Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 9-05-2018

08:23 9/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Να ενεργοποιήσει η πολιτεία την Συνθήκη της Ναγκόγια για τους φυτογενείς πόρους

Έκκληση για άλλη μια φορά προς την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, για την ενεργοποίηση της συνθήκης της Ναγκόγια, απηύθυνε η Διευθύντρια Φυτικής Παραγωγής Βορείου Ελλάδας στον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα, Δρ Ελένη Μαλούπα, μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.
Σύμφωνα με την συνθήκη της Ναγκόγια, δεν μπορεί να έχει ο καθένας την πρόσβαση στους φυτογενείς

πόρους και να τους αφαιρεί χωρίς έλεγχο, από κάποια χώρα.
Η Ελλάδα ενώ έχει υπογράψει πριν 4 χρόνια, δεν διαθέτει ακόμα το μηχανισμό με το ανθρώπινο δυναμικό, που θα ελέγχει την τήρηση της συνθήκης, αφού θα λάβει το υλικό από τους επιστήμονες.
Όπως σημείωσε η κ. Μαλούπα αυτό μπορεί να αποφέρει και έσοδα, αλλά και θετικές συνέπειες περιβαλλοντικά, με μείωση χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, εφόσον θα χρησιμοποιούνται Ελληνικά φυτά εγκλιματισμένα, στο περιβάλλον της Ελλάδας.
«Στον ευρωπαϊκό κατάλογο υπάρχουν 140 αυτοφυή Ελληνικά ενδημικά φυτά, που διακινούνται από φυτώρια εξωτερικού και κάποτε και η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την διαδικασία εγγραφής, στον κατάλογο αυτό και να εμπορεύεται η ίδια τα αυτοφυή φυτά της και όχι να πληρώνει για τα δικά της φυτά, όπως η Λαδανιά της Χαλκιδικής, από Γερμανική εταιρεία και άλλα ακόμα 20 ενδημικά», τόνισε η κ. Μαλούπα καλώντας τα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν επί των υποθέσεων αυτών!

Ε. Μαλούπα: «Η Ελλάδα έχει χρέος να προστατέψει και την Βιοποικιλότητά της»

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε η κ. Μαλούπα, υπάρχουν 6.500 αυτοφυή αρωματικά φυτά, που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη και για να προστατευθεί αυτός ο πλούτος θα έπρεπε να αποτελεί το αντικείμενο ενός ξεχωριστού υπουργείου! Τα συγκεκριμένα αυτοφυή αρωματικά φυτά παρουσιάζουν και υψηλό ενδημισμό, δηλαδή το 1 στα πέντε απαντάται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο!!!
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μαλούπα μαζί και με άλλους εκπροσώπους από τους 9 Βοτανικούς κήπους της Ελλάδας, παρευρίσκονται στο Διεθνές Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που πραγματοποιείται στη Λισσαβώνα.
Μεταξύ των καινοτομιών που θα προωθηθούν από το συνέδριο, είναι περαιτέρω ενεργοποίηση των Πανεπιστημίων με τα είδη της χλωρίδας μιας χώρας. Από αυτή την ενεργοποίηση θα πρέπει να προκύψει εξειδικευμένο προσωπικό για την καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, σε συνδυασμό με φυτώρια, αλλά και καλλιέργεια των Ελληνικών δρεπτών ανθοκομικών φυτών-τουλίπες, κρίνα, γαρύφαλλα, στην Ελλάδα.

Μελισσοκόμοι: «Θέλουμε διαθρωτικές αλλαγές και όχι χρήματα για την Μελισσοκομία»

Προτάσεις με ρυθμίσεις που αφορούν σε θέματα νομοθεσίας για τον νευραλγικό κλάδο της Ελληνικής μελισσοκομίας, οι οποίες δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, έχουν εδώ και καιρό αποστείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Μελισσοκομικοί σύλλογοι, ωστόσο συναντούν την αδιαφορία της πολιτείας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελισσοκόμων Ροδόπης «το Κεντρί», Νίκο Καρακωστίδη, στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, οι προτάσεις αυτές αφορούν σε θέματα τοποθέτησης κυψελών, αντικειμενικής αντιμετώπισης από τον ΕΛΓΑ σε καταστάσεις Φυσικών καταστροφών των μελισσιών, διαρθρωτικές αλλαγές, λειτουργία Μελισσοκομικής Σχολής, θα ενισχύσουν την Ελληνική Μελισσοκομία, δίνοντας και διέξοδο επαγγελματική πολύ ικανοποιητική σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.
Εξ άλλου ο κ. Καρακωστίδης στάθηκε και στον διάλογο που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των Μελισσοκόμων και των Αγροτών, προκειμένου να βοηθηθούν αμφότεροι οι κλάδοι εστιάζοντας στην συνεργασία και όχι στις συγκρούσεις.
Ο σύλλογος το κεντρί είναι σε αναζήτηση χορηγού για την πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης, στην οποία θα ενημερωθούν κυρίως οι Αγρότες, πως δείχνοντας προσοχή στις μέλισσες, -κυρίως στους ψεκασμούς-,μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή τους.

ΑΕΙ
Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή

Σημαντική Επιστημονική Ημερίδα συνδιοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, στις 11 Μαΐου 2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (έναντι Ηρώου).
Θέμα της Ημερίδας είναι «Το Πανεπιστήμιο του Μέλλοντος και η Αγορά Εργασίας».
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Θράκης και Συνεργιών μεταξύ Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Επίσης η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την Αγορά.
Τέλος αυτή η Επιστημονική Ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις δυνατότητες σπουδών ή μετεκπαίδευσης ή δια βίου Μάθησης, που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ένταξη των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας.

Αυτοδιοίκηση-Εκπαίδευση

Μαθητές της Ροδόπης γνώρισαν το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας

Εκατό περίπου μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια της Ξυλαγανής, της Ν. Καλλίστης, του Ιάσμου και της Οργάνης Ροδόπης επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, γνώρισαν την ιστορία του και έμαθαν για τα έργα αποκατάστασής του, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη» 2007-2013.
Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΑΜΘ, και εντάσσεται στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Η Ευρώπη στην Περιοχή Μου»,
που έχει στόχο να ενθαρρύνει τους πολίτες να γνωρίσουν τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Η επόμενη εκδήλωση της καμπάνιας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 10:00, όπου 40 περίπου μαθητές και μαθήτριες από τα Γυμνάσια Δικαίων, Κυπρίνου, Ριζίων και Ν. Βύσσας θα επισκεφθούν και θα γνωρίσουν το νέο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Ημερίδα για τον Αθλητισμό στο Σχολείο

Ημερίδα με θέμα σχολικός αθλητισμός στη Ροδόπη και τελετή διακριθέντων αθλητών, θα λάβει χώρα αύριο στις 10 τοπρωΐ στο Μουσικό Σχολείο.
Την ημερίδα διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ροδόπης και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης.

Κόμματα
1.200 είναι τα μέλη της που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην ΠΕ Ξάνθης

Μετά την οριστικοποίηση των ταμειακών τακτοποιημένων μελών της ΝΔ στην Ξάνθη, καταρτίστηκε και το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη Νομαρχιακών, τοπικών οργανώσεων και συνέδρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν 1.200 είναι τα μέλη της ΝΔ στην ΠΕ Ξάνθης που θα ψηφίσουν. Από αυτούς περίπου οι 1.000 ανήκουν στις οργανώσεις της πόλης της Ξάνθης και περίπου 200 στις οργανώσεις της περιφέρειας του Νομού.

Δίκες
Αθώος κρίθηκε ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος

Αθώος κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης την Τρίτη, ο πρώην Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ΑΜΘ Σάββας Μελισσόπουλος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Ο Σάββας Μελισσόπουλος είχε κατηγορηθεί ότι ως προϊστάμενος εκπαίδευσης το 2012 είχε κάνει δεκτή την εγγραφή 20 παιδιών στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Εχίνου με σχετική εισήγηση του σχολικού συμβούλου, αποδεχόμενος βεβαιώσεις γονέων περί οικονομικών προβλημάτων, χωρίς προηγουμένως οι μαθητές να έχουν ολοκληρώσει το νηπιαγωγείο, ενώ το δημοτικό συμβούλιο με ψήφισμά του είχε ζητήσει την εγγραφή τους.
Ο σημερινός Δήμαρχος Μύκης και τότε αντιπολιτευόμενος, Καπζά Τζεμήλ στην κατάθεση του ανέφερε ότι, με το ψήφισμα ο Δήμος στήριξε τις οικογένειες και τα παιδιά, δεν άσκησε καμία πίεση στους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ήδη ο οικείος Δήμος εφαρμόζει για πρώτη χρονιά τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή

ΑΜΕΑ
Εγκαίνια γραφείων ΑΜΕΑ στη Ροδόπη παρών και ο Ιω Βαρδακαστάνης

Το σωματείο Αμεα Ροδόπης διοργανώνει εκδήλωση για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του στην οδό Βασιλέως Παύλου 10. Το Παρόν του θα δώσει και ο πρόεδρος της Εθνικής ΣυνΟμοσπονδίας ΑΜΕΑ Ελλάδας, Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
Θα προηγηθεί την Παρασκευή ώρα 11.30 στην αίθουσα Παυλίδη στην Νομαρχία Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ του προέδρου Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη .

Πολιτισμός
Ο Κώστας Κρομμύδας στην Κομοτηνή

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα και ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα με τίτλο «Μυρωδιά Από Σανίδι» παρουσιάζουν την προσεχή Παρασκευή τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης».

Συγκεκριμένα, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης, οι εκδόσεις Διόπτρα, και ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας σας προσκαλούν σε μία μεγάλη συνάντηση με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου «Μυρωδιά από σανίδι» την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 18:30 – 21:00 στoν χώρο του βιβλιοπωλείου (Βενιζέλου 36, 2531023072).

Ο συγγραφέας θα συστήσει σε παλιούς και νέους αναγνώστες το νέο του μυθιστόρημα, θα υπογράψει αντίτυπα και θα μοιραστεί με όλους μυστικά και σκέψεις για το βιβλίο.

Νεολαία-Εθελοντισμός-Ευρώπη
Η Ευρώπη μαζί σου». Το Europe Direct Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης

Το Europe Direct Ξάνθης , στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης, διοργανώνει εκδήλωση για το κοινό, με τίτλο: «Η Ευρώπη μαζί σου». Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Xanthi , θα βρίσκεται στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, στην Κεντρική Πλατεία της Πόλης.
Η ημέρα εορτασμού της Ευρώπης θα είναι η αφορμή για μια διαδραστική επικοινωνία με την τοπική κοινωνία, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την Ε.Ε αλλά και να διαπιστώσουν ότι, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ξάνθης, είναι στην διάθεση τους να μεσολαβήσει ώστε να λυθούν απορίες που προκύπτουν σχετικά με την Ε.Ε.

Ευρω-μαγειρεύοντας για την ημέρα της Ευρώπης

Με αφορμή σήμερα την Ημέρα της Ευρώπης και στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων 2018, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, το Europe Direct Κομοτηνής, το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής και οι Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, θα πραγματοποιήσουν για δεύτερη χρονιά φεστιβάλ γεύσεων με τίτλο «Ευρωμαγειρεύοντας: γνωρίζοντας την ευρωπαϊκή κουζίνα με προϊόντα του τόπου μας».
Η δράση θα υλοποιηθεί σήμερα στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής και ώρα 10:00 το πρωΐ .
Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν μαθητές από το 2ο, το 9ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το 7ο Δημοτικό Κομοτηνής, το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Σαππών και το Γενικό Λύκειο Σουφλίου.

Σημερινό πρόγραμμα Ελευθερίων Θράκης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων της Κομοτηνής και το πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας Κομοτηνής, στην Καπναποθήκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Μάη και οι ώρες λειτουργίας είναι από το πρωΐ στις 11 έως τις 13:00 και το απόγευμα από τις 18:30 έως τις 21:30.

Στην πλατεία της Κομοτηνής θα εμφανισθούν τα χάλκινα της Γουμένισσας στις 21:00. Τα Χάλκινα της Γουμένισσας είναι από τους καλύτερους πρεσβευτές της πλούσιας παράδοσής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα μουσεία της ΑΜ-Θ παρουσιάζονται στη ΦΕΞ

Με τον τίτλο 2-3 πράγματα που ξέρω για την πόλη σήμερα στις [20.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα γίνει η παρουσίαση του «Μουσείου Σαρακατσάνικης Παράδοσης Αισύμη – Αλεξανδρούπολη» και των δράσεων του.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 19 και 17 ετών, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες.
Μάλιστα ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοιχίο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν όλοι οι επιβαίνοντες.
Οι δύο διακινητές και οι έξι διακινούμενοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου παρέμειναν για νοσηλεία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ελλαδα, εταιρεία, χρεος, σημαίνει, ελγα, κυπρος, κομοτηνη, μαΐου, θεατρο, εκλογες, ξανθη, αμθ, αμεα, μμε, βενιζελος, europe, xanthi, ιεκ, δραση, αλεξανδρουπολη, ert, σταση εργασιας, ομαδα διας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αρωματικα φυτα, ελενη, δημοσιο ιεκ, αμεα, βυζαντινο μουσειο, εδρα, ελγα, θεμα, ιεκ, κυπρου, μμε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, φυτα, φυτωρια, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αδιαφορια, αθλητισμος, αξιζει, αμθ, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, δημητρα, γινει, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, δημος, δημοσιο, δωσει, δικτυο, δυναμικο, εγγραφη, εθελοντισμος, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εκπαιδευση, εργα, εξι, επικοινωνια, επρεπε, ερευνες, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ιδια, ιστορικο, εκδοσεις, κεντρι, κουζινα, λειτουργια, λυκειο, λισσαβωνα, μαη, μαΐου, μελισσοκομια, μειωση, μυθιστορημα, μυστικα, νικο, νηπιαγωγειο, νομαρχια, οδηγος, παιδια, πακισταν, πανεπιστημιο κυπρου, παρουσιαση, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πολιτεια, ρυθμισεις, σαββας, σαββατο, συγκεκριμενα, σκεψεις, σωμα, συλλογοι, σχολειο, σωματειο, τμημα, τοιχιο, τριτη, φεστιβαλ, φορα, ιωαννης, ωρες, ειδη, ελληνικα, ενωση, europe, χωρα, υπουργειο, κωστας, μια φορα, νοσοκομειο, σημαίνει, τουλιπες, θεματα, υλικο, xanthi
Τυχαία Θέματα