Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 14-11-2017

10:46 14/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του διήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Την έναρξη κήρυξε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η ΑΜ-Θ, βρίσκεται σε ένα στάδιο μετασχηματισμού και από ακριτική περιφέρεια γίνεται σημαντικός ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, διεθνούς σημασίας. «Η ΑΜ-Θ μπορεί να μετατραπεί

ως βάση ενός συμπλέγματος δράσεων πρωτογενούς τομέα, μεταποίησης συμπεριλαμβανομένων και ειδικών μορφών τουρισμού.
Μέσα από την ταχεία ανάπτυξη της μεταποίησης, προκειμένου να φτάσουμε σε τελικά εξαγώγιμα προϊόντα. Αυτές οι ενέργειες αν συνδεθούν με την καινοτομία θα δημιουργήσουν καλά αμοιβόμενες θέσεις, ικανές να προσελκύσουν τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε ως επένδυση του μέλλοντος τα πιστοποιημένα προϊόντα Αγρο-διατροφής.

Ενιαίο νομοσχέδιο για την Γεωθερμία εξήγγειλε ο Γ.Σταθάκης

Επίσης θα πρέπει να προβληθεί και ως διεθνές παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Σταθάκης ξεκίνησε την ομιλία του, με την θετική εξέλιξη των έργων με τους αγωγούς Φυσικού Αερίου και με το νέο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Γεωθερμία μια και η ΑΜ-Θ διαθέτει το πυκνό γεωθερμικό πεδίο στην Ελλάδα-δέκα τον αριθμό-, λέγοντας πως προχωρούν τα έργα στο Παγγαίο Καβάλας και Αρίστεινο Αλεξανδρούπολης για Αγροτική χρήση και θέρμανση 12 δημοτικών κτιρίων.
Ωστόσο παραδέχθηκε πως υπάρχει κενό ακόμα στην αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, το οποίο θα καλυφθεί με ένα επόμενο ενιαίο νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση. Στο σημείο αυτό ανέφερε και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο, για τους κτηνοτρόφους και την επέκταση του συμψηφισμού-νετ μέτερινγκ- στο 100%.
Για τον νέο εξορυκτικό Λατομικό νόμο ο κ. Σταθάκης τόνισε πως θα ξεκαθαρίζει το τοπίο θα απλοποιεί την διαδικασία και θα φέρει την πλήρη διαφάνεια στο σύστημα.
Στάθηκε στο γεγονός πως η κυβέρνηση έδωσε την αρμοδιότητα στους δήμους για τον χωροταξικό σχεδιασμό, ωστόσο παραδέχθηκε πως ακόμα δεν τους ενίσχυσε με πόρους.
«Είμαστε οι πρώτοι που αναρτήσαμε δασικούς χάρτες και φιλοδοξούμε να φτάσουμε στο 70%, από το μικρό ποσοστό που είμαστε τώρα. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτήσουμε και τις παραλίες, γιατί δεν νοείται Κτηματολόγιο, χωρίς Δασικούς χάρτες και παραλίες. Επίσης θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση των Κτηματολογικών γραφείων με τα Υποθυκοφυλακεία. Η Ισχυρή ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς ένα δυνατό χωροταξικό σχεδιασμό», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Σταθάκης.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΠΘ και Υπουργείο Ναυτιλίας

Mνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες το απόγευμα μεταξύ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με σκοπό την σύναψη μελετών και υλοποίηση προγραμμάτων μεταξύ των δυο συμβαλλόμενων.
Παράλληλα ο κ Κουρουμπλής τόνισε ότι σκοπός του υπουργείου είναι να ανοίξουν οι ορίζοντες των σχολών ναυτικής εκπαίδευσης. Και ενώ επεσήμανε ότι οι Έλληνες καπετάνιοι είναι οι καλύτεροι παγκοσμίως ανακοίνωσε την είσοδο των ναυτικών σχολών στις πανελλήνιες εξετάσεις και την λειτουργία σχολής λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη.

Οι σημερινές συνεδρίες της παραγωγικής ανασυγκρότησης

Σήμερα στις συνεδρίες θα συζητηθούν οι ενότητες, Αγροτική και Παραγωγική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου.
Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Γιάννης Τσιρώνης, αρμόδιος υφυπουργός επίσης, Βασίλης Κόκκαλης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής αι Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης.
Παράλληλα θα στην πρωϊνή συνεδρία θα συζητηθούν θέματα για την Παιδεία την Έρευνα και την Οικονομία της Γνώσης.
Ομιλητές θα είναι ο Αναπληρωτής υπουργός Κώστας Φωτάκης, μια και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου επέστρεψε εκτάκτως στην ΑΘήνα.
Στις απογευματινές συνεδρίες θα τεθούν τα θέματα των επενδύσεων, οι εργασιακές σχέσεις και ο τουρισμός. Ομιλητές θα είναι η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η υπουργόςΤουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.
Η τελευταία συνεδρία είναι αφιερωμένη στις υποδομές και στην Υγεία. Ομιλητές θα είναι ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης.
Θα ακολουθήσουν τα συμπεράσματα του συνεδρίου ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κομοτηναίων, Γιώργου Πετρίδη, η ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου και στις 7:30 το απόγευμα η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται να αποτελέσει το απόσταγμα των συζητήσεων των δύο ημερών και τον αναπτυξιακό χάρτη της ΑΜ-Θ. O κ. Τσίπρας από νωρίς σήμερα το πρωΐ στις 11:00 το πρωΐ θα επισκεφθεί τα Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε. (Ξάνθη) και στις 11:45 θα πραγματοποίηση επίσκεψη σε εργοστασιακούς χώρους του Ομίλου Πλαστικά Θράκης.
Στις 18:00 θα έχει σύσκεψη με τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο και τον Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γ. Πετρίδη, στο Ξενοδοχείο Chris & Eve.
Τέλος στις 19:30 ο κ. Τσίπρας θα κάνει την Κεντρική Ομιλία στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Κομοτηνή: «Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη στο Προσκήνιο» στο Ξενοδοχείο Chris & Eve.
Στην ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επαναλειτουργία της ΕΝ ΚΛΩ, της Σέλμαν και των Λιπασμάτων Καβάλας.
Σημειωτέον πώς την υλοποίηση των όσων θα συμφωνηθούν, θα παρακολουθεί ειδική επιτροπή που θα συσταθεί.

Σύσκεψη με Αντιπρόεδρο κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη

Σύσκεψη εργασίας έχει από τις 9 το πρωΐ με παραγωγικούς φορείς για τις αναπτυξιακές προοπτικές της βιομηχανίας στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Αύριο θα επισκεφθεί τη Σαμοθράκη και θα έχει σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ Κομοτηνής

Σε άμεση προτεραιότητα τίθενται από την κυβέρνηση οι Βιομηχανικές περιοχές της χώρας. Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Αυτό θα γίνει μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, προκειμένου να ανορθωθεί ο δευτερογενής τομέας και συγκεκριμένα η Βιομηχανία και η Μεταποίηση.
Επίσης ο κ. Χαρίτσης στάθηκε και στο πρόγραμμα ύψους 50 εκ ευρώ, που θα δοθούν στην Αυτοδιοίκηση για την αξιοποίηση των ακινήτων στους Δήμους και μέσω αυτού να ενισχύσουν και τα οικονομικά τους.
Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της ΕΒΖ και την προοπτική της και σε συνάντηση που είχε χθες με τους εργαζόμενους, τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για ανάπτυξη του συγκεκριμένου νευραλγικού κλάδου.

Κόμματα
Συλλαλητήριο στις 6 στην κεντρική πλατεία

Σε συλλαλητήριο καλούν σήμερα τους πολίτες φορείς σωματεία και σύλλογοι της ΑΜ-Θ, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, σήμερα στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, ως απάντηση «στην φιέστα της ανάπτυξης της κυβέρνησης όπως υποστηρίζουν».
Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας και η οργάνωσή και η πάλη είναι η επιλογή μας», αναφέρεται στο κοινό κάλεσμα των φορέων της ΑΜ-Θ.Συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ Κομοτηνής κινητοποίηση με τρακτέρ ετοιμάζουν οι αγρότες της περιφέρειας ,την ώρα της ομιλίας του Πρωθυπουργού .

Πρωτογενής Τομέας

Εντάσσεται η ΠΑΜ-Θ σε πρόγραμμα μείωσης ρύπανσης από γεωργική δραστηριότητα, μετά από 20 χρόνια

Σε Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από Γεωργική δραστηριότητα, πρόκειται να ενταχθούν 30 νέες περιοχές, μεταξύ αυτών και περιοχές της ΑΜ-Θ, όπως Δυτικά και Ανατολικά της λίμνης Βιστωνίδας, Στρυμώνα, νότιο και βόρειο τμήμα Έβρου)
Η προκήρυξη του προγράμματος αναμένεται να γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πριν το τέλος Νοέμβρη.
Οι Αγρότες που ενδιαφέρονται θα πρέπει να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις ένταξης τους και κριτήριο για τη συμμετοχή τους είναι οι εκτάσεις που θα δηλώσουν να είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ του 2017ως ποτιστικές.
Το κονδύλι για όλη την Ελλάδα είναι στα 200 εκ ευρώ και προκειμένου να ενταχθούν οι περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης, θα ισχύσουν σχετικά κριτήρια.
Οι Αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για 5 χρόνια δεσμεύονται , να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειές τους με αγρανάπαυση, ή ξηρικές καλλιέργειες(ηλίανθο κ.α), με στόχο τις λιγότερες εισροές.
Η επιδότηση είναι 60 ευρώ το στρέμμα για το βαμβάκι, 43 ευρώ/ στρέμμα για το καλαμπόκι.

Πρωτογενής Τομέας
Απαγόρευση Αλιείας πέστροφας 2017-2018»

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, γίνεται γνωστό, πως απαγορεύεται σε όλες τις λίμνες και τα ποτάμια της Επικράτειας, η αλιεία πέστροφας από 1ης Νοεμβρίου κάθε έτους μέχρι 15η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Η απαγόρευση αλιείας στα ιχθυότροφα ύδατα είναι επιβεβλημένη για την προστασία της αναπαραγωγής της πέστροφας, την αποτροπή πιθανού κινδύνου καταστροφής των ιχθυοαποθεμάτων και την διατήρηση των άγριων πληθυσμών.

Αυτοδιοίκηση

Ανάρτηση δασικού της χάρτη του Δήμου Τοπείρου


Ξεκίνησε η ανάρτηση του δασικού χάρτη, που αφορά μέρος του Δήμου Τοπείρου, συμφώνα με τις δηλώσεις του Χρηστου Λιάρου υπεύθυνος του Δασαρχείου Ξάνθης για την ανάρτηση χαρτών και αντίρρησης των πολιτών ,που μίλησε στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα Α-ΜΘ της ΕΡΤ .
Ο Χρηστός Λιάρος επισήμανε, ότι η συνολική έκταση του αναρτημένου χάρτη είναι 153.801,80 στρέμματα.
Τα 140.000 στέμματα αφορούν περιοχές που δεν προστατεύονται από την δασική νομοθεσία, ΜΗ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει γνώση στην ανωτέρω ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., μέσω της οποίας, και μόνο μπορούν να υποβάλλονται αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου αυτού.
Η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων είναι αποκλειστική και ξεκινά την 24η Νοεμβρίου 2017 ημέρα Παρασκευή Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στη αλλοδαπή, η παραπάνω προθεσμία λήγει την 29η Μαρτίου 2018 ημέρα Πέμπτη.

Αυτοδιοίκηση

Τοποθέτηση γραμματοθυρίδων από τον Δήμο Ξάνθης

Στην τοποθέτηση γραμματοθυρίδων σε όλους τους οικισμούς της Δημοτικής Κοινότητας Ευμοίρου προχωρά ο δήμος Ξάνθης, σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και μετά την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Στόχος των αρμοδίων είναι η επέκταση του μέτρου και σε άλλες περιοχές όπου κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να μετατραπούν οι οικισμοί σε σύγχρονες κοινωνίες.

Πολιτισμός
Ο Μιχάλης Σπέγγος στο «Δύο»

Στο βιβλιοπωλείο «Δύο» θα βρεθεί το απόγευμα (19.30) της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου ο συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος με το νέο βιβλίο του «Ερωτευμένο αίμα». Θα αφηγηθούν με τον δικό τους τρόπο τις ερωτικές ιστορίες που διάλεξαν οι Αναστασία Καλλιοντζή (συγγραφέας), Ρένα Τσώλου-Καραγιάννη (δημοσιογράφος), Γιώτα Χατζοπούλου (συμβολαιογράφος) και Μαρία Κακίση (υπάλληλος ΥπΕθΑ).
Ο συγγραφέας θα βρεθεί στην Ξάνθη στο πλαίσιο περιοδείας στην οποία τον συνοδεύει η ομόλογή του Αναστασία Καλλιοντζή. Στην Κομοτηνή η παρουσίαση του βιβλίου του θα γίνει στις 21-11-2017

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, δραγασάκης, ελλαδα, μνημονιο, δπθ, πανελληνιες 2013, αλεξανδρουπολη, αθηνα, τσιπρας, ξανθη, eve, κομοτηνη, τίθενται, βιπε, εβζ, ΚΚΕ, συμμετοχή, οσδε, ΕΛΤΑ, βιβλιοπωλείο, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, πανελληνιες, κοινωνικος τουρισμος, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, δημος ξανθης, δραγασάκης, αυτοδιοικηση, γνωση, δπθ, εβζ, θρακη, κτηματολογιο, νετ, οικονομια, οριζοντες, οσδε, πλαισιο, προγραμμα, σαμοθρακη, υγεια, χαρτες, ωρα, αγροτικη, αιτησεις, αλιεια, βαμβακι, βιπε, βιβλιο, βιομαζα, βρισκεται, γεγονος, γεωθερμια, γινει, γινεται, διαστημα, διευθυνση, δημος, δηλωσεις, δικτυο, ελενα, ευρω, υπαρχει, εργα, εξετασεις, εξελιξη, ερευνα, ζωη, υφυπουργος, θερμοκηπια, ομιλια, κυβερνηση, κομβος, λειτουργια, μακεδονια, μικρο, μαρια, ξενοδοχειο, παρουσιαση, πεδιο, πεμπτη, περιφερειακο, πλαστικα, σελμαν, συγκεκριμενα, συμμετοχή, συλλογοι, τίθενται, τμημα, τουρισμος, τρακτερ, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, φιεστα, χρηστος, eve, γιωτα, υπουργειο, κωστας, παυλος, πληροφοριες, ποταμια, θεματα, θερμανση, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα