Εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα του Μουσείου Τεριάντ

13:38 4/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μια λαμπρή τελετή και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου πραγματοποιήθηκαν χθες στη Βαρειά της Μυτιλήνης τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του Μουσείου – Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade. Στην τελετή παραβρέθηκαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και ο πρώην Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

Στο

χαιρετισμό της για το άνοιγμα της νέας πτέρυγας του μουσείου η κ. Κονιόρδου σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή που ο τόπος μας περνά μια μεγάλη δοκιμασία, εμείς αντιστεκόμαστε μέσω του πολιτισμού που μας δίνει ξανά την αξιοπρέπεια, την πίστη στον εαυτό μας στην αξία τη διαχρονική αυτού του τόπου, μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε»

Το μουσείο

Το Μουσείο – Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade, άνοιξε τις αίθουσες του στο κοινό τον Αύγουστο του1979. Είναι μοναδικό στο είδος του και μπορούμε να το αποκαλέσουμε «ανοιχτό βιβλίο», αφού επιφυλάσσει στον επισκέπτη περιπλανήσεις κι πνευματικά ταξίδια.
Στεγάζει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει το σύνολο του εκδοτικού έργου του εμπνευσμένου, μοναδικού αυτού ανθρώπου και καλλιτέχνη. Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται έργα γνωστών καλλιτεχνών. Αντίτυπα των « Μεγάλων Βιβλίων » και VERVE με λιθογραφίες των Σαγκάλ, Ματίς, Πικάσο, Λεζέ κ.α. καθώς και αντίγραφα μεσαιωνικών χειρογράφων.

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του συνόλου του Εκδοτικού Έργου του Στρατή Ελευθεριάδη-TERIADE, το Μουσείο πραγματοποιεί αναδρομικές εκθέσεις Εικαστικών Τεχνών, εκδόσεις και άλλες συναφείς προς το χαρακτήρα του πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Teriade Καθηγητής Δημήτρης Παπαγεωργίου είπε στην ΕΡΤ: «Η μοναδικότητα του συγκεκριμένου μουσείου συνίσταται στο ότι μπορεί ο επισκέπτης μέσα από τη συλλογή του Teriade να θαυμάσει το έργο πολλών δημιουργών μιας από τις πιο ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής περιόδου που διαδραματίστηκε στο Παρίσι στα μέσα το προηγούμενου αιώνα. Είμαστε ικανοποιημένοι που ολοκληρώθηκε το συγκεκριμένο έργο της νέας πτέρυγας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε η επισκεψιμότητα του μουσείου να είναι ανοδική. Τη χρονιά αυτή μετά από μια πετυχημένη συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης καταφέραμε και πάνω από 500 μαθητές γνώρισαν το έργο του Τεριάντ».

Μέρα γιορτής για τη Λέσβο χαρακτήρισε τη χθεσινή ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο οποίος συμπλήρωσε: «Θέλουμε ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει ένα πολιτιστικό στέκι το οποίο θα προσελκύει Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αλλά και όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη δουλειά τους. Δυστυχώς το μουσείο αυτή τη στιγμή δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και ο δήμος βρίσκεται σε αδυναμία να διαθέσει έστω και έναν ακόμα εργαζόμενο. Ευελπιστούμε πως η πολιτεία θα μας βοηθήσει για να στηρίξουμε το μοναδικό αυτό μουσείο».

Το έργο του Μουσείου Teriade εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου» του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, με την αριθμ 341/3-2-2011 Απόφαση, τελικό δικαιούχο την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου και συνολική δημόσια δαπάνη 2.041.432,42 ευρώ.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου τόνισε: «Είμαστε χαρούμενοι γιατί σήμερα παραδίδεται στους πολίτες όχι μόνο του Βορείου Αιγαίου αλλά ολόκληρης τη χώρας ένα μουσείο κόσμημα. Του ευχόμαστε καλοτάξιδο.»

Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade

Ο Στρατής Ελευθεριάδης – Teriade γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το Μάιο του 1897 και πέθανε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1983. Πέρα από το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική, υπήρξε εμπνευσμένος εκδότης και τεχνοκριτικός.

Άρχισε λοιπόν να εκδίδει βιβλία τέχνης που απέκτησαν παγκόσμια φήμη εξαιτίας της πρωτοτυπίας και της μοναδικής τους ποιότητας. Έτσι στα 40 του χρόνια, εκδίδει το περιοδικό VEVRE με το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς αλλά και οι εκδόσεις του να μείνουν ως μνημεία λόγου και τέχνης. Τα τεύχη έχουν τη σφραγίδα μεγάλων δημιουργών όπως του Ματίς, Μπράκ, Μπονάρ, Ρουό, Μαγιόλ και πολλών άλλων συγγραφέων. Παράλληλα με τα VEVRE εκδίδει 26 εικονογραφημένα βιβλία τα αποκαλούμενα «Grand’s Livres» με συνδυασμό κειμένου και εικόνας. Ενώ τα τεύχη VEVRE είναι αναπαραγωγές ήδη υπαρχόντων πινάκων ζωγραφικής και σχεδίων, τα «Grand’s Livres» είναι πρωτότυπα έργα τέχνης, χειροποίητα και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Μετά την προσφορά του στη Μυτιλήνη του Μουσείου Θεόφιλου (1964), έργο χρηματοδοτημένο από τον ίδιο, είχε τη διορατικότητα να συλλάβει την ιδέα ενός Μουσείου-Βιβλιοθήκης, το οποίο παρουσιάζει ενιαίο το εκδοτικό του έργο.

Ο Teriade παρέμεινε στη διεθνή κοινότητα για το ρόλο που διαδραμάτισε ως εμπνευστής του πρωτοφανούς φαινομένου της προσέγγισης ποιητών και καλλιτεχνών αλλά και της πρωτόγνωρης σύζευξης λέξεων και εικόνας.

Ο Tεριάντ παράλληλα με το εκδοτικό του έργο δημιούργησε και μια σημαντικότατη συλλογή από έργα τέχνης σημαντικών ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Αρκετά από τα έργα αυτής της πλούσιας συλλογής που περιλαμβάνει πίνακες, του Τσαρούχη του Γιώργου Βακιρτζή του Ορέστη Κανέλλη και πολλών άλλων γνωστών καλλιτεχνών, τα δώρισε στα δυο μουσεία που δημιούργησε στον γενέθλιο τόπο του, την Μυτιλήνη. Σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής καταλαμβάνουν τα έργα του Θεόφιλου, του μεγάλου αυτού λαϊκού καλλιτέχνη που ο Τεριάντ πιστεύοντας στο ταλέντο του τον βοήθησε στηρίζοντας τον και τον καταξίωσε στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Μαραβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα