Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Λέσβιους θύματα του Ναζισμού

13:46 2/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Λέσβιους θύματα του Ναζισμού διοργανώνουν την Τετάρτη 4 Ιουλίου στις 8:00 το βράδυ στον ιστορικό χώρο εκτελέσεων την περίοδο της γερμανικής κατοχής, στα Τσαμάκια στη Μυτιλήνη, οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας Λέσβου και οι εκδόσεις Αιολίδα με την υποστήριξη του δήμου Λέσβου.

Με το τρίτο του βιβλίο > ο Γιώργος Γαλέτσας ολοκληρώνει την δωδεκαετή έρευνα της τοπικής ιστορίας, μέσα από τις τραγικές ανθρώπινες ιστορίες 291 (!!!) αμνημόνευτων συμπατριωτών μας. Ξεκίνησε το 2010, με το βιβλίο του > αφιερωμένο στους 42 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα Τσαμάκια. Ακλούθησε το 2016 το δεύτερο βιβλίο του αφιερωμένο σε 111 συμπατριώτες μας που εξοντώθηκαν από τους ναζί εκτός Λέσβου και τώρα το τρίτο βιβλίο του > αφιερωμένο σε 138 συμπατριώτες μας θύματα του ναζισμού.

Όπως τονίζουν οι φίλοι ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής δημιουργίας:

«Η λήθη σκοτώνει για δεύτερη φορά όσους έδωσαν την ζωή τους στον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στην τριπλή γερμανο—ιταλο—βουλγαρική κατοχή, αλλά και στις δύσκολες εποχές μας επιτρέπει στον νεοφασισμό να δηλητηριάζει την κοινωνία. Ας μάθουμε τις ανθρώπινες ιστορίας των άγνωστων συμπατριωτών μας που συνθέτουν την ιστορία του τόπου μας. Δίνουμε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των 138 συμπατριωτών μας που προλαμβάνονται σ αυτό το τρίτο βιβλίο. Θα βρείτε ανάμεσά τους, ιστορίες ανθρώπων, γνωστών σας οικογενειών, που μέχρι σήμερα έμεναν αμνημόνευτοι. Υπενθυμίζουμε ότι στην ομάδα του facebook έχουμε αναρτήσει κατάλογο 585 συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως την 9η Μαΐου 1945, καθώς και κατάλογο 286 συμπατριωτών μας που εξοντώθηκαν από τους ναζί κατακτητές. Πραγματικά, η δωδεκαετής έρευνα του Γιώργου Γαλέτσα εντυπωσιάζει ακόμα και τις οικογένειες των θυμάτων που αγνοούσαν πολλά από τα μαρτύριά τους.»

Κατάλογος με τα ονοματεπώνυμα και σύντομα στοιχεία των 138 θυσιασθέντων

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα