Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 31 10 2016

11:57 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νέος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ο Χρήστος Μέτιος

Ο κ.Μέτιος εξελέγη περιφερειάρχης στον 2ο γύρο με 20 ψήφους και με αντίπαλο τον νυν αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη,που έλαβε 16 ψήφους. Λίγο νωρίτερα είχαν παραιτηθεί της διαδικασίας οι άλλοι δυο αντιπεριφερειάρχες που διεκδικούσαν την θέση, ο αντιπεριφεριάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η ειδική συνεδρίαση για την εκλογή περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

10 ημέρες μετά τον θάνατο του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και με υποψηφίους όλους τους αντιπεριφερειάρχες ΑΜΘ εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη. Εντωμεταξύ ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο νυν πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης που όμως αποσύρθηκε από νωρίς από την υποψηφιότητα του, όπως έπραξε το ίδιο και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης.
Εξερχόμενοι της διαδικασίας όλοι οι υποψήφιοι έκαναν λόγο για την ενότητα της παράταξης της Περιφερειακή Αναγέννησης, όπως είχαν υποσχεθεί στον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη. Τέλος από την πλευρά του ο υποψήφιος Κώστας Ζαγναφέρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατέβηκε στην διαδικασία κόντρα στον κομματικό μηχανισμό και έκανε λόγω για “ανθρώπους εκτός Θράκης” που ήρθαν στην περιοχή και με τηλεφωνήματα προσπαθούσαν να επηρεάσουν τους περιφερειακούς συμβούλους.
Ο Δημήτρης Πέτροβιτς που απόσυρε την υποψηφιότητα του από τον πρώτο γύρω, εξερχόμενος αρκέστηκε σε ένα μικρό σχόλιο προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η στάση του ήταν δεδομένη και είχε προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πανηγύριζε αν είχε εκλεγεί και δεν στεναχωριέται επειδή δεν εξελέγη καθώς «η καρέκλα ήταν και παραμένει ηλεκτρική», όπως ανέφερε λακωνικά.
Τέλος ο κ Μέτιος προέβει σε δηλώσεις :
Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, που στήριξαν την υποψηφιότητά μου, και με επέλεξαν, για να υπηρετήσω εφεξής τα συμφέροντα της Περιφέρειάς μας, από τη θέση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ταυτόχρονα με τη χαρά, συναισθάνομαι το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζομαι. Οδηγός μου θα είναι το έργο και το όραμα του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας, Γεωργίου Παυλίδη.
Οι οικονομικές συγκυρίες είναι πολύ δύσκολες και οι ελλείψεις πόρων μεγάλες. Όμως, θα σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι κοντά στους πολίτες και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, η Διοίκηση θα λειτουργεί συνεκτικά, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος θα έχει ρόλο ενεργό.
Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, πως όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να έρθουν καλύτερες μέρες για την Περιφέρειά μας.

Πρωτογενής Τομέας

23.4 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Με Απόφαση-Πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Υπομέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Π.Α.Α.» 2014-2020, με την οποία για την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ κατανεμήθηκε το ποσό των 23.4 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με το υπομέτρο αυτό, στους δικαιούχους με ηλικία μικρότερη των 41 ετών, που θα εγκριθούν παρέχεται άπαξ και καταβάλλεται σε δύο δόσεις, χρηματικό ποσό από 17.000 έως 22.000 ευρώ, σαν οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάστασή τους στην γεωργική δραστηριότητα και ανάλογα με τον προσανατολισμό της παραγωγής και την περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.
Περίοδος υποβολής αιτήσεων – φακέλων υποψηφιότητας από 31-10-2016 έως 30-11-2016
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ολόκληρο το κείμενο της Πρόσκλησης και τις λεπτομέρειες εφαρμογής Υπομέτρου (ΑΔΑ 631Σ4653ΠΓ-6Γ9) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.agrotikianaptixi.gr και στον ιστότοπο της Περιφέρειας ΑΜΘ (www.pamth.gov.gr

Ελληνική Βουλή

Υπερψηφίστηκε τροπολογία που δίνει το δικαίωμα σε προπτυχιακούς φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να λαμβάνουν ενισχύσεις

Υπερψηφίστηκε χθες στη Βουλή τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ μαζί με επτά ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα σε προπτυχιακούς φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να λαμβάνουν ενισχύσεις από το Ι.Κ.Υ. για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών αλλά και αναγκών διαβίωσης με στόχο την απρόσκοπτη και έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους. Καθώς για αρκετούς φοιτητές οι δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καθιστούν προϋπόθεση για τη φοίτησή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ την οικονομική τους αρωγή, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση κάνει πράξη τη στήριξη προς τους αδύναμους, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόμματα

Ερώτηση για τα προβλήματα δόμησης, υγιεινής και θέρμανσης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης

Ερώτηση κατέθεσαν 6 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τα προβλήματα δόμησης, υγιεινής και θέρμανσης, που παρατηρούνται στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.
Οι Βουλευτές ρωτάνε σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός για τα προβλήματα δόμησης του κτιρίου του ΑΤ Ξάνθης και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της θέρμανσης.

Κοινωνία

Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ στην Ξάνθη

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Παρασκευή ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό.Μετά τη Θεία Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ και τις αρχές της περιοχής.
Ακολούθησε η παρέλαση μαθητικών, στρατιωτικών, λαογραφικών, προσκοπικών και οδηγικών τμημάτων στην κεντρική οδική αρτηρία. Οι τρεις βουλευτές του Νομού, κατά την προσφιλή τακτική τους παρακολούθησαν την παρέλαση κάτω από την εξέδρα των επισήμων, στο πεζοδρόμιο.
Μετά την παρέλαση δηλώσεις για τη σημασία της επετείου έκαναν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Υφυπουργός Τέρενς Κουίκ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Γιάννης Δρεμσίζης

Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ στην Ξάνθη Κομοτηνή

Παρουσία των τριών βουλευτών της Ροδόπης, Μουσταφά Μουσταφά, Αιχάν Καρά Γιουσούφ και Ιλχάν Αχμέτ, αλλά χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ στην Κομοτηνή, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Οι επίσημοι χειροκρότησαν τη μαθητιώσα νεολαία και τον στρατό για τον άψογο βηματισμό τους και ευχήθηκαν για την εθνική επέτειο στον ελληνικό λαό.

ΔΠΘ

Ανακοίνωση Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Καθηγητή Βασίλειου Τσαουσίδη.

Στην ανακοίνωση της η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρει:
Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη σημερινή συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου 2016 ενημερώθηκε για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Βασίλειου Τσαουσίδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης για την τέλεση ιδιαίτερης βαρύτητας ποινικών αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.
Μετά από αυτή τη δυσμενή για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εξέλιξη, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των ενεργειών της Διοίκησης του Ιδρύματος προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και να προστατευτεί το Πανεπιστήμιο.Παράλληλα, αποδεικνύονται ψευδείς οι καταγγελίες και οι σχετικές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο, μέσω των οποίων αποδίδονται στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και στον Πρύτανη προσωπικά δήθεν παράτυπες, παράνομες και αντιακαδημαϊκές ενέργειες.
Τέλος, η Σύγκλητος διαβεβαιώνει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι με το ίδιο υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης θα συνεχίσει να δρα στο πλαίσιο της νομιμότητας ώστε να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η περιουσία και το κύρος του Ιδρύματος.

Σύλλογοι
Πρωτοπορεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος

Μια Μηχανή εγκατέστησε και έθεσε σε λειτουργία στην πλατεία Κομοτηνής ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ροδόπης. Πρόκειται για ένα μηχάνημα στο οποίο οι πολίτες θα ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους και αυτό σε αντάλλαγμα θα τους δίνει τροφή για σκύλους.

Ελληνική Γαστρονομία

Η Στέλλα Σπανού από την Ξάνθη ήταν η Σεφ στην Εβδομάδα Ελληνικής Γαστρονομίας στην Κίνα

Η Chef της Εβδομάδας Ελληνικής Γαστρονομίας που διοργανώθηκε στην Κινεζική Πόλη guangzhou ήταν η Στέλλα Σπανού από την Ξάνθη. Η Εβδομάδα Ελληνικής Γαστονομίας διογανώθηκε από το Ελληνικό Προξενείο με την υποστήριξη του ΕΟΤ και διαφόρων τοπικών κινεζικών φορέων.
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων η Στέλλα Σπανού βρέθηκε στην Κινεζική Μεγαλούπολη των 15 εκατ. κατοίκων, προσκεκλημένη του Έλληνα Πρόξενου Π. Τασσόπουλου για τη διοργάνωση που είχε σαν στόχο να γνωρίσει στο κοινό της περιοχής της Ελληνική Κουζίνα και να προωθήσει τον τουρισμό της χώρας.
Οι εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της κινεζικής περιοχής έγιναν σε ξενοχοδείο της πόλης και στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η Σεφ από την Ξάνθη παρουσίασε διάφορες γεύσεις από τη χώρα, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, συνδύασε τα ελληνικά πιάτα με τις γαστρονομικές και πολιτισμικές αναφορές των Κινέζων ενώ εκπαίδευσε Κινέζους μάγειρες στην παρασκευή τους.
Το κοινό στην Κίνα αλλά και ο τύπος, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γαστρονομία καθώς επίσης και για τα ελληνικά προϊόντα όπως τα κρασιά και το ελαιόλαδο – που δεν βρίσκεται στην κινεζική διατροφή- ενώ η Στέλλα Σπανού δηλώνει ιδιαίτερα χαρούμενη για την υποδοχή και την επιτυχία της εβδομάδας που διοργανώθηκε στη Guangzhou.

Αγορά

Αρχίζουν οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις

Με την ευκαιρία της διενέργειας των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα ξεκινήσουν την 1 Νοεμβρίου και θα λήξουν στις 10 Νοεμβρίου 2016, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.
Στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου μεταξύ άλλων αναφέρονται::
H ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ’ ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Τρίτη, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016.Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Tα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Πολιτισμός

All that Music Festival η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Στα πλαίσια του 11ο Φεστιβάλ All that Music Festival η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι σήμερα στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ στις [19.00] το θεατρικό μουσικό εργαστήρι της ΦΕΞ για παιδιά και εφήβους, κι η υπεύθυνη του τμήματος κα Βάνια Φίτσεβα, παρουσιάζουν στην σκηνή της ΦΕΞ το συγκρότημα του Παιδικού εφηβικού Φωνητικού Συγκροτήματος ¨ΙΣΚΡΙΤΣΑ» από το Καζανλάκ της Βουλγαρίας. Το συγκρότημα με καλλιτεχνική διευθύντρια την κ. Στέφκα Ντένεβα θα τραγουδήσει παραδοσιακό αλλά και έντεχνο τραγούδι και συνθέσεις. Επίσης, δημοφιλή κομμάτια από την διεθνή μουσική σκηνή, γνωστά ιταλικά και γαλλικά παραδοσιακά τραγούδια.

Εκδήλωση της ΧΕΝ Κομοτηνής

Εκδήλωση διοργανώνουν οι Ομάδες Βιβλίου της ΧΕΝ Κομοτηνής, σήμερα στις 18,30 στη Λέσχη Κομοτηναίων, με ομιλητή τον Ανδρέα Λύκο – Μαθηματικό, Συγγραφέα- και θέμα
Έγγραφες στο Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά στο Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης

Ο Σύλλογος θα είναι ανοικτός καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, ώρες 18:30-20:00 για εγγραφές, δωρεάν εκμάθηση και ελεύθερο παιχνίδι. Στις 3 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2541025690.

Αστυνομία

Σύλληψη 39χρονης που έκλεβε καταστήματα στη Ξάνθη

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασϕάλειας Ξάνθης, τρεις (3) κλοπές από καταστήματα, που διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 6-6-2016 έως 29-10-2016, στην πόλη της Ξάνθης.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήϕθη το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Ξάνθη, 39χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιλχάν αχμέτ, κομοτηνη, αμθ, ελλαδα, αδα, ηλεκτρονική, gov, βουλη, συριζα, αει, τει, ξανθη, σεφ, chef, guangzhou, εοτ, εκπτωσεις, διευκρινίσεις, music, festival, θεατρο, χεν, νέα, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, Καθεδρικός Ναός Αγίου Βασιλείου, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, συλληψεις, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αυτοδιοικηση, βουλευτες, χεν, παρελαση, δημοκριτειο, ηλεκτρονική, διατροφη, δωρεαν, εθνικη, εμπορικη, εξεδρα, εοτ, θεμα, ιταλικα, κινα, κοντρα, μουσικη, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, σεφ, σημερινη, τηλεφωνο, τραγουδια, ωρα, music, αει, ελαιολαδο, αμθ, αρωγη, τει, αχμετ, βορεια, βρισκεται, γαλλικα, γεωργιου, διαστημα, διευθυνση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, διοικηση, εγγραφες, ευκαιρια, ευρω, εβδομαδα, εξελιξη, επικοινωνια, επτα, επιτυχια, ερευνες, εσωτερικων, ετων, ιδιο, ηλικια, υποθεση, υφυπουργος, ιλχάν αχμέτ, κειμενο, κουζινα, κρασια, κτιριο, λειτουργια, λεπτομερειες, λεσχη, λογο, μικρο, νεολαια, οδηγος, οραμα, παιδια, πεμπτη, πιατα, προβληματα, ρυθμιση, ρολο, σπιτι, τυπος, τριτη, φεστιβαλ, χρηστος, χαρα, ωρες, chef, δημητρης, δικαιωμα, δοξολογια, ελληνικα, festival, γευσεις, gov, guangzhou, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακη, ομαδες, παιχνιδι, σκηνη, θεια, θελω να
Τυχαία Θέματα