Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

12:22 20/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, διοργανώνονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες: καθημερινά χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του πολέμου και των διώξεων που υφίστανται.

Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες

χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσων ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους. Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ηγέτες του κόσμου συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας παγκόσμιας κίνησης συμπαράστασης με ορίζοντα το 2018, όπου όλα τα τμήματα της κοινωνίας θα σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες (#WithRefugees ) και θ` αναλάβουν και τα ίδια δράση, στο κομμάτι που τους αναλογεί, αντί να πέφτει το βάρος των μαζικών εκτοπισμών μόνο στα κράτη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και την εκστρατεία «No Hate Speech Movement», σας προσκαλούμε στην εκδήλωσή μας, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Ιουνίου και ώρα 17:30 στην Πλατεία Αριστοτέλους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Νεολαία (Βασική Δράση 1) «All in the same boat – becoming an activist against hate». Παρόμοιες δράσεις θα διεξαχθούν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Τουρκία.

Στην συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετέχουν το Youthnet Hellas, το Youth Social Rights Network, η οργάνωση Alternative Innovative Developmet, Πράσινες Διαδρομές ΚοινΣΕπ Greenways Social Cooperative Enterprise και οι PES Activists Θεσσαλονίκης.

H Kοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΚοινΣΕπ», συνεργάτης της ευρωπαϊκής εκστρατείας «No Hate Speech Movement» με την υποστήριξη ομάδας φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συμμετέχει στο πρόγραμμα νεολαίας «Εκπαιδευτικές πρακτικές και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα για νέους» (Social Entrepreneurship and Educational Practices) SE+ED θα ενημέρωσουν για το πρόγραμμα «Ποδηλασία για τους Πρόσφυγες», μια πρωτοβουλία για να διατεθούν εκτός από ποδήλατα και μαθήματα ασφαλούς ποδηλασίας στους πρόσφυγες, ώστε να δοθούν περισσότερες δυνατότητες φυσικής άσκησης, μετακίνησης και κοινωνικής δραστηριότητας. #WithRefugees#CycleWithSafety #BeActive

Τη δράση θα υποστηρίξουν συμμετέχοντες του πιλοτικού προγράμματος «CHariSMA: Combating Hate Speech Multipliers and Ambassadors» το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους, του εκφοβισμού, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην περιοχή της Λάρισας. και του σχεδίου «Πρακτικές Ενδυνάμωσης Γυναικών Μεταναστών- Προσφύγων» της Α.Ι.D.

Επίσης εκδήλωση για την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθεί και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου, στο Δημαρχείο στις 19.30 θα απευθυνθεί κάλεσμα προς όλους να προσθέσουν το όνομά τους στην καμπάνια #WithRefugees, στέλνοντας έτσι το μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου ότι το κοινό παγκοσμίως στέκεται δίπλα στους πρόσφυγες.

Τέλος στις 20 Ιουνίου (18.00 – 22.00), το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με δρώμενα παραδοσιακής μουσικής με συμμετοχή προσφύγων, παραδοσιακή κουζίνα με εδέσματα της Μέσης Ανατολής, δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, έκθεση φωτογραφιών και αντικειμένων, προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

φωτογραφία του Yiannis Behrakis για το RΕUTERS
Keywords
Τυχαία Θέματα