Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 3-01-2017

11:36 3/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συστράτευση για την ανάδειξη της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους

Υπάρχει Ανάγκη συστράτευσης της κοινωνίας, των φορέων, αλλά και της Αυτοδιοίκησης, για την ανάδειξη της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους, των υπολοίπων Βυζαντινών ευρημάτων, αλλά και της μοναδικής Φύσης της περιοχής.

Αυτό επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του εξωραΐστικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Κερασιάς Παπικίου όρους, Σωτήρης Πουπουζής.
«Σαν σύλλογος, αλλά και προσωπικά το έχω επισημάνει στην Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων

από το έτος ίδρυσης του συλλόγου μας, που είναι το 1986. Αυτό που συνεχώς λαμβάνω ως απάντηση είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά και πόροι. Μπορεί πια αυτό να συμβαίνει, ωστόσο, δεν μπορούμε άλλο να δείχνουμε αμέλεια για αυτόν τον πραγματικό θησαυρό. Δέχομαι πολύ συχνά κρούσεις από Γάλλους δημοσιογράφους και Αυστριακούς Αρχαιολόγους και Βυζαντινολόγους, για περιήγηση στην περιοχή, οι οποίοι έρχονται με χάρτες, και συναντούν ένα χώρο που δεν υπάρχει ούτε σήμανση για τα ευρήματα», σημείωσε με νόημα ο κ. Πουπουζής.
«ΑΝ αξιοποιηθεί και αναδειχθεί η Μοναστική Πολιτεία του Παπικίου Όρους, θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες και περιηγητές. Ταυτόχρονα θα έλθουν σε επαφή με την υπέροχη Φύση της ορεινής Ροδόπης, η οποία έχει και …κρόκο, όπως τον κρόκο της Κοζάνης. Σχετικά πρόσφατα με επισκέφθηκε ο νυν Περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, όταν ήταν ακόμα ΑΝτιπεριφερειάρχης και εξέφρασε ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή. Ωστόσο, νομίζω πως το στοίχημα για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου όρους, θα πρέπει να αφορά κυρίως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το τμήμα Ιστορίας-Εθνολογίας, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Ροδόπης και τους θεσμούς της», τόνισε ο κ. Πουπουζής.
Τέλος κάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα να προγραμματίσει και εκδρομές προς εκείνη την περιοχή, καθώς υπάρχει πρόσβαση, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν την περιοχής τους.
Υγεία

Στο Νοσοκομείο οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το Nοσοκομείο της Κομοτηνής επισκέφθηκαν χθες το πρωί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αιχάν Καραγιουσούφ μαζί με τον συντονιστή της Ν.Ε. του κόμματος Σταμάτη Σακελλίων. Συναντήθηκαν με τον διοικητή του νοσοκομείου και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Χασάν Εκρέμ. Ο διοικητής του νοσοκομείου ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις που αναμένονται δηλαδή 35 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων 12μηνης θητείας, καθώς και την πρόσληψη των καθαριστριών με βάση τον νέο νόμο όπου φεύγουν οι εργολάβοι μέσα από τα νοσοκομεία. Επίσης ο διοικητής ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νοσοκομείο δεν χρωστά πλέον ενώ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχε χρέος 5,5 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα έχουν εξοφληθεί οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού από παρελθόντα έτη. Επιπρόσθετα αναμένονται οι 5 πρόσληψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. «Ασφαλώς πρόκειται για μια εικόνα σαφώς καλύτερη από εκείνη που υπήρχε πριν από 2 χρόνια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και σημειώνεται ότι θα ζητηθούν και ιατρικές ειδικότητες αιχμής από τις 2.000 προσλήψεις που θα γίνουν καθώς και ότι ήδη ανέλαβε υπηρεσία και νέος ψυχίατρος στο νοσοκομείο. Από την μεριά τους οι βουλευτές σημείωσαν ότι «Μολονότι μας κατηγορούν για μεροληψία εμείς επιμένουμε να είμαστε μεροληπτικοί υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και προσπαθούμε βήμα,βήμα να το ανατάξουμε προς όφελος των συμπολιτών μας».

Συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούν τις βλάβες

Παρά το τσουχτερό κρύο τα συνεργεία της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, συνεχίζουν, τις εργασίες επανατοποθέτησης των πεσμένων στύλων, τον καθαρισμό και τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αλλά και επανασύνδεσης όλων των κομμένων καλωδίων της ΔΕΗ, που προκάλεσαν διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ροδόπης, την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με την τοπική Διοίκηση της ΔΕΗ πάνω από 20 στύλους έπεσαν στη γη και ακόμη και μέσα σε δύο μέρες βγήκαν 100 βλάβες, οι οποίες χρειάζονται αποκατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι άνεμοι την Πέμπτη στην Κομοτηνή, «κάλπαζαν με 138 χλμ την ώρα, όπως αυτό καταγράφηκε σε φωτοβολταϊκά πάρκα της περιοχής, γεγονός πρωτόγνωρο για την περιοχή, η οποία γνωρίζει από δυνατούς ανέμους!
Πρωτογενής Τομέας

Οριστικοποίηση παράτασης Νέων Αγροτών

Υπενθυμίζεται για τους ενδιαφερόμενους για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», παρατείνεται η ημερομηνία οριστικοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέχρι τη Δευτέρα, 16.1.2017.
Αντίστοιχα, παρατείνεται η ημερομηνία προσκόμισης του φυσικού φακέλου σε έντυπη μορφή, στις οικείες ΔΑΟΚ, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Εκκλησία

Μέχρι την Τρίτη τα τίμια Δώρα στο Ευαγγελισμό

Μέχρι σήμερα θα παραμείνουν στο Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής τα Τίμια Δώρα των Μάγων, για προσκύνημα.
Τα τίμια Δώρα βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, όπου και θα επιστρέψουν μετά.
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων :Η χώρα έχει δυνατότητες που οφείλει να αξιοποιήσει

Εστιασμένο στις δυνατότητες της χώρας που βιώνει δύσκολες στιγμές τις οποίες οφείλει να αξιοποιήσει αλλά στην υποχρέωση όλων να στηρίζουν τον δυστυχή συνάνθρωπο, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων με αφορμή την έλευση του νέου έτους και την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου.

Κόμματα

Μήνυμα του ΚΚΕ Ξάνθης για τη νέα χρονιά

Σε μήνυμα του για τη νέα χρονιά το ΚΚΕ Ξάνθης, πέρα από τις ευχές για υγεία, εύχεται και καλούς αγώνες στους εργατοϋπαλλήλους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, στους πρόσφυγες και μετανάστες, που ζουν ή παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας.
Εξ άλλου το ΚΚΕ προετοιμάζει το 20ό Συνέδριό του, που θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2017, με τη φιλοδοξία να γίνει πιο ισχυρό, πιο ικανό στην ανάπτυξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την προώθηση της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων.

Αγορά Εργασίας

Παράταση στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη 10.000 ανέργων 30-49 ετών

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει την παράταση υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών.
Η παράταση αφορά μεταξύ άλλων και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ καθώς την κατατάσσει στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες.
Ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η Δευτέρα 9 Ιανουαρίου
Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος, που προσδιορίζονται από τις νέες διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, η οποία έχει δημοσιευτεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και είναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), του ΕΣΠΑ www.espa.gr και στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr.

Ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης

Τροπολογία με την οποία δινεται παράταση για 2 ακόμα έτη στο ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους ωφελούμενους πρώην εργαζομένους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ, κατατεθηκε στη Βουλή. Παρατείνεται εκ νέου από 1.1.2017 και για δυο (2) ακόμη έτη, (λήγει 31-12-2016), το ειδικό πρόγραμμα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για τους ωφελούμενους πρώην εργαζομένους της εταιρείας «ΘΡΑΚΗ ΑΕ».

Τουρισμός

Νέες αεροπορικές συνδέσεις το 2017 στην ΑΜΘ

Από τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού της ΑΜ-Θ Μιχάλη Αμοιρίδη, γνωστοποιήθηκε ότι για την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου 2017, θα ανακοινωθούν νέες αεροπορικές συνδέσεις και ενίσχυση υφιστάμενων με προορισμό το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος. Ελβετία, Ρωσία, Λευκορωσία, αποτελούν νέες χώρες που θα συνδεθούν αεροπορικά με την ΑΜΘ.
Παράλληλα ενισχύονται με νέες πτήσεις και σύνδεση νέων πόλεων τους Σουηδία, Αυστρία και Γερμανία. Συνολικά μέχρι σήμερα για το 2017 έχουν ανακοινωθεί επιπλέον 9 νέες αεροπορικές συνδέσεις ανά εβδομάδα που αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 1500 εν δυνάμει εβδομαδιαίες αφίξεις επισκεπτών από αυτές τις χώρες. Ιδιαίτερα σημαντικό ότι θα διαθέτουν ελεύθερα εισιτήρια προς πώληση (only flight) και όχι μόνο μέσω κλειστών τουριστικών πακέτων.
«Η αύξηση των πτήσεων από ευρωπαϊκές πόλεις προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος σημειώνεται για τρίτη χρονιά και δημιουργεί προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από την Άνοιξη του 2017. Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν με ακόμη μεγαλύτερη επιλογή αεροπορικών εταιρειών και συνδέσεων να μας προσεγγίσουν και είναι ζητούμενο αυτό να το εκμεταλλευτούμε για το σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αμοιρίδης.

Αγορά

Ο κοινός αγώνας απάντηση στην κρίση

«Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Μια φορολογική λαίλαπα έπληξε τους επαγγελματίες » δηλώνει ο Γιάννης Κιλτσίκης, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδιοκτήτης καφενείου στην Κομοτηνή μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει «είχαμε συνεχείς ελέγχους οι οποίοι συνεχίζονται ακόμη και σήμερα». Οι έλεγχοι, όπως ο κος Κιλτσίκης λέει, κάνουν την Κομοτηνή Μύκονο και Σαντορίνη «αλήθεια με ποια λογική πραγματοποιούνται στην Κομοτηνή τόσοι πολλοί και συνεχόμενοι έλεγχοι από όλα τα ελεγκτικά συνεργεία; » αναρωτιέται μην κρύβοντας τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον εμπορικό- επαγγελματικό κόσμο της πόλης. Παράλληλα σπεύδει να τονίσει ότι το «μουντό» κλίμα της αγοράς δεν κατάφερε να το αλλάξει ούτε η μέχρι τώρα εορταστική περίοδος.

Βράβευση βιτρίνας

O Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής θα βραβεύσει σήμερα στη 13:00 στην αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης την πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης. Οι βιτρίνες των καταστημάτων: «Pepita’s Handamade», “Έπιπλα Φως Δώρο Βενετίδη” και «Ηλεκτρολογικά Μηχαϊλίδη» συγκέντρωσαν τα περισσότερα «likes» σε διαγωνισμό που διοργάνωσε στο F/B ο Εμπορικός Σύλλογος Ροδόπης.

Εκδήλωση βράβευσης φοιτητών Συλλόγου Σαρακατσάνων

Ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων πραγματοποιεί την Τρίτη τρεις Ιανουαρίου την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των μαθητών Σαρακατσάνικης καταγωγής, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στις 6 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση εκτός από τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα βραβευθούν και αριστούχοι μαθητές όλων των τάξεων της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης
(από 1η Γυμνασίου μέχρι 3η Λυκείου) της εκπαιδευτικής περιόδου 2015-2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως ομιλία σχετική με την Σαρακατσάνικη φορεσιά ως έκθεμα στα Μουσεία του κόσμου, θα αναπτύξει η Δρ Νάγια Δαλακούρα,Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος.

Πολιτισμός

Η παραμυθένια ‘Μαρουλίτσα’ της Δ.Συνοδινού, εικονογραφημένη από τα παιδιά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Μηνύματα διαχρονικά όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη , η συγχώρεση αναδύονται από τη νέα διδακτική ιστορία της Δήμητρας Συνοδινού, τη ‘Μαρουλίτσα’, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σπανίδη στην Ξάνθη .
Είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Δ.Συνοδινού , εμπνευσμένο όπως η ίδια αποκαλύπτει από αληθινά καθημερινά βιώματα των ανθρώπων της υπαίθρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικονογράφηση του βιβλίου έγινε από τους μικρούς σπουδαστές των εργαστηρίων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, διακοπη ρευματος, κοζανη, συριζα, χρεος, σημαίνει, δεη, κομοτηνη, χλμ, ΚΚΕ, νέα, οαεδ, διαυγεια, θρακη, βουλη, ρωσία, αμθ, εισιτήρια, flight, κος, μυκονος, φως, likes, αει, τει, ξανθη, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , χριστουγεννιατικες βιτρινες, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, νεος παπας, γιορτη σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, ημερομήνια, το στοιχημα, δημοκριτειο, χωρες, ρωσία, βημα, γερμανια, δωρα, ευχες, θρακη, περιοδος, προγραμμα, πτησεις, σαντορινη, σουηδια, υγεια, φως, χαρτες, ωρα, αγιο ορος, αγωνες, αει, αεροπορικα, αεροδρομιο, αυξηση, αυστρια, αλληλεγγυη, αμθ, ανοιξη, τει, αφιξεις, αφορμη, βιβλιο, γεγονος, γινει, δευτερο, δευτερα, δηλωση, διοικηση, διοικητης, δωρο, εγινε, αιθουσα, υπαρχει, ειρηνη, εισιτήρια, ελβετια, ελξης, εβδομαδα, ερχονται, ετη, ετων, ετος, εφορεια, ιδια, υπηρεσια, εικονα, ομιλια, εκδοσεις, κλιμα, κος, λαιλαπα, λεπτομερειες, μεγας αλεξανδρος, μορφη, νοημα, νοσοκομεια, ομορφη, ορος, οφελος, παιδια, πεμπτη, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, πρωι, τμημα, τριτη, φυση, φορολογικη, χρηστος, χλμ, αγωνας, εκδρομες, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, μυκονο, νοσοκομειο, πωληση, σημαίνει, σωτηρης, υγειας, υπεροχη, βιωματα
Τυχαία Θέματα