ΕΕ: Αλληλεγγύη στα κράτη πρώτης εισόδου στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

16:59 25/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δέσμευση ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα περιλαμβάνει προτάσεις ουσιαστικής αλληλεγγύης στα κράτη – μέλη της Ε.E. που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, εξέφρασε η αρμόδια Επίτροπος, Ίλβα Γιόχανσον. Τόνισε ότι η χρήση κατασταλτικής δύναμης στα σύνορα «πρέπει να είναι δικαιολογημένη και ανάλογη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, κυρίως της ομάδας των Πρασίνων, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι οι χώρες – μέλη πρέπει να συμμορφώνονται με το ενωσιακό δίκαιο σχετικά με την παροχή πρόσβασης στο καθεστώς διεθνούς

προστασίας και τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Η Επίτροπος σημείωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει σοβαρά όλους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση βίας στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., αναμένοντας να διερευνηθούν αυτοί οι ισχυρισμοί από τις ελληνικές αρχές.

Η Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε ότι μέχρι τα κράτη – μέλη να καθορίσουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της παράνομης διέλευσης, η χρήση κατασταλτικής δύναμης στα σύνορα «πρέπει να είναι δικαιολογημένη και ανάλογη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα περιλαμβάνει προτάσεις για ουσιαστικές μορφές αλληλεγγύης προς τις χώρες – μέλη πρώτης εισόδου.

Η κα. Γιόχανσον αναφέρθηκε και στη βοήθεια που παρείχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα, τόσο στο να μειωθεί η ένταση στα σύνορα, όσο και στο συντονισμό μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα