Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη-Έκτακτη σύνοδος την Τρίτη (video)

09:15 27/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα ισορροπία δυνάμεων έφεραν οι ευρωεκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά Κόμματα έχασαν την κυριαρχία τους προς όφελος των Πράσινων, των ακροδεξιών και των φιλελεύθερων. Η κατακερματισμένη πλέον ευρωβουλή ανατρέπει τα δεδομένα στην εκλογή του Προέδρου της Κομισιόν αλλά και στις αλλαγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα εκλογικά αποτελέσματα

σε Γερμανία και Ιταλία ανοίγουν τον δρόμο για πιθανές πρόωρες εκλογές. Στη Γερμανία, λόγω της χειρότερης επίδοσης σε ευρωεκλογές που είχε ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών και στην Ιταλία λόγω της επικράτησης του Ματέο Σαλβίνι. Την ίδια ώρα στη Βρετανία η νίκη του Νάιτζελ Φάρατζ βάζει το brexit σε νέα βάση.

Την εξέλιξη των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ για την Ελλάδα και εδώ συνολικά για την Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Μαρί Λεπέν έχει παγιωθεί ως μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και μετά τα αποτελέσματα ζήτησε την προκήρυξη προώρων εκλογών ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν είπαν ξεκάθαρο ναι στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Μακρόν για την Ευρώπη.

Στην Γερμανία οι Πράσινοι θεωρούνται οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία. Έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό τους καθώς έχουν φτάσει στο 20,5% και περνούν στη δεύτερη θέση και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν στο 15%.

Νικητής των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, έχει προσωρινά τεθεί εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λόγω των αντιευρωπαϊκών του παρεκτροπών.

Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών στην Ιταλία με ποσοστό 34% των ψήφων, ψηφίστηκε με μεγάλα ποσοστά από τους εκλογείς στα ‘καυτά σημεία’ της μετανάστευσης, από τη Λαμπεντούζα (νότια) μέχρι τη Βεντιμίλια (βορειοδυτικά).

Στη Λαμπεντούζα, το ιταλικό νησί που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Λιβύης και όπου εξακολουθούν να φθάνουν σκάφη με πρόσφυγες, η Λέγκα εξασφάλισε το 45,8% των ψήφων, πολύ περισσότερες από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά).

Το PD, ωστόσο, είχε ως υποψήφιό του Πιέτρο Μπαρτόλο, τον γιατρό της Λαμπεντούζα που έγινε διάσημος με το ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» («Φωτιά στη θάλασσα»).

Η Λέγκα εξασφάλισε επίσης το 44% των ψήφων στη Βεντιμίλια, τη συνοριακή κοινότητα στην ακτή της Λιγουρίας απ΄όπου διέρχονται εδώ και χρόνια πλήθη μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στη Γαλλία, και 41% στην Μπαρντονέκια, τον τελευταίο σταθμό όσων τολμούν την ορεινή διέλευση.

Στην Καλαβρία (νότια), προπύργιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, αντισυστημικό), η Λέγκα ξεπέρασε τον κυβερνητικό σύμμαχό της στο Ριάτσε, επί μακρόν πρότυπο υποδοχής μεταναστών, ο πρώην δήμαρχος του οποίου όμως, ο Ντομένικο Λουκάνο, διώκεται για βοήθεια στη παράτυπη μετανάστευση.

Σε αυτό το χωριουδάκι, η Λέγκα πήρε το 30% των ψήφων έναντι 26% για το M5S και 17% για το PD, που υποστήριξε τον Λουκάνο.

Τα μηνύματα της κάλπης αποτελουν προαναγγελία σημαντικών εξελίξεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν δημοσκόπηση που είχε γίνει κατά την έξοδο από τις κάλπες, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίς χθες το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα