Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 5 Ιουλίου 2018

07:28 5/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση

Συνάντηση μελών της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αποστόλου

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου οι Βουλευτές Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο Βουλευτής Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και μέλη της Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου. Το θέμα της συνάντησης ήταν η έγκαιρη και

άμεση αντιμετώπιση της ασθένειας της νεκρωτικής ίωσης που πλήττει τις καλλιέργειες καπνού στο νομό Ροδόπης, Έβρου και στον Γιακά της Ξάνθης.
Οι καπνοπαραγωγοί ενημέρωσαν εκτενώς τον Υπουργό για την έκταση των ζημιών και ζήτησαν τόσο να ληφθούν μέτρα πρόληψης της επέκτασης της ασθένειας, όσο και να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί για την εκτεταμένη ζημιά στις καλλιέργειές τους.
Από την πλευρά του ο Υπουργός και οι Βουλευτές τόνισαν για ακόμα μια φορά την σημασία της καπνοκαλλιέργειας για την περιοχή της Θράκης και την πρόθεσή τους να την στηρίξουν όσο περισσότερο γίνεται. Για την ασθένεια της νεκρωτικής ίωσης ο Υπουργός δήλωσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και έχει ενημερωθεί για το ζήτημα, ενώ σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ θα εξεταστεί το δίκαιο αίτημα των αποζημιώσεων .

Κόμματα
Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τους παραγωγούς της Ροδόπης ζητά ο βουλευτής Ροδόπης της ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΚΙΝΑΛ Ιλχαν Αχμέτ για τις αποζημιώσεις των καπνοπαραγωγών της Ροδόπης στην ανακοίνωση του αναφέρει: Οι προφορικές δηλώσεις του υπουργού κ. Αποστόλου κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απόντων κατά την συνήθη πρακτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των βουλευτών της αντιπολίτευσης, περί της αποκαταστάσεως των ζημιών στο νόμο μας όσον αφορά τους καπνοπαραγωγούς μας, αποτελεί καταρχάς μια θετική εξέλιξη.
Αναμένουμε, όμως, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει ΕΓΓΡΑΦΩΣ και ΕΠΙΣΗΜΩΣ στην κοινοβουλευτική μας ερώτηση για το θέμα αυτό.
Ζητάμε παράλληλα από το ΥΠΑΑΤ, οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να είναι εύλογες, δίκαιες και να καλύπτουν το σύνολο της συντελεσθείσας ζημίας καθώς και να οριστεί χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση αυτή μέχρι την επίτευξη τους στόχου της ολικής αποζημίωσης των αγροτών μας και της δικαίωσης του δίκαιου αγώνα τους.

Αυτοδιοίκηση
Σύσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών της Ροδόπης και επιστολή του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή με θέμα τα προβλήματα των αγροτών της Ροδόπης, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας ΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης κ. Θανάσης Αραμπατζής, κ. Μουσταφά Κατραντζή και κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ. Αθανάσιος Πανάγος, ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ κ. Νικόλαος Γαλάνης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της Περιφέρειας.
Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, γεγονός που οδήγησε στην αποστολή από τον κ. Περιφερειάρχη επιστολής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για τους αγρότες της Περιφέρειας.

Αυτοδιοίκηση
«Εντείνεται η δράση για την καταπολέμηση κουνουπιών στην ΠΕ Ροδόπης»

Εντείνονται οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων.
Η συγκεκριμένη εντολή δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, από το περασμένο Σάββατο, όπως και την Κυριακή και διενεργήθηκαν εκτεταμένοι ψεκασμοί σε 30.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων στις παραλίμνιες περιοχές της Βιστωνίδας.
Οι ενέργειες καταπολέμησης υλοποιούνται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα κι εντείνονται περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες στην ΠΕ Ροδόπης. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται η εκτέλεση υπολειμματικής ακμαιοκτονίας σε σημεία όπου παρουσιάζεται ανάγκη.

ΔΠΘ
“Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο”

Τα Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciaccaδιοργανώνουν στον «Πολυχώρο Τέχνης & Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις» την εκδήλωση με τίτλο «Επιστήμη & Τέχνη μέσα από το Μικροσκόπιο».
Η εκδήλωση γίνεται και σήμερα στις 20:30.
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Λαμπροπούλου, παρουσιάζει πώς, μέσα από τη μικροσκόπηση μπορεί να γεννηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης. Την εκδήλωση θα κλείσει ο τραγουδιστής Λούκας Γιώρκας ερμηνεύοντας Μάνο Χατζιδάκι.

Αυτοδιοίκηση

156 νήπια και βρέφη δωρεάν στους παιδικούς του δήμου Ξάνθης μέσω ΕΣΠΑ 2018-19

Ξεπέρασαν τους 200 οι γονείς που απευθύνθηκαν στους Παιδικούς του δήμου Ξάνθης για να ελέγξει το προσωπικό τις αιτήσεις τους και τα δικαιολογητικά τους, να τους ενημερώσει παρέχοντας χρηστικές πληροφορίες για την αίτησή τους και να τους υποδείξει τον σωστό τρόπο για την υποβολή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Παιδικούς του Δήμου Ξάνθης συνολικά νήπια και βρέφη ανέρχονται σε 520. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου Ξάνθης όπου υπάγονται οι Παιδικοί Σταθμοί το 2016 οι ωφελούμενοι ανήλθαν σε 454 και το 2017 σε 530. Φέτος οι διαθέσιμες θέσεις που θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ συνολικά ανέρχονται σε 156 και οι υπόλοιπες 364 με τροφεία.
Επίσης στις 22 Ιουλίου ημέρα Κυριακή αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα γα τις θέσεις ΕΣΠΑ και από την Δευτέρα 23 Ιουλίου και μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου θα εξεταστούν και θα ανακοινωθούν επίσης οι ενστάσεις που θα υποβληθούν μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα και αναμένεται στο τέλος του μήνα να δοθούν τα vouchers.

Σύλλογοι

4ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη θα γίνει το 4ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα Θράκης από τις 6 εως 8/7/2018, στο θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας της Ξάνθης, με διοργανωτές το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο, με συνδιοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και την χορηγία και αιγίδα του Δήμου Ξάνθης.
Φέτος συμμετέχουν 26 συγκροτήματα από τον Ελλαδικό χώρο , από Πάτρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρεια, Ήπειρο, Σέρρες, Δράμα και τις γύρω περιοχές. Ιδιαίτερα τιμητική για τους διοργανωτές είναι η συμμετοχή αντιπροσωπειών σωματείων του εξωτερικού, αλλά και του Ελληνικού Λαογραφικού Συλλόγου Στοκχόλμης Σουηδίας και του Συλλόγου Αιγαίου Μονάχου.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται την ίδια ώρα καθημερινά στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Κ. Μπένης».

Πολιτισμός

«Το χωριό των Ηλιθίων»

Την παράσταση «Το χωριό των Ηλιθίων» σε σκηνοθεσία του Βασίλης Λειβαδίτη και Πολυξένης Καρακατσάνης ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Ανατολικά του Νέστου» σήμερα στις 21:15 στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης. Το ‘’Χωριό των ηλιθίων’’ , βασισμένο στους «ηλίθιους» του Neil Simon, φιλοδοξεί με απλότητα και αμεσότητα να κλέψει την καρδιά των Ξανθιωτών και να σπείρει προβληματισμούς μέσα από ευτράπελες καταστάσεις και χαμόγελα που οδηγούν στο γέλιο. Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται κανονικά στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή και στο Στούντιο Ιταλός.

Καλοκαιρινό Camp στο Μουσείο της ΦΕΞ

Το Λαογραφικο Μουσείο της Ξάνθης ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά και τους καλοκαιρινούς μήνες με θερινή κατασκήνωση, η οποία πραγματοποιείται σε 4 εβδομαδιαίους κύκλους,
•9 Ιουλίου – 12 Ιουλίου (Ακούω και εμπνέομαι από παραμύθια)
•16 Ιουλίου – 20 Ιουλίου (Μαθαίνω από τους μεγάλους ζωγράφους)
•23 Ιουλίου – 27 Ιουλίου (Ανακαλύπτω το Μουσείο)
•30 Ιουλίου – 3 Αυγούστου (Κυνηγοί συναισθημάτων)
Σκοπός της «καλοκαιρινής παρέας» είναι η ψυχαγωγία, το παιχνίδι και η γνωριμία με τις τέχνες και το Μουσείο.
Για επικοινωνία καλέστε στο Μουσείο 09:00-14:00 στο τηλέφωνο 2541025421

Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ Ιούνιος – Αύγουστος 2018 10η περίοδος


Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής το Σάββατο στις 21 Ιουλίου 2018/ στον Μπεκτασίδικο Tεκέ του «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης και στις 21.00 η συναυλία «Από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη»
Αφορμή για το μουσικό οδοιπορικό το μυθιστόρημα «ο Δερβίσης» του Αδαμαντίου Α. Βακαλόπουλου, έκδοση του 1884, στο οποίο ο πρωταγωνιστής μετά από μια σειρά γεγονότων καταλήγει να χάνει τους αγαπημένους του στα πλαίσια των εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών της οθωμανικής περιόδου, ο ίδιος ξεκινάει μια πορεία αναζήτησής τους.

Οι δράσεις της εβδομάδας της ΦΕΞ

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης της ΦΕΞ «Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο», σήμερα στις 12 και στις 26 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στις 9 το βράδυ,η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» συνεχίζει τις «αστυνομικές ιστορίες» με τον maître του είδους Alfred Hitchcock και την ταινία «The Trouble with Harry» (1955, παίχτηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο «Ποιος σκότωσε τον Χάρυ»).

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Ξεκίνησαν και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, οι οποίες θα διαρκέσουν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως θεατρικές παραστάσεις, κωμικές αρχαίο Δράμα και παιδικές, σε προσιτές τιμές.
Σήμερα Πέμπτη θα παρουσιασθεί η παιδική παράσταση «Σαν παιδιού Φαντασία», από το Εργοστάσιο Ονείρου και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης.
Η παράσταση θα δοθεί στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ στις 9 και τέταρτο.

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων στο πλαίσιο του καλοκαιριού, με τίτλο Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηναίων στο πλαίσιο του καλοκαιριού, με τίτλο Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα.Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Παρασκευή 6 Ιουλίου, 9.00 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου Θα δοθεί Συναυλία με το συγκρότημα « BALKANATOLIA»
Παίζουν: Χαλήλ Μουσταφά, Μεχμέτ Μουσταφά, Βεϊσέλ Αχμέτ, Ισμαήλ Αχμέτ, Γκιονέλ Μολλά
Επίσης το Σάββατο 7 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου
Θα δοθεί παράσταση από Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη.

Αθλητική Ενημέρωση

Παραμπάντμιντον-Μπάσκετ και Τένις με αμαξίδιο το καλοκαίρι για ΑΜΕΑ

Στην Κομοτηνή το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα παραμπάντμιντον,-Αντιπτέριση για ΑΜΕΑ- πρόκειται να διεξαχθεί στο κλειστό Γήπεδο της Κομοτηνής, το επόμενο Σάββατο.Θα συμμετάσχουν 13 αθλητές από όλη σχεδόν τη Χώρα, Πάτρα, Αθήνα, Βέροια, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή.
Οι αθλητές που θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα θα είναι σε αμαξίδιο αλλά θα είναι και όρθιοι.
Την όλη οργάνωση έχει ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρόδικος Κομοτηνής.
Το πρώτο πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί στην Αθήνα πέρυσι.
Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Κομοτηνής του προέδρου του Αθλητικού Συλλόγου Ηρόδικου, Μιχάλη Ραγκούση, το άθλημα της αντιπτέρισης το καθιέρωσε το Τμήμα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του ΔΠΘ. «Επιθυμούμε δε η Κομοτηνή να γίνει η μητέρα του αθλήματος αντιπτέρισης και στα ΑΜΕΑ. Καλούμε τον κόσμο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου να έλθει και να απολαύσει ένα υπέροχο θέαμα», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.
Εξ άλλου ο κ. Ραγκούσης στάθηκε και σε δύο άλλες διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα στις 18-19- 20 Ιουλίου η προετοιμασία των ομάδων Μπάσκετ με αμαξίδιο, όπου και θα διεξαχθεί και ένα τουρνουά μπάσκετ, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Σερβίας, Βουλγαριας, στην Κομοτηνή.
Τέλος θα γίνει και πανελλήνιο πρωτάθλημα αντισφαίρισης με αμαξίδιο στην Καβάλα, 20- 22 Ιουλίου.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, λουκας γιωρκας, συριζα, ελγα, πσεα, υπαατ, αμθ, κομοτηνη, οπεκεπε, δραση, giuseppe, ξανθη, πατρα, θεσσαλονικη, σερρες, δραμα, συμμετοχή, βιβλιοπωλείο, ελμε, ελλαδα, δηπεθε, καλοκαιρι, θεατρο, αθηνα, βεροια, καβαλα, αλεξανδρουπολη, ραγκουσης, τεφαα, δπθ, αμεα, κυπρος, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θερινη ωρα, Ημέρα της μητέρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, ελγα αποζημιωσεις, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, βουλευτες, το θεμα, αιτηση, αμεα, δπθ, δωρεαν, εδρα, ελγα, θαλασσα, θεμα, κυπρου, μητερα, μπασκετ, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, πσεα, τεφαα, τηλεφωνο, ψεκασμοι, ωρα, αυγουστος, αιτησεις, αμθ, γαλανης, αττικη, αχμετ, βραδυ, γεγονος, γελιο, γινει, γινεται, γηπεδο, γνωριμια, γονεις, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δηπεθε, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγρηγορση, ελμε, εξελιξη, επικοινωνια, εσωτερικων, τεχνη, ζημια, ζητα, ιδια, ισμαηλ, θεα, θεατρο σκιων, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κυβερνηση, λεσχη, μεχμετ, μηνες, μανο, μαρια, μυθιστορημα, νικο, νηπια, ομαδα, παιδια, πεμπτη, πορτες, προβληματα, σαββατο, σελινο, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, τμημα, υπαατ, φεστιβαλ, φορα, χρηστος, ενωση, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνιος, υπουργειο, giuseppe, κλειστο, καρδια, κυριακη, μια φορα, παιχνιδι, πληροφοριες, σωστο, θανασης, θεματα, θεσεις, υπεροχο
Τυχαία Θέματα