Εκπαιδευτικοί στο πλευρό των προσφυγόπουλων για τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Ιππείου

15:07 7/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις αντιδράσεις για τη λειτουργία τμήματος ένταξης για προσφυγόπουλα στο Γυμνάσιο Ιππείου, καταδικάζει μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, με δύο παρατάξεις να κάνουν λόγο για ρατσιστικά γεγονότα τα οποία “θα πρέπει να άμεσα να απομονωθούν, καθώς είναι ξένα στους πρόσφατους αγώνες του λάου της Λέσβου”.

Η συνδικαλιστική παράταξη των εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ “Αγωνιστική Παρέμβαση” κάνει λόγο “για ρατσισμό, που έχει καλλιεργηθεί με την ατιμωρησία ετών”.

Παραθέτοντας τα γεγονότα τονίζει ότι ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Ιππείου πήρε την απόφαση να δεχτεί την πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου να δημιουργηθεί Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας προκειμένου να φοιτήσουν στο σχολείο προσφυγόπουλα που έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιούνται να φοιτούν στο δημόσιο σχολείο. Τα τμήματα αυτά λειτουργούν εδώ και χρόνια στα σχολεία του νησιού, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όταν προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί ειδικά για αυτόν τον σκοπό από το ΥΠΑΙΘ. Η ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση προβλέπεται τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού.

Στην ανακοίνωση τονίζει ότι “μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων δέχθηκαν χυδαία, αήθη επίθεση με ύβρεις μόλις έφτασαν στο σχολικό συγκρότημα από ορισμένους μαθητές, τους γονείς τους και άλλα άτομα, κάποια από τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα (δεν ήταν γονείς ή μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ιππείου), οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε ιδιότυπο «κλείσιμο του σχολείου». Με επιχειρήματα που περιορίστηκαν σε εκτιμήσεις για την ηλικία των μαθητών με βάση το ύψος τους καθώς και την ανερμάτιστη φρασεολογία περί κινδύνου ισλαμοποίησης, κατονόμασαν και διέσυραν συναδέλφους με ψευδείς καταγγελίες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα”.

Σε ανακοίνωσή της και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λέσβου καταδικάζει “έντονα με κάθε τρόπο τις προκλητικές ρατσιστικές ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γυμνάσιο Ιππείου , με το κλείσιμο του σχολείου από μερίδα αγανακτισμένων γονέων με συνέπεια την παρεμπόδιση λειτουργίας (ΖΕΠ) θεσμού που αφορά την εκπαίδευση ανήλικων προσφυγόπουλων Τέτοια γεγονότα είναι ξένα με τους πρόσφατους και γενικότερους αγώνες του Λεσβιακού λαού και προξενούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό και φυσικά εγείρουν την αντίθεσή μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα και εδώ στο νησί που βιώνει έντονα το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και στο σύνολό της απορρίπτει κάθετα κάθε ρατσιστική δράση και πρακτική, πόσο μάλλον όταν αυτή στέφεται ενάντια σε ανήλικα παιδιά θύματα πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης και διωγμών”.

The post Εκπαιδευτικοί στο πλευρό των προσφυγόπουλων για τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Ιππείου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκπαιδευτικοί, Γυμνάσιο Ιππείου,ekpaideftikoi, gymnasio ippeiou