Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 22 Νοεμβρίου 2018

12:09 22/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκπαίδευση
Υπό κατάληψη το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Υπό κατάληψη τελεί από τις 6:30 το πρωΐ το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής από τους μαθητές του, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι μαθητές αλλά και οι γονείς ισχυρίζονται πως με τις αλλαγές αυτές, χάνει το σχολείο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και εξομοιώνεται με το Γενικό Λύκειο.

Αυτοδιοίκηση
Πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Την πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας-

Θράκης (ΠΣΕΚ ΑΜΘ) συγκάλεσε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος.
Το συγκεκριμένο όργανο συγκροτήθηκε για να αποτελεί τη δομή, που θα προτείνει και θα υποστηρίζει αναπτυξιακές δράσεις της Περιφέρειας, με επίκεντρο την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Ιδιαίτερα θα στοχεύει στη σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τους φορείς της αγοράς, ώστε να διευκολύνει νέους από την Περιφέρεια να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε καινοτόμους τομείς.
Το ΠΣΕΚ ΑΜΘ αποτελείται από έντεκα µέλη με σημαντική και αναγνωρισμένη ερευνητική ή επαγγελματική εμπειρία σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας:
Πρόεδρος είναι ο Παντελής Μπότσαρης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ, πρώην αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας και Καινοτομίας ΔΠΘ,
Αντιπρόεδρος, ο Πέτρος Σουκουλιάς, πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,
Γραμματέας ο Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜΘ

Πρωτογενής Τομέας
Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς και συνεταιρισμένους αγρότες

Εισάγεται προς ψήφιση τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία καταργείται από το φορολογικό έτος 2018 η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τους αγρότες – μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τους σχολικούς συνεταιρισμούς, τους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.
Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η παροχή φορολογικών κινήτρων για ένταξη σε συνεταιριστικές μορφές δραστηριότητας αλλά και για σύσταση αντίστοιχων νομικών οντοτήτων και, αφετέρου, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων που δεν ασκούν πλέον εν τοις πράγμασι επιχειρηματική δραστηριότητα.

Με τη στήριξη του ΤΑΡ το χρυσό πετιμέζι της «Γεννησέας» στο Ελληνικό τραπέζι

Με την εγκατάσταση της γραμμής μεταποίησης ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της δωρεάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Γεννησέα».
Το χρυσό πετιμέζι της «Γεννησέας»,εντάχθηκε στο αγροδιατροφικό πρόγραμμα, ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Μία ομάδα πρωτοπόρων γυναικών από την πολυπολιτισμική αυτή κωμόπολη της Ξάνθης που με το βλέμμα στο μέλλον άντλησαν τεχνογνωσία από το παρελθόν, για να επαναφέρουν στο Ελληνικό τραπέζι το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική του, ο αγωγός ΤΑΡ στήριξε το εγχείρημα, εντάσσοντάς το στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Κόμματα
Να ιδρυθεί παράρτημα ΣΔΕ στον Ίασμο ζητεί με ερώτησή του ο Ιλχάν Αχμέτ

Κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας από τον βουλευτή ΚΙΝΑΛ,Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, για την ίδρυση παραρτήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στον Ίασμο της Π.Ε. Ροδόπης.
«Με 80 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους πολίτες του δήμου Ιάσμου να παραμένουν αναπορρόφητες, εξαιτίας αντικειμενικών αδυναμιών από το ΣΔΕ Κομοτηνής, η ανάγκη για να υλοποιηθεί αυτό το δίκαιο αίτημα είναι πιο άμεση και επιτακτική από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν», αναφέρει ο κ. Αχμέτ

Επιχειρήσεις
Τα Πλαστικά Θράκης επισκέφθηκε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Μαγικό Ξάνθης πραγματοποίησε η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Kate Smith.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Smith ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε τόσο για την δράση του Ομίλου σε όλο τον κόσμο, όσο και για την θέση των Πλαστικών Θράκης στην Κυκλική Οικονομία.
Η πρέσβης συνομίλησε με την διοίκηση για τον σημαντικό ρόλο του Ομίλου στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας πλαστικών, αλλά και για την οικειοθελή δέσμευσή του προς τη Ε.Ε,. για την αντικατάσταση 8.500 τόνων πρωτογενούς πρώτης ύλης με ανακυκλωμένο πλαστικό έως το 2025.
Στο πλαίσιο αυτό, η κα Smith παρακολούθησε από κοντά την διαδικασία παραγωγής προϊόντων από 100% ανακυκλωμένη πρώτη ύλη,
Δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δράση του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής», η κ. Smith παρέλαβε αναμνηστικό δώρο της επίσκεψής της, τις ζωγραφιές που διακρίθηκαν στον ετήσιο διαγωνισμό των παιδιών των εργαζομένων του Ομίλου, που φέτος είχε θέμα: «Η ανακύκλωση στη ζωή μας».

ΔΠΘ
Επίτιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Κουνάδης

Πρώτος επίτιμος καθηγητής της Πολυτεχνικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε χθες σε ειδική τελετή ο ακαδημαϊκός, τακτικό μέλος και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Κουνάδης.
Ο κ. Κουνάδης, που αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος πριν περίπου 12 χρόνια, ενώ υπήρξε και μέλος της Διοίκησης του Ιδρύματος, απέκτησε με τον τίτλο αυτό έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό με το πανεπιστήμιο και της περιοχή, που όπως είπε, εξακολουθεί να διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές
Συνάντηση Υπ. Περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη.
Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης τόνισε πως η Περιφέρεια έχει ανάγκη από συστράτευση όλων των δυνάμεων και συντάσσεται με την πρόταση να συμπράξουν όλες οι δυνάμεις σε έναν κοινό συνδυασμό, που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια στις προσεχείς εκλογές.

“Αγάπη για την Ξάνθη μας” το όνομα του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Ξάνθης Γιάννη Παπαχρόνη

Στο ξενοδοχείο “Ελισσώ” της Ξάνθης παρουσία φίλων , συνεργατών του στο Γηροκομείο Ξάνθης , στο σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Γιάννης Παπαχρόνης ανακοίνωσε τις πρώτες σκέψεις και τη συμμετοχή του συνδυασμού του στις δημοτικές εκλογές που θα διενεργηθούν το Μάϊο του 2019.

Διπλή συνεδρίαση για το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης

Σε διπλή συνεδρίαση προσέρχεται σήμερα το μεσημέρι (14.20 και 15.00) το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Η πρώτη συνεδρίαση αφορά την Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 και Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και η δεύτερη συνεδρίαση την Πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση αυξημένων εποχιακών αναγκών κατά τη διάρκεια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών

Εκπαίδευση
Ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών της Ξάνθης

Ενημερωτική-επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα (18.00-20.00) στο 1ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης.
Σκοπός της συνάντησης είναι, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν την έννοια και την εκπαιδευτική αξία της εκπαιδευτικής ρομποτικής, να διευρύνουν τις γνώσεις τους γνωρίζοντας μεθόδους διαθεματικής αξιοποίησής της και να ενημερωθούν για τους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής και ειδικότερα για τον διαγωνισμό WRO.

Πολιτισμός
Το «Γάλα Μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου παρουσιάζεται στην Κομοτηνή στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο

Το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο, το εργαστήριο +Μορφωση και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, θα πραγματοποιήσουν σήμερα την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου με τίτλο «Γάλα Μαγνησίας» στις 19.00 στον χώρο του Δημοκρίτειου βιβλιοπωλείου (Δημοκρίτου 7).
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης, το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, Σπύρος Κιοσσές και το μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Στέφανος Γραβάνης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον συγγραφέα.

Πολιτισμός-Θέατρο
Σεμινάριο θεάτρου στο Επί …Σκηνής το Σαβ-κο

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το θεατρικό εργαστήρι «Επί Σκηνής» στο πλαίσιο των 10 χρόνων λειτουργίας του οργανώνει σεμινάριο θεάτρου στο χώρο του, με τον σκηνοθέτη- ηθοποιό, Κώστα Παπακωνσταντίνου και θέμα τη «λειτουργία του παρτενέρ».
Ώρες σεμιναρίου:
Σάββατο, από τις 18:00- 21:00
Κυριακή, από τις 11:00- 14:00
Το Κόστος σεμιναρίου αγγίζει τα 25 ευρώ
Οι Θέσεις είναι περιορισμένες και
Κρατήσεις γίνονται στο τηλέφωνο 6977424441

Το κορίτσι που επιμένει στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Στις 25 Νοεμβρίου 9 και 16 Δεκεμβρίου θα δοθούν οι παραστάσεις για την παιδική θεατρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, «Το κορίτσι που επιμένει», σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Λαντζουράκη.
Για τα σχολεία οι παραστάσεις θα είναι έως τις 14 Δεκέμβρη, όλες πρωϊνές.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 2 άτομα κατηγορούμενα για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα

Συνελήφθησαν στους νομούς Ροδόπης και Δράμας, δύο (2) άτομα, ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 480 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και περισσότερα από 570 γραμμάρια λαθραίου καπνού
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργούν το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής και το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Συνελήφθη 23χρονος αλλοδαπός ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στη Ροδόπη, 23χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη δύο άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, συνεργούς του 23χρονου.
Σημειώνεται ότι ο 23χρονος κατηγορείται επίσης για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον στερείται άδεια ικανότητας οδήγησης.
Το όχημα κατασχέθηκε, όπως και το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, εκδόσεις μεταίχμιο, αμθ, κομοτηνη, συγκεκριμένο, δπθ, πτώχευση, θεσσαλονικη, εκετα, σδε, ελλαδα, smith, δραση, αθηνα, μαΐου, εκλογες, ξανθη, συμμετοχή, βιβλιοπωλείο, εεπ, θεατρο, δηπεθε, σχολεια, ημεδαπός, συλληψεις, ert, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, εκλογες 2010 δημοτικες, ημεδαπός, πτώχευση, δημοκριτειο, αδεια, ανακυκλωση, γηροκομειο, δπθ, εδρα, ζωγραφιες, θεμα, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σδε, τηλεφωνο, υλη, αδρανεια, αιτησεις, αμερικανικη γεωργικη σχολη, αμθ, αχμετ, βιβλιο, βλεμμα, γινονται, γονεις, δηπεθε, διοικηση, δομη, δωρο, εγχειρημα, εεπ, ευρω, ειπε, εκδόσεις μεταίχμιο, εκκαθαριση, εννοια, επενδυσεις, ερευνα, ερευνες, ετος, τεχνολογια, ζωη, ιδρυση, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, εκδοσεις, κυβερνηση, κωμοπολη, λυκειο, μαΐου, μορφη, ξενοδοχειο, ομαδα, ονομα, οχημα, παπακωνσταντινου, παρουσιαση, πλαστικα, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, σκεψεις, σκηνοθεσια, σχολειο, τμημα, χρηστος, χριστοδουλος, κωνσταντινος, αλυσιδα, γνωσεις, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κυριακη, σκηνη, smith, σπυρος, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα