Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 7-05-2018

14:10 7/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημόσια Υγεία-ΔΠΘ

Κανένας κίνδυνος από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης

«Ξεχάστε την ιστορία του μολύβδου δεν υπάρχει περιβαλλοντική μόλυνση μετά την πυρκαγιά στη βιομηχανία Sunlight».
Αυτό τόνισε στην επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης, επικεφαλής στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, ο οποίος συνοδευόταν από την Καθηγήτρια Ρέα Λούπα και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος κα Καραλή.

Ο κ. Ραψομανίκης στάθηκε

στις μετρήσεις συγκέντρωσης μολύβδου που ήταν ασήμαντες, στις μετρήσεις μάζας αιωρούμενων σωματιδίων, που ήταν στα όρια και πάνω, χωρίς όμως να εμπνέουν ανησυχία και σε άλλα αιωρούμενα σωματίδια.
Επίσης παρουσίασε τα στοιχεία των φίλτρων, όπου συλλέχθηκαν τα δείγματα 24ωρης δειγματοληψία και τις χημικές ενώσεις που ανιχνεύθηκαν σε κάθε δειγματολήπτη, μετά την ανάλυση με αέρια χρωματογραφία φασματοσκόπιο. Οι οργανικοί και ανόργανοι ρύποι που εντοπίστηκαν, όπως από την καύση πλαστικών, παρουσιάζονται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Όπως επίσης και η συγκέντρωση φουρανίου (1 νανογραμμάριο με όριο τα 2 νανογραμμάρια)
Ως προς τα μέταλλα εντοπίστηκαν ασβέστιο, αλουμίνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, χρώμιο , όλα σε απειροελάχιστες συγκεντρώσεις που δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
Ως προς τα αγροτικά προϊόντα δεν υπάρχει καμία ρύπανση, χρειάζεται μόνο πλύσιμο. ” ανέφερε ο κ. Ραψομανίκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μηχάνημα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που διαθέτει το ΔΠΘ είναι ένα από τα δύο μοναδικά που διαθέτει η Ελλάδα, το δεύτερο βρίσκεται στο Δημόκριτο.

Κυβέρνηση-Παιδεία

Συνάντηση Γαβρόγλου με ΔΟΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης


Το θέμα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος του ΙΕΠ «Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης», συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και εκπροσώπους των Διδασκαλικών Συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης.
Μετά την αναλυτική συζήτηση που διεξήχθη, συμφωνήθηκε ο διάλογος να συνεχιστεί.

ΔΠΘ

Πέντε υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Πέντε ακαδημαϊκοί του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διεκδικούν να αναλάβουν τη διοίκηση του ακριτικού Ιδρύματος από τη θέση του πρύτανη στις εκλογές της 22ας Μαΐου. Πεντακόσια τέσσερα μέλη ΔΕΠ καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου, ενώ κατά 20% θα συνυπολογισθεί η ψήφος επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.

Ειδικότερα υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη γ υπέβαλαν οι καθηγητές ,Βασίλειος Τσαουσίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, Παντελής Μπότσαρης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Χρήστος Καραγιάννης, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών,Γεώργιος Κολιός, Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, Αλέξανδρος Πολυχρονίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής.
Επίσης προβλέπονται και εννέα υποψηφιότητες για 4 θέσεις αντιπρυτάνεων.

Με βάση τη διαδικασία, ορίστηκε πενταμελής εφορευτική επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη ΔΕΠ. Το επόμενο διάστημα θα ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και θα γίνει η τελική ανακήρυξή τους στις 9 του μήνα.

Κόμματα

Οι 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για τις συλλήψεις επαγγελματιών της κλωστικής κάνναβης

Σαράντα οκτώ Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι τρεις της Ξάνθης, κατέθεσαν στη Βουλή τη σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας με θέμα της έκνομες διώξεις σε βάρος παραγωγών και πωλητών βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης.
Ερωτώνται, μεταξύ άλλων οι Υπουργοί:
Αν προτίθενται να ενσωματώσουν στην ΚΥΑ ότι, «η χρήση εμπορικών ονομασιών, συμβόλων και σημάτων της κάνναβης, δεν αποτελεί την επικοινωνιακή πράξη της διαφήμισης εξαρτησιογόνων ουσιών», κατά τα πρότυπα που είχαν από κοινού προτείνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΕΘΙΑΓΕ στη μελέτη τους από το έτος 2000 και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Αν προτίθενται να αναλάβουν δράση, ώστε να ενημερωθούν οι διωκτικές αρχές για τη νέα ισχύουσα νομοθεσία περί βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης και να πάψουν οι διώξεις.

Ορειβασία στην Ξάνθη για Κ. Καραμανλή

Με ορειβασία στα βουνά που βρίσκονται πάνω από την Ξάνθη ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στη Θράκη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής ,συνοδευόμενος από τον πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντό, βρέθηκε χθες στα βουνά που βρίσκονται πάνω από το μοναστήρια της Αγίας Ειρήνης για ορειβασία, όπου και φωτογραφήθηκαν με φόντο την Παλιά Ξάνθη.

Η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην περιοχή της Θράκης χαρακτηρίσθηκε ιδιωτική, αν και κάποιοι έχουν αποδώσει πολιτικό χαρακτήρα, είτε λόγω της έντασης με την Τουρκία, είτε λόγω της απώλειας των δύο “καραμανλικών” βουλευτικών εδρών σε Ξάνθη και Ροδόπη.
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Παρασκευή το νομό Έβρου, ξεκινώντας από την Ορεστιάδα, και το Σάββατο το νομό Ροδόπης.

Πρωτογενής Τομέας

Παράταση έως τις 15 Ιούνη της υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης για το έτος 2018, υποστήριξε στην Ε. Ένωση την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έως την 15η Ιουνίου 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίστηκε πρόσφατα ομόφωνα Εκτελεστικός Κανονισμός από την αρμόδια επιτροπή της Ε. Επιτροπής, με τον οποίο παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ έως την 15η Ιουνίου, αντί της 15ης Μαΐου.

ΑΔΕΔΥ

ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: Διεκδικούν κατοχύρωση του επιδόματος Βαρέων και Ανθυγιεινών

Με στάση εργασίας σε όλη την Ελλάδα και συνέντευξη τύπου στην Ξάνθη η ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρεται, διεκδικώντας την κατοχύρωση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπο Ευστρατίου, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί εξασφάλιση του επιδόματος και αξιώνει να μην περικοπεί από κανένα εργαζόμενο, αλλά αντιθέτως να επεκταθεί σε άλλους εργασιακούς χώρους, κλάδους και ειδικότητες.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το επίδομα πρέπει να δίδεται με βάση τους χώρους εργασίας, όπως και ανάλογη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Αυτοδιοίκηση

Συνεδρίαση σήμερα του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για τον «Κλεισθένη 1»


Συνεδριάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Πολυλειτουργικό κέντρο με ένα και μοναδικό θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
Πρόκειται για Συζήτηση και διατύπωση παρατηρήσεων – θέσεων επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»).

Εκκλησία
Επιτυχία για το δρομικό «Το Μονοπάτι της Παναγίας»

Παραπάνω από 150 συμμετοχές είχε χθες το πρώτο δρομικό κίνημα, προς την Παναγία Φανερωμένη, του γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, για την ενίσχυση του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρα στη μακρινή Μαδαγασκάρη.
Το δρομικό ήταν ενταγμένο και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ελευθερίων της πόλης, με τη στήριξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας, Παντελεήμωνος, ο οποίος έκανε και τις απονομές στους πρώτους τερματίσαντες.
Η εκκίνηση έγινε στις 11:30 το πρωΐ χθες από τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και οι πρώτοι που κατέφθασαν ήταν οι αθλητές του Ηρόδικου, Κουτσουρέλης και Μιμίκος με τα χειροκίνητα αμαξίδια, με χρόνο 55 λεπτά!
Ακολούθησαν οι πρώτοι δρομείς, Μουρατίδης Φώτης(58 λεπτά), Νικολαΐδης Κώστας ( 58:05 λεπτά) και Μεράγια Γκεράλδη ( 58:10 λεπτά).
Στις γυναίκες οι τρεις πρώτες ήταν Σκαρλάτου Φωτεινή, Ζλάτκου Δήμητρα και Βακιπούλου Ευαγγελία.
Συμμετοχές υπήρξαν και από άλλους νομούς της Θράκης, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, ενώ καταχειροκροτήθηκαν οι αθλητές του Ηρόδικου και των μικρών παιδιών.
Συγκινητική ήταν επίσης και η συμμετοχή των εθελοντών που βοήθησαν για την υλοποίηση της δράσης, καθώς και των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που ήταν χορηγοί δώρων και τροφίμων στους συμμετέχοντες.
Οι διοργανωτές ευελπιστούν πως του χρόνου οι συμμετοχές θα είναι περισσότερες και από την Θράκη και από τις άλλες περιοχές, καθώς το δρομικό κίνημα παρουσιάζει άνθηση αυτό το διάστημα.

Υγεία

Δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις του Δ΄ Σ. Στρατού

H

Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς του Δ΄ Σ. Στρατού , συνεχίζονται οι δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις ,σήμερα ένα κλιμάκιο ιατρών θα βρεθεί στο Κέντρο Στήριξης ΡΟΜΑ και Ευπαθών Ομάδων του Δροσερού.

Δικηγόροι-Δίκες

Ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου με το ΔΠΘ

Το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ» του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΙΠ) του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) καιΤο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος [ΤΕΕ] – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, διοργανώνουν σήμερα στις 17:30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα: «Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ζητήματα και διαδικασίες συμμόρφωσης».
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΕΛΑΣ

Εκλογές στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Ενωτική κίνηση Αστυνομικών Ροδόπης και Ενωτικός Συνδυασμός Αστυνομικών Ροδόπης, είναι οι δύο συνδυασμοί των οποίων η υποψηφιότητα ανακηρύχθηκε πρόσφατα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 και 21 Μαΐου, Κυριακή και Δευτέρα, από τις 9 το πρωΐ έως τις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνή.
Κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ο εκλογέας πρέπει να φέρει μαζί του το Δελτίο ταυτότητας.

Πολιτισμός
Ελευθέρια-Βιβλιοπαρουσιάσεις από το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων και σήμερα στις 19:30 μ.μ. με ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη, Γιώργου Στασινάκη, με θέμα , «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη».
Θα ακολουθήσει στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Στασινάκη: «Καζαντζάκης-Ζορμπάς: Μια αληθινή φιλία», από τις εκδόσεις Καστανιώτη, από τη φιλόλογο και συγγραφέα Βάντα Παπαιωάννου-Βουτσά.
Στην εκδήλωση θα παραστεί και η δισέγγονη του Ζορμπά, Εβίτα Κεχαγιά-Βαρελά, η οποία θα καταθέσει τη μαρτυρία της για τον προπάππο της Γιώργη Ζορμπά.
Αύριο στις 17:00 στη Σβούρα Café Bar, η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, οι Εκδόσεις Γκοβόστη και το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο διοργανώνουν την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βασιλικής Κοντογιάννη με τίτλο «Κύκλοι».

Στην κεντρική πλατεία σήμερα στις 20:15 θα γίνει παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων από τους Συλλόγους, Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής, Αιγείρου, Καλλίστης και από την Χορευτική Ομάδα Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Στην Πολιτιστική Κίνηση στις 21:00 το βράδυ θα δοθεί συναυλία με τη Big Band και τζαζ μουσική, υπό τη διεύθυνση του Νικόλαου Ιερωνύμου.

Αστυνομικό Δελτίο

Σύλληψη 23χρονης ημεδαπής για πώληση ναρκωτικών

Συνελήφθη στην Ξάνθη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας, 23χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για πώληση ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 23χρονη, διότι πούλησε σε αστυνομικούς, που εμφανίστηκαν ως υποψήφιοι αγοραστές, μία (1) νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 202,1 γραμμαρίων.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.
Υπενθυμίζεται πως το 2018 έχει ανακηρυχθεί ως έτος κατά των Ναρκωτικών.

Συνελήφθη 24χρονος υπήκοος Ιράκ, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στο νομό Καβάλας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, δεκατρείς (13) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Σύλληψη για κλοπή στη Ροδόπη

Συνελήφθησαν σε χωριό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας Κομοτηνής, τέσσερις ημεδαποί, δύο 16χρονοι, μία 16χρονη και μία 13χρονη, διότι εντοπίσθηκαν να κατέχουν δύο δίκυκλες μοτοσικλέτες, τις οποίες, όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει την 3 και 4-5-2018, από χωριό της Ροδόπης και την πόλη της Κομοτηνής, αντίστοιχα.
Τα δύο δίκυκλα αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους, ενώ στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν επίσης 3 διαρρηκτικά εργαλεία και ένας φακός, τα οποία και κατασχέθηκαν.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ατμοσφαιρική ρύπανση, πρυτανικές εκλογές, σταση εργασιας, εκδόσεις καστανιώτη, sunlight, δπθ, ρύποι, συγκεκριμένο, ελλαδα, δοε, σχολεια, εκλογες, μαΐου, δεπ, νέα, συριζα, συλληψεις, βουλη, υπουργοι, κυα, δραση, ξανθη, ιουνίου, ΑΔΕΔΥ, ποεδην, επιδομα, ΟΤΑ, θεσσαλονικη, συμμετοχή, προσφορες, ρομα, πληροφορικη, εεδε, κομοτηνη, big, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, αστυνομικο τμημα, βιβλιοπωλείο, δικαιολογητικα, κωστας καραμανλης, βουλευτες, ημερομήνια, δημοκριτειο, δοε, δπθ, δωρεαν, εργαλεια, ημερησια, θεμα, θρακη, ιρακ, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ρεα, σβουρα, υγεια, αλουμινιο, ασβεστιο, ατμοσφαιρική ρύπανση, βουνα, βραδυ, βρισκεται, δημητρα, γινει, δευτερο, δεπ, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, διοικηση, δοθει, εβιτα, εγινε, αιθουσα, υπαρχει, εκδόσεις καστανιώτη, εκκινηση, εξετασεις, εσωτερικων, ετος, ευαγγελια, εφημεριδα, ζορμπας, ομιλια, εκδοσεις, κινηση, κλοπη, κυα, μαδαγασκαρη, μαΐου, ομαδα, οκτω, ορια, ορεστιαδα, ορειβασια, παρουσιαση, περιφερειακο, ποεδην, πρυτανικές εκλογές, ρύποι, ρομα, ρυπανση, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συγκεντρωση, συμμετοχή, σιδηρος, τεχνικο επιμελητηριο, τμημα, τουρκια, υλοποιηση, υπηκοος, υπουργος παιδειας, φοντο, χρηστος, χρωμιο, big, ευστρατιου, εννεα, ενωση, φακος, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, μελετη, πωληση, σπυρος, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα