Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 8 Νοέμβρη 2018

11:03 8/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κινήματα Διπλωματία
Νίκος Κοτζιάς: « Στόχος Ένα Δημοκρατικό Μέτωπο, χωρίς ακροδεξιά και εκβιασμούς»

Το όραμά του για την συγκρότηση ενός μετώπου που θα στοχεύσει σε μια Δημοκρατική Προοδευτική κυβέρνηση χωρίς την ακροδεξιά και τους εκβιασμούς, ανέλυσε μιλώντας χθες το Πολιτιστικό Κύτταρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, ο τέως Υπουργός των Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς.
Μίλησε για την Συμμαχία της Αισιοδοξίας αποτελούμενη από τους παραγωγικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα αντιταχθούν

στην ολιγαρχία των αεριτζήδων και των κομπιναδόρων, που επιθυμούν να συνεχισθεί αυτή τη κατάσταση και με την βοήθεια και κάποιων ΜΜΕ.
Σε ότι αφορά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη διαφωνία του για την εκλογή του από το λαό. Αντέτεινε την πρόταση ενός ειδικού εκλεκτορικού σώματος, από Αυτοδιοικητικούς, Βουλευτές και κληρωτούς, δίνοντας έτσι και συνέχεια στην παράδοση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε πως η Συμφωνία διασφαλίζει τα Ελληνικά συμφέροντα, τερμάτισε τον αλυτρωτισμό και παραδέχθηκαν οι γείτονες που είναι Σλάβοι, πως δεν έχουν καμμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Για τα Μυστικά Κονδύλια κάλεσε και τα άλλα υπουργεία να τα θέσουν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Νίκος Κοτζιάς: «Φορολογικά κίνητρα και ενίσχυση του ΔΠΘ»

Μιλώντας για τη Θράκη τη χαρακτήρισε εγκαταλελειμμένη και πως λείπει η κοινωνική οικονομική ανάπτυξη, ξεχνώντας πολλοί πως βρίσκεται στην Γεωπολιτική Διασταύρωση Ευρώπης Ασίας, αλλά και Αφρικής. Πρότεινε την ισχύ φορολογικών κινήτρων για την ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος, την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με πολλά ερευνητικά κέντρα για την Αγροτική Οικονομία και την Ιστορία, αλλά και τμήμα Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης για την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σε ότι αφορά την Μειονότητα, τόνισε πως δέχεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα, όπου θα είναι σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να μην επιτρέπει την καταπίεση τους από τρίτους, αναφερόμενος κυρίως στους ΡΟμά και τους Πομάκους

Κόμματα
Επίσκεψη Ιλχάν Αχμέτ για την συνδεδεμένη ενίσχυση στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, επισκέφθηκε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και απέσπασε την δέσμευση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την μη απώλεια της Συνδεδεμένης ενίσχυσης στο Βαμβάκι. Συγκεκριμένα όπως ειπώθηκε, «σε περίπτωση που καθοριστεί το ποσοστό της ζημίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και σταλεί άμεσα το πόρισμα στον Οργανισμό, δεν θα αναζητηθεί κατά την διαδικασία των πληρωμών προς τους βαμβακοπαραγωγούς, η κάλυψη του ποσοστού της ζημίας που θα έχει επισήμως πιστοποιηθεί».
Υπενθυμίζεται πως την δέσμευση για την μη απώλεια της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης, αυτή έχει αναλάβει εδώ και καιρό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στην σύσκεψη που είχε λάβει χώρα στο Υπουργείο Αγροτικής και στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές των νομών της Θράκης και φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Εργατικό κέντρο
Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής γιορτάζει τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ

Ο κόσμος της εργασίας γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής, στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918-2018), προσκαλεί σήμερα στις 5 το απόγευμα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους της Ροδόπης στην εκδήλωση που διοργανώνει με ομιλίες – τοποθετήσεις για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.
Η βραδιά θα κλείσει με μουσική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, στο Πολιτιστικό Κύτταρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής (πρώην REX).

ΔΠΘ
Στον αριθμό 365 οι έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη

Ένα πρώτο βήμα για την καταγραφή των εδρών Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, επιχειρείται με το πρώτο διήμερο Διεθνές Συνέδριο, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κομοτηνή.
Μιλώντας στην ΕΡΤ η Κοσμήτορας της Σχολής, Πέννυ Καμπάκη Βουγιουκλή, τόνισε πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση και την συνέχιση των εδρών αυτών που είναι 365, υπό ένα νέο όραμα και με λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.
Εξ άλλου το επόμενο χρονικό διάστημα αντιπροσωπεία της Σχολής θα επισκεφθεί τη Μόσχα, όπου θα οργανώσουν τμήμα Διδασκαλίας για την διδαχή της Ελληνικής Γλώσσας, ως ξένης γλώσσας, λέγοντας πως τον τελευταίο καιρό πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα σαν ξένη.
Στις αρχές του Δεκέμβρη θα γίνει ένα συνέδριο για τον μεγάλο Έλληνα γελοιογράφο-σκιτσογράφο,συγγραφέα, Μέντη Μποστατζόγλου-ΜΠΟΣΤ-. Το παρόν του θα δώσει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος δούλεψε με έργα του ΜΠΟΣΤ, ενώ με την σκηνοθέτιδα Μυρσίνη Λαντζουράκη θα παρουσιάσει ένα μικρό θεατρικό.
Τέλος η κ. Βουγιουκλή αναφέρθηκε και το πειραματικό σχολείο στη Ροδόπη, ένα πάγιο αίτημα της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και της Κοινωνίας, αξιοποιώντας το έμψυχο δυναμικό του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Τόνισε πως το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στην γραμμή προτεραιότητας και πριν από το τέλος του χρόνου θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το ΔΠΘ και το Δήμο Ξάνθης

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης, αξιοποίησαν την τεχνογνωσία και τις τεχνολογικές τους υποδομές, με αποτέλεσμα τη διασύνδεση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου του Δήμου Ξάνθης με το ακαδημαϊκό δίκτυο Eduroam (διεθνές δίκτυο περιαγωγής που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους φοιτητές).
Με αυτό το έργο διασύνδεσης, όλοι οι φοιτητές των Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, έχουν το προνόμιο της δωρεάν πρόσβασης σε υψηλής ταχύτητας ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, σε μεγάλο τμήμα της πόλης της Ξάνθης.
Η Ξάνθη είναι η πρώτη πόλη της Ελλάδας, η οποία μετατρέπεται σε “Έξυπνη Φοιτητούπολη”, ενώ στόχο του Πανεπιστημίου αποτελούν παρόμοιες συμπράξεις με τους Δήμους στους οποίους εδρεύουν οι Σχολές και τα Τμήματά του σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Αλλοδαποί
Ημερίδα σήμερα για τις δράσεις της ΑΕΜΥ

Ενημερωτική Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τις δράσεις της ΑΕΜΥ στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Ξάνθης. Η ημερίδα θα ξεκινήσει 11:30 π.μ., στην αίθουσα Xenia του Ξενοδοχείου Elisso .
Η ΑΕΜΥ είναι Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας ΑΕ (Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ) και είναι ο φορέας υλοποίησης της δράσης «Ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών».

Στρατός
To Δ’ ΣΣ ενημερώνει το προσωπικό για την οδική ασφάλεια

Από το Δ΄ Σ. Στρατού ανακοινώθηκε πως στο πλαίσιο της συνεχούς μέριμνας για το προσωπικό και ειδικότερα στην πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, θα γίνει ομιλία από τον Εθνοφύλακα Σταμάτη Εποιμενίδη της δυνάμεως του ΤΕΘ Ξάνθης και τον αστυνομικό του τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, Κύρκο Κεχαγιά, σε θέματα «οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς δικύκλων και μοτοσικλετιστών».
Η ομιλία θα γίνει σήμερα στις 12:00, στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «Στεφανίδη» στη Ξάνθη.

ΠΥ
Δασική πυρκαγιά στο Δημάριο της Ξάνθης

Στο βορειότερο σημείο της Ξάνθης, το Δημάριο, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ξέσπασε φωτιά την Τετάρτη το πρωί.
Άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης παρενέβη κυρίως με πεζοπόρο τμήμα καθώς η περιοχή δεν είναι προσβάσιμη με όχημα. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το απόγευμα .
Κάηκαν περίπου 50 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Για προληπτικούς λογούς κλιμάκιο της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης παρέμεινε όλη την νύχτα στην περιοχή.

Πολιτισμός
Εκδήλωση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην καπναποθήκη «Π»

Ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Η αρχαιολογική έρευνα στον βόρειο Έβρο» διοργανώνεται αύριο το απόγευμα (19.00) στην καπναποθήκη «Π» από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Έβρου.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των πολιτών, φορέων και αρχών της περιοχής, σχετικά με τη σημαντική αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιείται στον βόρειο Έβρο και τα αποτελέσματά της.

Βιβλιοπαρουσίαση της Λεύκης Σαραντινού το Σάββατο


Το νέο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως Λεύκης Σαραντινού με τίτλο «Φρουτοφίλοι» παρουσιάζουν το προσεχές Σάββατο στις 18:00 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Tales Quest».
Την παρουσίαση του βιβλίου αλλά και την διαδραστική ψυχαγωγία των μικρών φίλων, θα αναλάβουν η συγγραφέας και ο εικονογράφος Στάθης Γκεβρέκης!

Βιβλιοπαρουσίαση της Έλενας Χουσνή, «Καταραμένες Πολιτείες»

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), το βιβλιοπωλείο Πυργελή , οι εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», διοργανώνουν αύριο στις [20.00] στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης Βιβλιοπαρουσίαση «Καταραμένες πολιτείες» της Έλενας Χουσνή.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μαρία Κώστογλου, Δημοσιογράφος και η Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου, Επισκέπτρια Υγείας Τ.Ε., Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.
Στην Κομοτηνή θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου το Σάββατοστο καφέ Αστόρια στις 7 το απόγευμα.
Θα μιλήσουν η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ και η Δικηγόρος Αναστασία Στεφίδου.
Την εκδήλωση θ α συντονίσει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Χρόνος, Δήμητρα Συμεωνίδου.

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο την Κυριακή

Την προσεχή Κυριακή στις (19.00) διοργανώνει ¨Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο¨. Μια αναφορά στο λαϊκό κίνημα του 20ου αιώνα μέσα από τη ζωή και τους στίχους του ποιητή, την ημέρα που συμπληρώνονται 28 χρόνια από τον θάνατό του. Από την ομάδα βιβλίου, με συμμετοχή της θεατρικής ομάδας «Επενέργεια» της Ρωγμής στην Ξάνθη

Αστυνομικό Δελτίο
Τρεις κλοπές στα καταστήματα της Παλαιάς Πόλης στην Ξάνθη

Άγνωστοι δράστες την Δευτέρα το πρωί διέρρηξαν τρία καφέ-μπαρ στην παλιά πόλη της Ξάνθης και αφαίρεσαν από την ταμειακή όσα χρήματα υπήρχαν καθώς και τα τάμπλετ που χρησιμοποιούνται για τις παραγγελίες.
Η αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, κύτταρο, μμε, ισχύ, ελλαδα, οπεκεπε, ελγα, ΓΣΕΕ, rex, κομοτηνη, μποστ, θεατρο, συγκεκριμένο, δπθ, ξανθη, αλεξανδρουπολη, xenia, quest, βιβλιοπωλείο, συμμετοχή, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, ομαδα διας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, φωτια, τελος του κοσμου, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, αποτελεσματα, βουλευτες, xenia, δημοκριτειο, αστυνομια, βημα, δπθ, δωρεαν, ελγα, ηθοποιος, θεμα, θρακη, μεγα, μμε, μουσικη, οικονομια, οπεκεπε, πλαισιο, πυροσβεστικη, σλαβοι, σχολες, αγροτικη, απωλεια, ασφαλιστικο, αχμετ, βαμβακι, βιβλιο, βοηθεια, βραδια, βρισκεται, δημητρα, γινει, γλωσσα, δεσποινα, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δημος, δωσει, διαδικτυο, διημερο, δικτυο, δυναμικο, αιθουσα, εμψυχο, ενημερωση, εργα, ερευνα, εταιρια, ευρωπη, ζωη, ιδρυση, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, ιστορικο, εκδοσεις, κυβερνηση, κύτταρο, λειπει, μικρο, μοσχα, μαρια, μποστ, μυστικα, νυχτα, ομαδα, οραμα, ορεστιαδα, οχημα, παρουσιαση, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρομα, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σχολειο, τεως, τμημα, τρια, ισχύ, χρονος, δικαιωμα, δικαιωματα, ελληνικα, ενωση, χωρα, υπουργειο, κυριακη, θανασης, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα