Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

09:09 2/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και γονείς διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018.

Για παιδιά 2–4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη και ο μουσικοπαιδαγωγός Γιάννης Ψαριώτης δημιουργούν ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης, δίνοντας την ευκαιρία στα

παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί. Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 4

27 Ιανουαρίου, 3, 10, 24 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο, 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Κόστος συμμετοχής για 3 κύκλους: 200€

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4–5 ετών) & Δημοτικού (6–12 ετών)

ARKKI Σχολείο Aρχιτεκτονικής για παιδιά

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), που ήρθε στην Ελλάδα από τον ΑΚΤΟ, σε συνεργασία με τη designembassador.com, συνεχίζει τη δράση του και το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 4 έως 5 και από 6 έως 12 ετών.

Tο δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό.

Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Κι όσο για την αρχιτεκτονική; Χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και, τελικά, να τα κάνει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να γίνουν οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντός τους.

Για παιδιά 4–5 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 314, 28 Ιανουαρίου 2018

Κυριακή, 11:00–12:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 40 €

Για παιδιά 6–12 ετών

Δυνατότητα παρακολούθησης Σάββατο ή Κυριακή.

ΚΥΚΛΟΣ 4 27 Ιανουαρίου, 3, 10, 24 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο, 13:30–15:00

ΚΥΚΛΟΣ 4 28 Ιανουαρίου 4, 11, 25 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή, 12:30–14:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Για παιδιά 5–7 ετών

Το δωμάτιό μου, ο κόσμος μου

Ένα εργαστήριο ατελείωτης δημιουργίας! Αφήνουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και δημιουργούμε κατασκευές γεμάτες χρώμα, ζωγραφίζουμε εμπνευσμένοι από μεγάλους ζωγράφους τα δικά μας έργα, μαθαίνουμε τεχνικές, παίζουμε με τις υφές και χρησιμοποιούμε ασυνήθιστα υλικά για πρωτότυπες δημιουργίες για να διακοσμήσουμε μόνοι μας το δωμάτιό μας.

Μέσα σε τέσσερις συναντήσεις τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μια ποικιλία εικαστικών υλικών, τεχνικών και ρευμάτων, τα οποία τα βοηθούν να δημιουργήσουν ευφάνταστες κατασκευές με σκοπό τη διακόσμηση του δωματίου τους.

Σχεδ/μός & υλοποίηση προγράμματος: Άννα Πλέσσα

9,16, 23 Ιανουαρίου & 6 Φεβρουαρίου 2018

Τρίτη, 18:00–19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 6–12 ετών

The coloring & doodling project

Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή ενώ παρακολουθείτε μια διάλεξη συγχρόνως ζωγραφίζετε αυθόρμητα κι ασταμάτητα; Αν ναι, καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο της Αυθόρμητης Ζωγραφικής-Doodling με τους Imaginary Rooms!

Το Doodling είναι ένα υπέροχο και χρήσιμο εργαλείο για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας και να εξελίξουμε την προσωπικότητα και τον αλτρουισμό μας. Βοηθήστε τα παιδιά σας να απελευθερωθούν και να χαράξουν μια μοναδική πορεία.

Διδασκαλία, επιμέλεια: Νάντια Στασινού

ΚΥΚΛΟΣ 2 19, 26 Ιανουαρίου, 2, 9 Φεβρουαρίου 2018

Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εργαστήριο γνωριμίας στις 18:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Παρασκευή, 18:00-19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Όταν η ιστορία της τέχνης γίνεται παιχνίδι

Με αφορμή τη θεματική της προσωπογραφίας και του πορτρέτου, τα παιδιά ανακαλύπτουν και εξοικειώνονται με την ιστορία της τέχνης παρατηρώντας τα έργα, ανταλλάσσοντας ιδέες και παίζοντας με δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές και δημιουργικές. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από την Ένωση Εθνικών Μουσείων Γαλλίας, με σκοπό η τέχνη να γίνει προσβάσιμη σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σχεδιασμός: Réunion des musées nation aux-Grand Palais (Ένωση Εθνικών Μουσείων Γαλλίας)

Διασκευή-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

ΚΥΚΛΟΣ 2

17 Ιανουαρίου Καρικατούρες

24 Ιανουαρίου Το κυβιστικό πορτρέτο

31 Ιανουαρίου Το φωτογραφικό πορτρέτο

7 Φεβρουαρίου Προσωπογραφίες με διάφορα υλικά

14 Φεβρουαρίου Κρυφά πορτρέτα

21 Φεβρουαρίου Ομαδικά πορτρέτα

Τετάρτη, 18:00–19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

SUN DAY ART DAY!

21 Ιανουαρίου 2018, Η φανταστική μας γειτονιά

Φαντάσου τη γειτονιά που ονειρεύεσαι και έλα να τη φτιάξουμε παρέα! Στήνουμε τρισδιάστατες μακέτες με πολύχρωμα χαρτιά, ξυλαράκια, χαρτόνια, πλαστελίνες και άλλα ασυνήθιστα υλικά και σχεδιάζουμε δρόμους, κτίρια, γέφυρες, πάρκα και ό,τι άλλο φανταστούμε. Ένα πειραματικό εργαστήριο για μικρούς εικαστικούς πολεοδόμους.

Κυριακή, 11:00–12:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7–12 ετών

Ζωντάνεψε την έκθεση

Οι μικροί επισκέπτες του Ιδρύματος έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για τους καλλιτέχνες και το έργο τους μέσα από ένα παιχνίδι σωματικού θεάτρου. Γίνε ο πίνακας, ζωγράφισε τη μουσική, δώσε φωνή στα αντικείμενα!

Με την ηθοποιό Σάντυ Σπυρίδη

20 Ιανουαρίου 2018 «Όταν το φως χορεύει μιλάω δίκαια»-Γιώργος Σεφέρης: Ποίηση και φωτογραφία

Σάββατο, 18:00–19:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 12€

Για παιδιά 8–12 ετών

Ταξίδι ξεκινώ, τον κόσμο εξερευνώ!

Έχουν φτιαχτεί στήλες που αγγίζουν τον ουρανό; Ποια από τις δεσποινίδες της Αβινιόν φορούσε μάσκα; Μπορεί το σύμπαν να κλειστεί σε έναν κύκλο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν με τέχνη, σε ένα πλούσιο και συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο, με σταθμούς σε θαυμαστά τεχνουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού. Το εργαστήριο εξετάζει τη σχέση της τέχνης με τη γεωγραφία, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και πώς οι κατά τόπους ιερές παραδόσεις και οι λαϊκές τέχνες επηρέασαν, ενέπνευσαν ή έγιναν εργαλείο στα χέρια των μεγάλων καλλιτεχνών. Στη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά γνωρίζουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα τόσο μακρινών όσο και οικείων πολιτισμών, χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά και τεχνικές και ανακαλύπτουν τις βασικές αρχές και το λεξιλόγιο της ζωγραφικής, με ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό τρόπο.

Με την εικαστικό Καλή Κατσούρη

10 Ιανουαρίου 2018, Δράκοι τρομεροί

Πηγαίνουμε: Ασία→Κίνα, Ευρώπη. Βλέπουμε: Κινέζικη ζωγραφική και κεραμική, ευρωπαϊκή θρησκευτική τέχνη. Ζωγραφίζουμε: Δράκους τρομερούς

Τετάρτη, 18:00–19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 8–12 & 13–15 ετών

Graffiti

Οι Imaginary Rooms έρχονται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και μας μαθαίνουν τα βασικά χαρακτηριστικά ενός γκραφιτά… Ένα σύντομο και συμπυκνωμένο εισαγωγικό ταξίδι σε ένα αθώο καλλιτεχνικό κίνημα που έχει κατακλύσει τα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα. Sketches, tags, masterpieces, character design, style, crew. Πειραματισμοί με μαρκαδόρους για τους επερχόμενους δημιουργικούς χρήστες της πόλης.

Διδασκαλία & επιμέλεια Μανώλης Ηλιόπουλος

Για παιδιά 8-12 ετών:

ΚΥΚΛΟΣ 2

11, 18, 25 Ιανουαρίου, 1, 8 Φεβρουαρίου 2018

Πέμπτη, 19:00–20:30

Στις 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εργαστήριο γνωριμίας στις 17:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Για παιδιά 13–15 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 2

20, 27 Ιανουαρίου, 3, 10, 24 Φεβρουαρίου 2018

Σάββατο, 17:30–19:00

Στις 5 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εργαστήριο γνωριμίας στις 18:00. Υποχρεωτική δήλωση συμμετοχής.

Συνολικό κόστος συμμετοχής ανά κύκλο: 100€

Για παιδιά 12–17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα ενώ, παράλληλα, εξασκούν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

Πώς να συντάξετε μία ομιλία:

Η ρητορική αποτελεί τη βάση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, με σκοπό να μεταφέρει αποτελεσματικά ο ομιλητής μηνύματα στο κοινό, να ενημερώσει και να επιχειρηματολογήσει.

Για παιδιά 15–17 ετών:

13, 20, 27 Ιανουαρίου, 3, 10 Φεβρουαρίου, 28 Απριλίου 2018

Σάββατο, 17:00–19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 90€

Σάββατο, 17:00–19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 90€

Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

Για παιδιά 4–8 ετών

Ο ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων

Ο Ονειρούλης είναι ένα ιδιόρρυθμο σημείο που ζει στην Επιπεδοχώρα.

Όπως όλα τα σημεία, δεν έχει σχήμα ούτε μέγεθος. Δεν είναι μικρό ούτε μεγάλο. Ούτε ψηλό, ούτε κοντό. Το μόνο που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα σημεία είναι ότι ονειρεύεται συνέχεια! Ώσπου μια μέρα, αποφασίζει να ονειρευτεί περισσότερο και να κινηθεί διαφορετικά, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δημιουργώντας έτσι τη δική του προσωπική Γραμμή.

Ο Ονειρούλης και η Γραμμή θα συνεργαστούν και θα σχεδιάσουν παίζοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας, το διασκεδαστικό κόσμο των σχημάτων που τόσο λαχταρούσαν. Θα ανακαλύψουν ότι όποια κι αν είναι τα όνειρά τους, αν τα πιστέψουν και βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, μπορούν να φτιάξουν το δικό τους καινούργιο, καλύτερο κόσμο!

Με την ομάδα Άνασσα

14, 28 Ιανουαρίου 2018

Κυριακή, 15:00 – 16:00

Κόστος συμμετοχής: 10€

Βάγια Κουκουβάγια

Μια ιστορία πουλιών μέσα στο δάσος, που θα μπορούσε να είναι μία αληθινή ιστορία ανθρώπων.

Μέσα από τη ζωή και τις περιπέτειες μιας κουκουβάγιας, προβάλλεται το θέμα της υιοθεσίας και η διπλή σημασία, η διπλή «χαρά» που ακολουθεί για τους θετούς γονείς και το παιδάκι, ενώ επιδιώκεται ταυτόχρονα η εξοικείωση των παιδιών με την ποιητική φόρμα. Η θεατρική αφήγηση συνδυάζεται με ήχους μικρών οργάνων-σείστρα, καλαμόφωνα μικρά κρουστά -ενώ αβίαστα ο πεζός λόγος μεταβάλλεται σε έμμετρο.

Παραμύθι-αφήγηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

28 Ιανουαρίου 2018

Κυριακή, 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής: 10€

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τηλ. 210 3611206

Keywords
ιδρυμα θεοχαρακη, ιδρυμα, παιδια, προγραμματα, το φως, ιουλίτα ηλιοπούλου, θεατρο, συμμετοχή, school, youth, ελλαδα, ακτο, δραση, project, συγκεκριμένο, γαλλια, sun, art, φως, tags, design, style, crew, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, ακτο, διακοσμηση, το θεμα, δωρεαν, ζωγραφικη, θεμα, μουσικη, ονειρα, προγραμμα, τηλεφωνο, φως, αβινιον, αβιαστα, αθωο, αννα, αρχιτεκτονικη, αφηγηση, αφορμη, γειτονια, γεωγραφια, γινει, γινεται, γινε, γονεις, δασος, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δωσει, δρακοι, δυναμικο, ευχαριστο, ευκαιρια, ενδιαφεροντα, εργα, εξοικειωση, ερχονται, ετων, ευρωπη, τεχνη, ζωη, ιδεες, ιδιο, ομιλια, κατασκευες, κυκλος, κλιμα, κτιρια, λεξιλογιο, λογο, μηνυματα, μικρο, μυστικα, ομαδα, παντα, ποιηση, παιδι, παρουσιαση, περιβαλλον, ρητορικη, σαββατο, σεφερης, συγκεκριμένο, συμμετοχή, συμπαν, σχολειο, το φως, υλοποιηση, φαντασια, φυση, φθινοπωρο, φορμα, φωνη, φορα, χρωμα, art, sun, crew, design, δωματιο, δωσε, ενωση, style, ιδιαιτερα, project, κρυφα, κυριακη, ομαδες, παιχνιδι, tags, ταξιδι, θεματα, υλικα, υπεροχο, χερια
Τυχαία Θέματα