Ε.Ε: Νέο πρόγραμμα 9,4 δισ. ευρώ για την Υγεία

19:14 28/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δημιουργία νέου προγράμματος για την Υγεία (EU4Health), με πόρους 9,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών κρίσεων, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027.

Η Κομισιόν προτείνει στο σχέδιό της για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό να διατεθεί στο πρόγραμμα «Ε.Ε. για την Υγεία» (EU4Health) το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ, περίπου εικοσαπλάσιο σε σχέση με εκείνο που πρότεινε μέχρι πρότινος για το προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.

Ένα μεγάλο μέρος του ποσού, 7,7 δισεκ. ευρώ, θα

χρηματοδοτηθεί από το νέο ταμείο ανάκαμψης που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπόλοιπο από τον προϋπολογισμό.

Με το νέο πρόγραμμα, η Κομισιόν ελπίζει «να φέρει μια πραγματική αλλαγή», δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, αναγνωρίζοντας ότι στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, «υπήρξε μια απόκλιση ανάμεσα σε εκείνο που οι πολίτες αναμένουν από την Ε.Ε. και εκείνο που μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε».

«Σήμερα, με το νέο, στιβαρό πρόγραμμα “EU4Health”, κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. H ανάγκη να θέσουμε την ευρωπαϊκή δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Σήμερα, διαμορφώνουμε τις ανθεκτικές και συνεκτικές κοινωνίες του αύριο», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το νέο πρόγραμμα «θα αλλάξει τα δεδομένα, επιφέροντας αλλαγή πλεύσης στον τρόπο που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει την υγεία και στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι η υγεία των πολιτών μας αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, προτεραιότητά μας» υπογράμμισε η κα. Κυριακίδου.

Η Κομισιόν, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «EU4Health», «θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάκαμψη από την Covid-19, καθιστώντας τον πληθυσμό της Ε.Ε. υγιέστερο, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και προωθώντας την καινοτομία στον τομέα της υγείας». Επίσης, «θα καλύψει τα κενά που αποκάλυψε η κρίση» και «θα διασφαλίσει ότι τα συστήματα υγείας της Ε.Ε. είναι αρκετά ανθεκτικά, ώστε να αντιμετωπίσουν νέες και μελλοντικές απειλές για την υγεία».

Προτεραιότητες του νέου προγράμματος για την Υγεία

«Θα επενδύσουμε στην πρόληψη, στην προετοιμασία για κρίσεις, στην απόκτηση φαρμάκων και ζωτικού εξοπλισμού, καθώς και στη βελτίωση των αποτελεσμάτων μακροπρόθεσμα στο θέμα της υγείας» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου. Επίσης, θα δοθεί έμφαση και στο ζήτημα των ανισοτήτων ανάμεσα σε υγειονομικά συστήματα και σε ό,τι αφορά μη μεταδιδόμενες ασθένειες (καρκίνος, σπάνια νοσήματα κ.ά.)

Το πρόγραμμα θα συμβάλλει στην ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ θα βοηθήσει να ηγηθεί η Ε.Ε. της απόκρισης στο θέμα της διευρωπαϊκής παραγωγής φαρμάκων. Η Κομισιόν ετοιμάζει νέο σχέδιο δράσης για το θέμα αυτό στο τέλος του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει και ένα μόνιμο απόθεμα αναγκαίων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Τα αποθέματα θα συμπληρώσουν ένα απόθεμα έκτακτης ανάγκης ύψους 380 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση της πανδημίας μετά τις ελλείψεις που παρουσιάστηκαν σε πολλές από τις 27 χώρες-μέλη για προστατευτικές μάσκες προσώπου, κιτ διαγνωστικών τεστ, αναπνευστήρες, φάρμακα εντατικής θεραπείας και άλλα σημαντικά είδη.

Η Ε.Ε. επιδιώκει να δημιουργήσει αποθέματα απολυμαντικών, τεστ και διαγνωστικών αντιδραστηρίων, προστατευτικού εξοπλισμού και φαρμάκων, ενώ η επιπλέον χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση εμβολίων που βρίσκονται συχνά σε έλλειψη στην Ε.Ε. και παράγονται στην πλειονότητά τους εκτός των συνόρων της.

Η πανδημία ανέδειξε την εξάρτηση της Ε.Ε. από την Κίνα και την Ινδία όσον αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων, αλλά και τον ιατρικό εξοπλισμό.

Η κρίση της Covid-19 «έφερε στο φως τα προβλήματα και τις υφιστάμενες ήδη αδυναμίες της αλυσίδας εφοδιασμού και παραγωγής φαρμάκων. Θα είναι μια προτεραιότητα για το EU4Health», τόνισε η αρμόδια επίτροπος.

Με το Πρόγραμμα EU4Health έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από την Covid-19 και να θέσουμε σε εφαρμογή ένα ισχυρότερο σύστημα υγείας στην Ε.Ε. για όλους τους πολίτες, αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου, σε ανάρτησή της στο Twitter.

With the #EU4Health Programme, we have the opportunity to learn from #COVID19 & put in place a stronger health system for all citizens.

It is our duty to them to fulfil this promise #NextGenerationEU pic.twitter.com/s5lQ2MuU2K

— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) May 28, 2020

Πηγές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα