Ε.Φιλίπ: Το χρέος απειλεί την εθνική μας κυριαρχία – «Κληρονομήσαμε» τρύπα 8 δισ.

20:59 29/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάνοντας λόγο περί απειλής «για την εθνική κυριαρχία» ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο «ρεκόρ» του δημοσίου χρέους, το οποίο πλέον ανέρχεται στα «2,147 τρισεκατομμύρια ευρώ, ή πάνω από 70.000 ανά εργαζόμενο». Παράλληλα, προειδοποίησε για σκληρή λιτότητα λόγω της δημοσιονομικής «απόκλισης» των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία «κληρονόμησε» η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν από αυτήν του προκατόχου του Φρανσουά Ολάντ. «Παραμένω πεπεισμένος ότι η Γαλλία έχει τα μέσα για να τηρήσει

τους κοινούς κανόνες που αφορούν το στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

France – France: Edouard Philippe s'engage à respecter les 3% après un audit alarmiste pic.twitter.com/GIudY4pM9j

— RFI Éco (@RFI_eco) June 29, 2017

«Κληρονομούμε μια απόκλιση 8 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο Φιλίπ, υπενθυμίζοντας ότι «το απερχόμενο (κυβερνητικό) σχήμα είχε δεσμευτεί το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ» το 2017, αλλά «το (Ελεγκτικό) Συνέδριο λέει ότι θα ανέλθει χωρίς αμφιβολία περί το 3,2%».

Αναφερόμενος στο πόρισμα του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, που μόλις δημοσιοποιήθηκε, ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε:
«Είναι σκληρά, είναι απερίγραπτα», κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση Ολάντ — του οποίου πάντως υπουργός Οικονομίας από το 2014 ως το 2016 ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας, δεν τους αξίζει να πληρώσουν όλο αυτό το χρέος», πρόσθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ, εξαγγέλλοντας ότι « θα καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση», ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα τηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να «περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτή τη χρονιά».

«Δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, θα το κάνουμε με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, πρόσθεσε ο Εντουάρ Φιλίπ.
Από την Τρίτη, «όταν κάνω την διακήρυξή μου για τη γενική πολιτική μας, και κατόπιν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου θα αποσαφηνίσω στο κοινοβούλιο τη στρατηγική μας για τη διόρθωση των δημοσιονομικών» κατέληξε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα