Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

09:19 5/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις τέχνες, ζωγραφίζουν τα συναισθήματά τους, παρατηρούν, αγγίζουν, δημιουργούν, βιώνουν μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει το Ίδρυμα Θεοχαράκη, τον Νοέμβριο.

Για παιδιά 2 – 4 ετών

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες

Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη, με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής

και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

ΚΥΚΛΟΣ 2

11, 18, 25 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2017

Σάββατο, 12:00-13:00

Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Κόστος συμμετοχής για 3 κύκλους: 200€

Για παιδιά Νηπιαγωγείου (4-5 ετών) & Δημοτικού (6-12 ετών)

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth), συνεχίζει τη δράση του με νέους κύκλους εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι που βασίζεται στην αρχιτεκτονική συνεχίζεται, με τον ίδιο πάντα στόχο, τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας.

Για παιδιά 4 – 5 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 2 5, 12 Νοεμβρίου 2017

Κυριακή, 11:00 – 12:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 40 €

Για παιδιά 6 – 12 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 2 11, 18, 25 Νοεμβρίου, 2 Δεκεμβρίου 2017

Σάββατο, 13:30 – 15:00

ΚΥΚΛΟΣ 2 12, 19, 26 Νοεμβρίου, 3 Δεκεμβρίου 2017

Κυριακή, 12:30 – 14:00

Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€

Για παιδιά 4 – 6 ετών

Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη

Μια ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη

Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών, από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο, με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.

7 Νοεμβρίου 2017 Ηφαίστεια και Παγετώνες

Τρίτη, 18:00 – 19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 4 – 12 ετών

The coloring & doodling project

Έχετε μήπως παρατηρήσει ότι ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο ή ενώ παρακολουθείτε μια διάλεξη συγχρόνως ζωγραφίζετε αυθόρμητα κι ασταμάτητα; Αν ναι, καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο της Αυθόρμητης Ζωγραφικής-Doodling με τους Imaginary Rooms! Όταν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής συναντούν την αδάμαστη φαντασία κι ενέργεια των παιδιών. Ένα εργαστήρι για όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε τις λέξεις λάθος, γόμα, στερεύω κουκκίδες, μουτζούρες, μονοκονδυλιές, Characters, προσωπικό στιλ.
Το Doodling είναι ένα υπέροχο και χρήσιμο εργαλείο για να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας και να εξελίξουμε την προσωπικότητα και τον αλτρουισμό μας.

Διδασκαλία, επιμέλεια: Νάντια Στασινού

Για παιδιά 4 – 6 ετών

ΚΥΚΛΟΣ 1 10, 24 Νοεμβρίου, 1, 8 Δεκεμβρίου 2017

Παρασκευή, 18:00-19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Για παιδιά 6-12 ετών

Όταν η ιστορία της τέχνης γίνεται παιχνίδι

Με αφορμή τη θεματική της προσωπογραφίας και του πορτρέτου, τα παιδιά ανακαλύπτουν και εξοικειώνονται με την ιστορία της τέχνης παρατηρώντας τα έργα, ανταλλάσσοντας ιδέες και παίζοντας με δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές και δημιουργικές. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από την Ένωση Εθνικών Μουσείων Γαλλίας με στόχο η τέχνη να γίνει προσβάσιμη σε όλους και ιδιαίτερα στα παιδιά, υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σχεδιασμός: Réunion des musées nationaux-Grand Palais (Ένωση Εθνικών Μουσείων Γαλλίας)

Διασκευή – Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου

ΚΥΚΛΟΣ 1

8 Νοεμβρίου Η αποτύπωση της εξουσίας στην προσωπογραφία

15 Νοεμβρίου Προσωπογραφίες σε κυκλοφορία

Τετάρτη, 18:00 – 19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

SUN DAY ART DAY!

19 Νοεμβρίου 2017, Ζωγραφίζω – κόβω – «ράβω»

Μπορεί ένα φόρεμα να είναι και ζωγραφιά; Μπορεί μια ζωγραφιά να γίνει ρούχο; Ελάτε να φανταστούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις ζωγραφιές μας σε ρούχα! Θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε εφήμερα ρούχα από ασυνήθιστα υλικά, θα τα ζωγραφίσουμε και θα τα φορέσουμε. Πολύχρωμα σχέδια με φιγούρες, μοτίβα, γεωμετρικά σχήματα και ό,τι άλλο φανταστούμε. Ένα εργαστήριο όπου θα φτιάξουμε τις ζωγραφιές μας στα μέτρα μας!

Κυριακή, 11:00 – 12:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 7- 12 ετών

Εμείς οι Θεοί του Όλυμπου

Βιωματικό εργαστήριο δραματοθεραπείας

Ελάτε να ανέβουμε στην κορυφή του Ολύμπου! Να γνωρίσουμε τις ιδιότητες του κάθε Θεού και τις δικές μας. Τι συμβολίζουν; Άραγε μας μοιάζουν; Σε έξι συναντήσεις τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον Όλυμπο και να γνωρίσουν τη δύναμη από τον Δία, την αγάπη από την Αφροδίτη, την επικοινωνία μέσα από τον Ερμή, τη στρατηγική από την Αθηνά… Επικοινωνώντας με τους Θεούς θα μπορέσουν να δουν, να εκφράσουν και να απελευθερώσουν τους ρόλους που «καλλιεργούν» μέσα τους. Αυτή η βιωματική δραματοθεραπευτική και ψυχοεκπαιδευτική διεργασία θα επιτρέψει στα παιδιά να ανακαλύψουν τον πλούτο του δυναμικού τους και να μάθουν ποια στοιχεία και ποιες ιδιότητες τους εκφράζουν ή θέλουν να καλλιεργήσουν. Μέσα από τις αρχετυπικές ταυτότητες των Θεών, τα παιδιά προβάλλουν τον εσωτερικό τους κόσμο, ώστε να εξωτερικευθεί και να μπορέσει να είναι ευδιάκριτος.

Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

9 Νοεμβρίου 2017 H Εστία μας καλοδέχεται στην οικεία των Θεών και εμείς, σαν Δίας και Ήρα, γνωρίζουμε τις δυνάμεις μας, τη χρήση τους αλλά και την έννοια της εξουσίας.

16 Νοεμβρίου 2017 Μέσα από τον μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα μαθαίνουμε πώς υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και τι εστί ανταγωνισμός.

23 Νοεμβρίου 2017 Αφροδίτη και Άρης: Δύο αντίθετες πλευρές, η αγάπη και η έχθρα, μας καλούν να δούμε πού στεκόμαστε.

30 Νοεμβρίου 2017 Ερμής και Ήφαιστος: Όταν είσαι ικανός. Η διαφορά ανάμεσα στο να είσαι αρεστός και να δέχεσαι αναγνώριση από το να είσαι μόνος και να βιώνεις την απόρριψη.

7 Δεκεμβρίου 2017 Άρτεμις και Απόλλωνας: Όταν με τα αδέλφια μας και τους άλλους είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίδιοι συγχρόνως.

14 Δεκεμβρίου 2017 Δήμητρα και Διόνυσος: Η ανθρώπινη προσπάθεια σπέρνει και θερίζει, ενώ συγχρόνως η φύση γνωρίζει πώς να ξαναγεννιέται. Κλείνοντας με το πάρτι του Διόνυσου.

Πέμπτη, 18:00 – 19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 8 – 12 ετών

Ταξίδι ξεκινώ, τον κόσμο εξερευνώ!

Έχουν φτιαχτεί στήλες που αγγίζουν τον ουρανό; Ποια από τις δεσποινίδες της Αβινιόν φορούσε μάσκα; Μπορεί το σύμπαν να κλειστεί σε έναν κύκλο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν με τέχνη, σε ένα πλούσιο και συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο, με σταθμούς σε θαυμαστά τεχνουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού. Το εργαστήριο εξετάζει τη σχέση της τέχνης με τη γεωγραφία, τους διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και πώς οι κατά τόπους ιερές παραδόσεις και οι λαϊκές τέχνες επηρέασαν, ενέπνευσαν ή έγιναν εργαλείο στα χέρια των μεγάλων καλλιτεχνών. Στη διάρκεια των συναντήσεων τα παιδιά θα γνωρίσουν την καλλιτεχνική δραστηριότητα τόσο μακρινών, όσο και οικείων πολιτισμών, θα χρησιμοποιήσουν ποικίλα υλικά και τεχνικές και θα ανακαλύψουν τις βασικές αρχές και το λεξιλόγιο της ζωγραφικής, με ενδιαφέροντα και διασκεδαστικό τρόπο.

Με την εικαστικό Καλή Κατσούρη.

15 Νοεμβρίου 2017, Τότε; Τοτέμ

Πηγαίνουμε: Αμερική, Ευρώπη. Βλέπουμε: Ινδιάνικα τοτέμ, ζωγραφική του Burgoyne Diller και τα γλυπτά του Μπρανκούζι. Φτιάχνουμε: Πολύχρωμες συνθέσεις με χρωματιστά χαρτιά

22 Νοεμβρίου 2017, Πρόσωπα και προσωπεία

Πηγαίνουμε: Αφρική, Ευρώπη. Βλέπουμε: Αφρικανικές μάσκες και πώς επηρέασαν τους μοντέρνους καλλιτέχνες. Ζωγραφίζουμε: Μάσκες με μικτή τεχνική

29 Νοεμβρίου 2017, Το αστραφτερό Φούτζι-γιάμα

Πηγαίνουμε: Ασία → Ιαπωνία. Βλέπουμε: Τα χαρακτικά του Χοκουσάι. Φτιάχνουμε: Χαρακτικά χρησιμοποιώντας απλά υλικά

Τετάρτη, 18:00 – 19:30

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 9-12 ετών

Φιλοσοφία για παιδιά

ΚΥΚΛΟΣ 1

«Γνωστές ιστορίες και νοητικά πειράματα»

Μέσα από γνωστές και ευχάριστες ιστορίες, τα παιδιά επεξεργάζονται την αξία της φιλοσοφίας, την αλλαγή και τον χρόνο, την ηθική συνείδηση, την ελεύθερη βούληση, την ταυτότητα, την ευτυχία, τη διαφορά σοφίας και σοφιστείας. Μαθαίνουν να αμφιβάλλουν και να σκέφτονται.

6 Νοεμβρίου Το δαχτυλίδι του Γύγη

13 Νοεμβρίου Ο Βάτραχος και ο Σκορπιός

20 Νοεμβρίου Το πλοίο του Θησέα

27 Νοεμβρίου Το άγγιγμα του Μίδα

4 Δεκεμβρίου Ο Θαλής στη σκιά της Πυραμίδας

Δευτέρα, 18:00 – 19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75€ / Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Για παιδιά 12 – 17 ετών

Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate)

H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα ενώ, παράλληλα, εξασκούν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών. Σε κάθε σεμινάριο οι μαθητές συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, ενώ συζητούν εύρος θεμάτων, εστιάζοντας σε πολιτιστικά, κοινωνικά, και ηθικά θέματα της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα debate που θα έχουν προετοιμάσει.

Πώς να γίνετε καλός ομιλητής;

Τι είναι το debate; Το debate ή αγχιμαχία είναι η διαδικασία δομημένης αντιπαράθεσης, κατά την οποία δύο πλευρές επιχειρηματολογούν πάνω σε ένα θέμα. Έρευνες απ’ όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε debates αναπτύσσουν την κριτική και αναλυτική σκέψη τους, αποκτούν σφαιρικότερη κατανόηση ενός γνωστικού αντικειμένου σε σχέση με απλές μεθόδους διδασκαλίας και αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην έκφραση των απόψεών τους.

Για παιδιά 12-14 ετών:

11, 18, 25 Νοεμβρίου, 2, 9, 16 Δεκεμβρίου 2017

Σάββατο, 17:00 – 19:00

Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 90€

Προγράμματα για παιδιά και γονείς στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μία έκθεση

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μία τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο, ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες.

Σχεδ/μός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης

Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη

26 Νοεμβρίου 2017 «Όταν το φως χορεύει μιλάω δίκαια». Γιώργος Σεφέρης – Ποίηση και φωτογραφία

Κυριακή, 13:30 – 14:30

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€ (1 παιδί + 1 συνοδός)

Ίδρυμα Θεοχαράκη

Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
10671, Αθήνα

Keywords
ιδρυμα θεοχαρακη, ιδρυμα, παιδια, προγραμματα, το φως, θεατρο, συμμετοχή, school, youth, δραση, μυστήριο, ηφαίστεια, συγκεκριμένο, γαλλια, ελλαδα, sun, art, αρης, Μπρανκούζι, ιαπωνια, φως, αθηνα, Όρος Φούτζι, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, αξια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ηφαίστεια, μια ζωγραφια, αφρικη, αφροδιτη, ζωγραφικη, ζωγραφιες, ηθικη, ηφαιστος, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ρουχα, τηλεφωνο, φως, αγαπη, αβινιον, αμερικη, απλα, αρτεμις, αρχιτεκτονικη, ασια, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βατραχος, γεωγραφια, γεωργια, δημητρα, γινει, γινεται, γινονται, γομα, γονεις, δεχεσαι, δυναμη, δυναμικο, ευχαριστο, ευκαιρια, ευτυχια, εκθεση, εκφραση, ενεργεια, ενδιαφεροντα, εννοια, εργα, εξι, επικοινωνια, ερευνες, ερμης, ερχονται, εστια, ετων, ευρωπη, τεχνη, ζωης, ζωγραφια, ιδεες, ιδια, ιδιο, θαλης, κυκλος, κλιμακα, κλιμα, λαθος, λεξιλογιο, λογοτεχνια, λουκια, λογο, μερλιν, μυστήριο, μυστικα, ομαδα, παντα, ποιηση, παιδι, παρουσιαση, περιβαλλον, πλοιο, ρυθμοι, σεφερης, συγκεκριμένο, συμμετοχή, συμπαν, σχεδια, σχηματα, σχολειο, ταυτοτητα, ταυτοτητες, τοτεμ, το φως, υλοποιηση, φαντασια, φυση, φορα, χρωμα, χαρα, art, δαχτυλιδι, ενωση, γινετε, ιδιαιτερα, λεξεις, ομαδες, παιχνιδι, ταξιδι, θεματα, θεοι, υλικα, υπεροχο, χερια
Αναζητήσεις
ίδρυμα εικαστικών τεχνών τσιχριτζή φιλοσοφία με παιδια
Τυχαία Θέματα