Εγκαινιάστηκε ο αξονικός τομογράφος στο Γ.Ν. Καρδίτσας – απαιτούνται προσλήψεις

14:53 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι ο νέος υπερσύγχρονος αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ενώ στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου και η κ. Παναγιώτα Βράντζα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

κ. Αντωνίου, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά την ομιλία του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στελέχωσης του τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό -Επικουρικό Ακτινοδιαγνώστη, κάλυψη της δημιουργηθείσας κενής θέσης με προκήρυξη νέας – αίτημα που βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο – χορήγηση ενός ακόμη Ακτινολόγου και πρόσληψη 12 υπαλλήλων μεταξύ των οποίων 6 Τεχνολόγων Χειριστών Ιατρικών Μηχανημάτων. Αιτήματα που, όπως τόνισε, πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα γιατί «θα βρεθούμε σε θέση να μη μπορούμε να λειτουργήσουμε λόγω έλλειψης προσωπικού τον 1 Μαγνητικό και τους 2 Αξονικούς μας Τομογράφους».

Ο κ. Βαρελάς μίλησε γενικότερα για το έργο της διοίκησης στο νοσοκομείο Καρδίτσας αλλά και για τις προσλήψεις που πρέπει να γίνουν γενικότερα. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων :»σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας στη σημερινή τελετή εγκαινίων του νέου αξονικού τομογράφου του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Ένα χρονίζον έργο, που ενώ αρχικά απεντάχθη από το ΕΣΠΑ, με ευθύνη της προηγούμενης Διοίκησης, και που στη συνέχεια, με την ακάματη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, Υπουργείου, Περιφέρειας, Βουλευτών και νέων Διοικήσεων 5ης ΥΠΕ και Γ.Ν. Καρδίτσας, εντάχθηκε εκ νέου στο ΕΣΠΑ – ως έργο γέφυρα – γίνεται σήμερα πραγματικότητα. Ο νέος σύγχρονος Αξονικός Τομογράφος βρίσκεται εγκατεστημένος και εν λειτουργία σε ένα νέο διαμορφωμένο περιβάλλον, έτοιμος να παράσχει τις υπηρεσίες του, δίνοντας ελπίδα ζωής στους συμπολίτες μας. Από το βήμα αυτό, οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους συνεργάτες μου στο Δ.Σ, την Κα Σαραφίδου, την Κα Γραββάνη και την Κα Σοφολόγη, που συνέβαλλαν ως διαχειριστική αρχή ώστε να υλοποιηθεί ομαλά αυτό το έργο, και να μνημονεύσω την ευγενική χειρονομία δωρεάς του Κου Καραγιαννάκη και της Αναδόχου Εταιρείας που συνέβαλλαν στη διαμόρφωση και στην προμήθεια του απαιτούμενου πρόσθετου εξοπλισμού του χώρου εγκατάστασης του νέου Αξονικού Τομογράφου.

Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην Υγεία κάτω από οποιουσδήποτε όρους είναι μία παραγωγική δαπάνη που προάγει την οικονομία αφού επιδρά θετικά στην παραγωγικότητα της εργασίας και στο προσδόκιμο ζωής. Υγιής πληθυσμός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σημαίνει περιορισμός των δαπανών θεραπείας για ασθένειες, σημαίνει περιορισμός του κόστους συντήρησης του ΕΣΥ, σημαίνει ανάπτυξη.
Γι’ αυτό και η υγεία ως επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και η εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ανάπτυξης, οι σημαντικότεροι στρατηγικοί στόχοι του οποίου είναι:

1ος στόχος: Η ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υψηλής ποιότητας μέσω των μονάδων οικογενειακής φροντίδας υγείας.
Όπως γνωρίζετε το σχετικό νομοσχέδιο στοχεύει στην καθολική κάλυψη των αναγκών, στην ισότιμη πρόσβαση και στην μικρότερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών – διευκολύνοντας και όχι αποκλείοντάς τους από το ΕΣΥ – και αντικαθιστώντας ένα πλαίσιο χωρίς μηχανισμούς ελέγχου και τεκμηριωμένης ιατρικής πράξης, που ευνοούσε την προκλητή ζήτηση, την υπερσυνταγογράφηση και τη διαφθορά, με έλλειμμα στην ποιοτική φροντίδα υγείας για τους πολίτες.
Συστατικό στοιχείο του νέου συστήματος είναι ο οικογενειακός γιατρός, που είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος. Κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, με πληθυσμό ευθύνης περίπου 2.000 ατόμων, που θα παραπέμπει τον πολίτη, εάν χρειαστεί, σε εξειδικευμένο γιατρό και σε νοσοκομείο. Η παροχή υπηρεσιών θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ακόμα και για τις κατ’ οίκον επισκέψεις των γιατρών. Στην Πόλη μας προβλέπονται σε πρώτη φάση δύο ΤΟΜΥ και αναζητούνται οι χώροι για την στέγασή τους.

2ος στόχος: Η βελτίωση της ποιότητας, η ενίσχυση της ασφάλειας και ο εξορθολογισμός της νοσοκομειακής περίθαλψης. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο. Το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όχι μόνο δεν πρέπει να επιδράσει αρνητικά στην νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά επιβάλλεται πριν την εφαρμογή του να την ενισχύσει.
Το Γ.Ν. Καρδίτσας δεν ανήκει στη γενιά των νέων νοσοκομείων αφού κατασκευάστηκε και δόθηκε σε λειτουργία πριν από 30 και πλέον χρόνια. Η εγκατάλειψη στο χρόνο, χωρίς ουσιαστική συντήρηση τόσον των ΗΛΜ εγκαταστάσεων όσον του φέροντος οργανισμού και των δομικών στοιχείων του κτηρίου έχει σαν αποτέλεσμα την μόνιμη ύπαρξη προβλημάτων που καθιστούν την λειτουργία του ενίοτε προβληματική.
Επί προσθέτως ο Ιατρικός εξοπλισμός χρειάζεται ανανέωση και αντικατάστασή του σε μεγάλο βαθμό με νέο, ώστε οι παρεχόμενες στους ασθενείς υπηρεσίες να είναι αναβαθμισμένες. Δεν μας ικανοποιεί Κε Υπεάρχα η κατανομή των ποσών του ΕΣΠΑ για προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού που αντιστοιχεί στο Νοσοκομείο μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα χρηματοδότησης και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε και την παραμικρή μας δυνατότητα, όπως π.χ. τα εισοδήματα του Νοσοκομείου από τα κληροδοτήματα, που μέχρι τώρα ήταν στα αζήτητα, όμως τα ποσά δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Στα χειρουργεία του ΓΝΚ γίνονται πάνω από 3500 κατ’ έτος, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων και ο χειρουργικός τομέας του Νοσοκομείου μας είναι πανελληνίως καταξιωμένος. Για να διατηρήσει την καταξίωσή του αυτή ο χειρουργικός τομέας και να συνεχίσει να σώζει ζωές, απαιτείται άμεσα ο εκσυχρονισμός των χειρουργείων του ΓΝΚ. Υπάρχει σχετική τεχνικοοικονομική μελέτη και αν δεν υλοποιηθεί από το ίδρυμα Νιάρχος όπου έχει κατατεθεί και σχετικό αίτημα, θα χρειαστούμε οπωσδήποτε την συνδρομή του Υπουργείου. Σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αυτή πρέπει να παίξουν οι Βουλευτές μας.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν.Κ., θα επιφέρει μείωση των λειτουργικών δαπανών για θέρμανση και ψύξη της τάξης άνω του 70% και κατά συνέπεια άμεση απόσβεση της δαπάνης. Προϋπόθεση, η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Υποδομών με το οποίο βρισκόμαστε σε επικοινωνία χρειαζόμαστε όμως την συντονισμένη προσπάθεια όλων και κυρίως των Βουλευτών για την θετική εξέλιξη στην προσπάθειά μας αυτή. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η σύνδεση του ΓΝΚ με το Φυσικό Αέριο, η ένταξη του οποίου στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας αναμένεται, μας ανησυχεί όμως η μέχρι τώρα καθυστέρηση. Στα αιτήματά μας δεν μπορούμε να αφήσουμε στο απυρόβλητο την Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, την υποστήριξη της οποίας, στο μέτρο του δυνατού, είχαμε μέχρι σήμερα και από την οποία πρόσφατα ζητήσαμε μικρή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του Τηλεφωνικού μας Κέντρου, που βρίσκεται στα όριά του και την υγρομόνωση του δώματος της ΜΕΘ για την αποφυγή δυσάρεστων στο μέλλον καταστάσεων. Κύριε Υπεάρχα ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

3ος στόχος: Η Προώθηση της Ψυχικής Υγείας και της Αγωγής Προαγωγής Υγείας
Ψηφίστηκε ο νέος Νόμος 4461/2017 (ΦΕΚ 38Α/28-03-2017) Περί Μεταρρύθμισης της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, δεν λειτουργεί όμως πλήρως η δομή στο ΓΝΚ της Ψυχιατρικής Κλινικής, που για λόγους νομοθετικού κενού δεν έχει ακόμη θέση Διευθυντή – αν και η θέση έχει προκηρυχθεί. Σημειωτέον ότι κρίθηκε άγονη η μία από τις δύο θέσεις Ψυχιάτρων Επιμελητών Β, που είχαν προκηρυχθεί, θέση που όμως επαναπροκηρύχθηκε. Εγκαίνια για την λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής πραγματοποιήθηκαν, επί πλέον χρήματα για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών και προμηθειών που ζητήθηκαν από το ΔΣ δόθηκαν, μόνο που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί επίκειται τροποποίηση του ΠΠΥΥ 2015 που χρονίζει στα συρτάρια του Υπουργείου.

Τίποτα από όλα τα ανωτέρω δεν μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αν δεν υπάρχει το κατάλληλο και επαρκές για το Γ.Ν. Καρδίτσας ανθρώπινο δυναμικό σε Ιατρούς, Νοσηλευτές και Διοικητικούς Υπαλλήλους, που να καλύπτουν τις απαιτήσεις για θεραπεία των ασθενών που αναγκάζονται να επισκεφθούν το Νοσοκομείο μας. Και όταν μιλάμε για προσωπικό εννοούμε προσωπικό μόνιμο, με διαδικασίες πρόσληψης που να μη καταργούν το επείγον και με στόχο την κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών σε θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Δεν κατέστη δυνατή η αποτροπή εγκατάστασης του νέου Αξονικού Τομογράφου, δημιουργήθηκε όμως πρόβλημα στελέχωσης του Ακτινολογικού Τμήματος με Ιατρικό Προσωπικό.
Τα αιτήματά μας για πρόσληψη Επικουρικού Ακτινοδιαγνώστη, κάλυψη της δημιουργηθείσας κενής θέσης με προκήρυξη νέας – αίτημα που βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο – χορήγηση ενός ακόμη Ακτινολόγου στα πλαίσια της υπογραφείσας Σύμβασης συνεργασίας ΓΝΚ και ΚΕΕΛΠΝΟ και η πρόσληψη 12 υπαλλήλων μεταξύ των οποίων 6 Τεχνολόγων Χειριστών Ιατρικών Μηχανημάτων της 7Κ/2016, πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα γιατί θα βρεθούμε σε θέση να μη μπορούμε να λειτουργήσουμε λόγω έλλειψης προσωπικού τον 1 Μαγνητικό και τους 2 Αξονικούς μας Τομογράφους. Τέλος κάνουμε έκκληση για την κάλυψη και των υπόλοιπων αναγκών σε Ιατρικό και λοιπό Προσωπικό των άλλων τμημάτων του Νοσοκομείου μας, με πλέον κατεπείγουσα την ανάγκη στελέχωσης του Αναισθησιολογικού τμήματος, όπως αυτές έχουν καταγραφεί και αιτηθεί από την Διοίκηση. Η συνδρομή όλων είναι απαραίτητη ώστε τα αιτήματα να ικανοποιηθούν εγκαίρως για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, με στόχο την αντιμετώπιση των ασθενών ειδικά και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας γενικότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα