Εφικτή η τεχνική συμφωνία εντός της εβδομάδας δήλωσε ο Μοσκοβισί (video)

21:26 28/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καθοριστικό για τις εξελίξεις θεωρείται το διάστημα που ακολουθεί έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η αξιολόγηση και το χρέος στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Αθήνα του Eπιτρόπου Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και του υψηλόβαθμου στελέχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.

Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού

Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί το μεσημέρι συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως έχει έρθει η ώρα οι εταίροι να συζητήσουν και να αποφασίσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πάντα με βάση τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι της αναλογεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, για να τελειώσει η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν και αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

«Η β’ αξιολόγηση είναι σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει την εμπιστοσύνη μας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημειώνοντας ότι θα εισηγηθεί στο Eurogroup να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους με βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του, για την αξιοπιστία όλου του ελληνικού προγράμματος. Τέλος, υπογράμμισε τον ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της χώρας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι είναι κάτι το οποίο ασφαλώς και δεν αγνοούμε, δεν παραγνωρίζουμε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, πρότεινε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2019.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα θα αναλάβει τη δέσμευση να δαπανά αυτο το ποσό για την ελάφρυνση των φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος.

Ο κ. Κερέ είχε συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Πρωθυπουργό.

Πηγή: Κρίσιμο οκταήμερο για αξιολόγηση – Πρόταση Τσακαλώτου – Αισιοδοξία Ντομπρόβσκις (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα