Εκδήλωση για την εξοικείωση με την αναπηρία

12:57 9/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο δήμος Αθηναίων αφιέρωσε τον μήνα Μάρτιο σε βιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία.

Ρεπορτάζ: Δάφνη Σκαλιώνη

Ο μήνας ευαισθητοποίησης για την αναπηρία, είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2015. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση και τον Σ.Κ.Ε.Π. – Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους, διοργανώθηκαν και φέτος σειρά εκδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2019 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων εκδήλωση με στόχο την εξοικείωση

με την αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το 6ο Ειδικό Πρότυπο Νηπιαγωγείο ως εφαρμογή της δημιουργίας τεχνογνωσίας και προτύπων για την αναβάθμιση του χώρου στην Ειδική Αγωγή, ενώ οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με μια σειρά από δράσεις, οργανώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που βοηθούν στην εξοικείωση του κοινού με την αναπηρία. Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων και οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αθηναίων για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη και για το Παιδί Μαρία Ηλιοπούλου.

«Εύχομαι και ελπίζω αυτός ο μήνας εξοικείωσης με την αναπηρία να συνεχιστεί και με την νέα δημοτική αρχή, όπως και όλα τα πράγματα που ήταν θετικά και αγκαλιάστηκαν», δήλωσε η Μαρία Ηλιοπούλου, αντιδήμαρχος για το Παιδί. «Θέλω να ευχαριστήσω το ΣΚΕΠ που μαζί μπήκαμε στα σχολεία και ακούσαμε τις απίστευτες ερωτήσεις των παιδιών, αλλά τους δώσαμε και απαντήσεις.

Τα ειδικά σχολεία λειτούργησαν φέτος και Καλοκαιρινό Camp για παιδιά με αναπηρία, κυρίως για τα παιδιά με αυτισμό. Αλλά και στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων υλοποιείται Δημιουργική απασχόληση για παιδιά με αυτισμό και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Και ποιος καλύτερος και αρμοδιότερος από τις μαμάδες των παιδιών για να μιλήσουν για αυτές τις δράσεις; «Ο γιος μου είναι πιο ήρεμος, έχουν μειωθεί οι εμμονές του και οι στερεοτυπίες, λειτουργεί καλύτερα μέσα στην ομάδα και έχει περισσότερη όρεξη για παιχνίδι. Μέσα από τη δράση έμαθε να λειτουργεί πιο αυτόνομα και να συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του… Με τη συμμετοχή του παιδιού μου στη δράση βγήκα και εγώ από το καβούκι μου γιατί είχα κλειστεί πολύ. Γνώρισα άλλες μαμάδες και κοινωνικοποιήθηκα εκ νέου. Βλέπετε δεν μπορώ να συμβαδίσω με τις μαμάδες των τυπικών παιδιών», διάβασε η κ. Ηλιοπούλου τα λόγια μιας μητέρας, σχολιάζοντας: «Αυτά προς επίρρωση της γνώσης της ανάγκης που υπάρχει για χώρους που αγκαλιάζουν αυτούς τους ανθρώπους και αυτό είναι η ευχή και η παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική αρχή».

Το 6ο Ειδικό Πρότυπο Νηπιαγωγείο

Το 6ο Ειδικό Πρότυπο Νηπιαγωγείο παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος – Αλκέτας Ουγγρίνης και η Μαριάνθη Λιάπη από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Ως ερευνητικός οργανισμός επιδιώκουμε να δημιουργούμε πρότυπες διαδικασίες, προκειμένου να αλλάξουν το αποτύπωμα μιας κατάστασης, εν προκειμένω την κατάσταση με την οποία λειτουργούν τα ειδικά σχολεία. Οι χώροι Ειδικής Αγωγής κατά μέσο όρο είναι σε χειρότερη κατάσταση από τα υπόλοιπα σχολεία και χρήζουν ιδιαίτερης ανάγκης για βελτίωση. Το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο λοιπόν, είναι μία πρότυπη εφαρμογή που μπορεί να επαναληφθεί, ώστε να έχουμε γενική βελτίωση όλων των σχολείων».

Στο video που ακολουθεί, αποτυπώνεται η διαδικασία μεταμόρφωσης του χώρου του νηπιαγωγείο σε αυτό που είναι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα