Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 30 Ιουλίου 2018

09:16 30/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική Προστασία

Κ. Χουβαρδάς: «Υπάρχουν Δήμοι στην ΑΜ-Θ, που δεν έχουν σχέδιο εκκένωσης, κάτι που τώρα προσπαθούν να εκπονήσουν»

Έκτακτες Συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκαν σε Δήμους της ΑΜ-Θ, καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είχαν εκπονήσει σχέδια εκκένωσης, για έκτακτες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο Δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ, του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Χουβαρδά, δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν τα σχέδια εκκένωσης από τους Δήμους, θα πρέπει να γίνονται και ασκήσεις

ετοιμότητας, προκειμένου να μετρώνται οι χρόνοι και να αποτυπωθούν οι όποιες αδυναμίες. Να αποτυπωθεί το προσωπικό που χρειάζεται και κυρίως για οι δίοδοι διαφυγής και τις ειδικές σημάνσεις για αυτές.
Πρόσθεσε πως για να γίνουν και οι ασκήσεις ετοιμότητας, απαιτείται επαρκές στελεχιακό δυναμικό στους Δήμους που δυστυχώς, δεν υπάρχει.
«Κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε όλα αυτά είναι η ενεργοποίηση πολιτών σε μέτρα αυτοπροστασίας, η ενημέρωση του βαθμού επικινδυνότητας από την Πυροσβεστική, σε καθημερινή βάση, όταν ενσκύπτουν έντονα καιρικά φαινόμενα. Η κλήση της Πυροσβεστικής στο 199 και του αριθμού 112 για άμεση ανάγκη», τόνισε ο κ. Χουβαρδάς.
Ο κ. Χουβαρδάς ξεκαθάρισε πως το σχέδιο εκκένωσης μιας περιοχής το εισηγείται ο Επικεφαλής της Πυροσβεστικής στον οικείο Δήμο, ενώ αν πρόκειται για δύο Δήμους την απόφαση την λαμβάνει ο Αντιπεριφερειάρχης ή ο Περιφερειάρχης.
Παραδέχθηκε δε πως θα πρέπει να γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας εγκατάλειψης μεγάλων κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αυτοδιοίκηση
Μέτρα δασοπροστασίας στην Π.Ε. Ξάνθης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιαστικό δάσος Ξάνθης

Εκδόθηκε από την αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης, η απόφαση απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος Ξάνθης, στο περιαστικό δάσος Τοξοτών – Γαλάνης, στα αλσύλλια Πόρτο Λάγος, στο αλσύλλιο των κατασκηνώσεων Αβδήρων, με όρους και προϋποθέσεις, έως 31 Οκτωβρίου 2018 που λήγει και η αντιπυρική περίοδος. Η απαγόρευση ισχύει όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 3, 4 ή 5 και έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, η απαγόρευση μπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
Το διήμερο εορτασμού της κοίμησης της Θεοτόκου δεν θα ισχύει η Απόφαση απαγόρευσης για το ευπαθές περιαστικό δάσος της Ξάνθης και μόνο.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων, ιδιόκτητων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, μελισσοκόμων κλπ. με την προϋπόθεση ότι,τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Ειδικά για το περιαστικό δάσος Ξάνθης εφαρμόζεται πρόγραμμα επιφυλακών και περιπολιών Φορέων με απλά ή και με μικτά περίπολα.

Η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης δεν καταδίκασε την επίθεση σε Φανουράκη

Μετά την 1η επεισοδιακή αναβολή έγινε τελικά η συνεδρίαση , όπου σε αντεπίθεση επιχείρησε να περάσει η παράταξη της δημοτικής αρχής Ξάνθης , στην συνεδρίαση που προκάλεσαν 16 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με ζητούμενο την καταδίκη της επίθεσης, που δέχθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης, Μανώλης Φανουράκης, από το γιο του Αντιδημάρχου Θωμά Ηλιάδη. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να υπερψηφίσει το κείμενο καταδίκης με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να πάρει θέση για τα γεγονότα που διερευνά η δικαιοσύνη καθώς και ότι επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος ανέφερε οι αντιδράσεις έχουν σαν στόχο να αποπεμφθεί ο Αντιδήμαρχος ΘωμάςΗλιάδης.
Ο Μανώλης Φανουράκης, στην παρέμβαση του στο τέλος εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση της πλειοψηφίας, σημείωσε ότι ουδέποτε έχει κάνει σχόλιο για τη μόρφωση ή την καταγωγή του Αντιδημάρχου και εξέφρασε τη λύπη του για την “αφωνία” του Προέδρου του σώματος.
Το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε από τους συμβούλους που κατέθεσαν το αίτημα δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο καθώς δεν υπερψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας. Στο ερώτημα αν η πλειοψηφία αντιπροτείνει άλλο κείμενο, ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά.

Επιστολή Διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ για την καθυστέρηση σε πληρωμές των Καλλιεργητών»

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ζητώντας να πληροφορηθεί για την καθυστέρηση στις πληρωμές των Καλλιεργητών, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών».
Η επιστολή στάλθηκε σε συνέχεια και της πρόσφατης συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, Τριαντάφυλλο Παπαδάκη.
Επισημαίνεται πως το εύρος συμμετοχής της ΑΜ-Θ στο πρόγραμμα της «Δάσωσης Γεωργικών Γαιών», αντιστοιχεί στο 40% του πανελλήνιου συνόλου, αφορά περίπου 2000 αγρότες με 6000 αιτήσεις-φακέλους που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απλήρωτοι για την τριετία 2015 – 2018.
Για τους λόγους αυτούς ο κ. Τσαλικίδης ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο την στήριξη των Αγροτών της περιοχής , την προσθήκη κινήτρων και την ενίσχυσή τους με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Συνεχίζονται και σήμερα οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια

Συνεχίζονται και σήμερα οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια στο Φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της Ροδόπης και συγκεκριμένα στις περιοχές Διαλαμπής, Κοπτερού, Σάλπης, Φαναρίου, Μέσης, Ισμαρίδος-Ιμέρου.
Ώρα έναρξης αεροψεκασμών: 06:00 – 15:00

Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Συνεδριάζει σήμερα στις 18:30 το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Των θεμάτων ημερήσιας διάταξης θα προηγηθούν οι επερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, Φώτη Καραλίδη και Χρήστου Τρέλλη, για την ίωση των καπνών, την στήριξη των πλημμυροπαθών , το θέμα της αντιμετώπισης των κουνουπιών κ.α.
Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεχωρίζουν:
Η έγκριση για την συμμετοχή της Περιφέρειας σε ερευνητικά προγράμματα.
Η Έγκριση τροποποίησης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. που αφορά την έγκριση πρόσληψης προσωπικού με Σύμβαση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), για το έτος 2018, για τις ανάγκες των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Συζήτηση σχετικά την αναδιάρθρωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τις πανεπιστημιακές κοινότητες.
Τέλος θα διεξαχθεί συζήτηση σχετικά μετά τα προβλήματα αγροτικού εξηλεκτρισμού.

Σήμερα η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Ξάνθης

Συνεδριάζει σήμερα στις 19:00 με 50 θέματα στην ημερήσια διάταξη το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής φυσικού εδάφους του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ και προσθήκη ανελκυστήρα ΑΜΕΑ» και η Οικονομική ενίσχυση απόρων δημοτών του Δήμου Ξάνθης.

Εργασίες ασφαλτόστρωσης

Στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2017» σήμερα θα ασφαλτοστρωθεί η οδός Σοφοκλέους Κομνηνού και αύριο, η οδός Ν. Ζωΐδη από το ύψος της οδού Κοσμίου έως την Αγίου Γεωργίου.

ΕΛΑΣ
Εθελοντική Αιμοδοσία από τους Αστυνομικούς της Ροδόπης


Σε εθελοντική αιμοδοσία καλεί από σήμερα, από τις 09:30΄ έως 13:30΄ και 18:00΄ έως 19:30΄, τα μέλη της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες για αίμα για τους νοσηλευόμενους πυρόπληκτους της Αττικής.
Η αιμοδοσία θα γίνει στο Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το τηλ. 25313-51533. Επίσης αποφασίστηκε έκτακτη εισφορά τριών ευρώ (3€) από τα μέλη της, για την αποστολή χρηματικής βοήθειας στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δοκιμάζονται.

Σύλλογοι
Το Αρχείο της Αρμενικής Κοινότητα Ξάνθης στην ΦΕΞ

Σήμερα στις [21.00] στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης παρουσιάζει το αποτέλεσμα της καταγραφής, ψηφιοποίησης, τεκμηρίωσης και αξιοποίησης του αρχειακού υλικού της.
Σε συνεργασία με το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ, που ενισχύθηκε με επιστημονικό προσωπικό μέσω ευγενικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το έτος 2018-2019, η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης Κοινότητα έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών που έχουν ως σκοπό την οργάνωση και διαχείριση των πολιτιστικών και ιστορικών της τεκμηρίων.
Υπεύθυνη των εργασιών, είναι η Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας στο Δ.Π.Θράκης.

Πολιτισμός
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για δυο συναυλίες στην Θράκη

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα βρεθεί για δυο συναυλίες στην Θράκη, συγκεκριμένα σήμερα στην Ξάνθη και στο ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Ξάνθης και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

“ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2018”


Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία µε τη ΓΛΥΚΕΡΙΑ στην Πλατεία Αβδήρων στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Αβδήρων“ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2018” .
Επίσης η εκδήλωσης που αναβληθήκαν στις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Αυγούστου την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Κυνηγοί συναισθημάτων

Ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα οι δράσεις για τα παιδιά στο Μουσείο της ΦΕΞ. Ο τελευταίος κύκλος των δράσεων έχει ως τίτλο «Κυνηγοί συναισθημάτων».
Σκοπός της «καλοκαιρινής παρέας» είναι η ψυχαγωγία, το παιχνίδι και η γνωριμία με τις τέχνες και το Μουσείο.

75χρονος ανασύρθηκε νεκρός από την παραλία του Πόρτο Λάγους

Ένας 75χρονος από τη Διομήδεια Ξάνθης έχασε τη ζωή του το πρωί της Κυριακής στην παραλία του Πόρτο Λάγους.

Τον άτυχο άνδρα, που κολυμπούσε σε ιδιαίτερα ρηχά νερά, εντόπισαν άλλοι λουόμενοι, οι οποίοι τον ανέσυραν νεκρό και ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο.

Λόγω των ρηχών νερών, ο θάνατός του πιθανολογείται από παθολογικά αίτια, όμως η σορός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, εκτακτη εισφορα, εκαβ, ηλιαδης, υπαατ, γεωτεε, εκκρεμότητα, συμμετοχή, αναδιαρθρωση, τει, αμεα, τηλ, ξανθη, αλεξανδρουπολη, γλυκερια, ert, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εισφορα αλληλεγγυης, σταυρος δημας, υπουργειο δικαιοσυνης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, πυρκαγιες, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, αεροψεκασμοι, το θεμα, αιμοδοσια, γλυκερια, εκαβ, ημερησια, θανατος, θεμα, θρακη, ιωση, καθημερινη, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, υγεια, υψος, αιμα, αιτησεις, αλκινοος ιωαννιδης, απλα, γαλανης, τει, γεγονοτα, γεωτεε, γεωργιου, γινει, γινονται, γνωριμια, δασος, διευθυνση, δυστυχως, δηλωσεις, διημερο, δικτυο, δυναμικο, εγινε, εθελοντικη αιμοδοσια, ευρω, υπαρχει, εκμεταλλευση, εκκρεμότητα, εβδομαδα, ενημερωση, ετος, ζωη, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θεοδωριδου, ιωαννιδης, κειμενο, κυκλος, λαγος, λυπη, λιμενικο, νιαρχος, οδος, οχηματα, παιδια, περιβαλλον, περιφερειακο, προβληματα, προγραμματα, πρωι, ρηχα νερα, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σορος, σχεδια, σχεδιο, τηλ, τμημα, τριτη, υπαατ, φυσικο, εφαρμογη, ενωση, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ηλιαδη, υπουργειο, κληση, νοσοκομειο, παιχνιδι, θεματα, θωμα
Τυχαία Θέματα