Ε. Ράπτη: To 16% των παιδιών στην Ελλάδα έχει υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση

18:34 7/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που καταμαρτυρούν τα ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στην Ελλάδα σύμφωνα με την συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα Ελ. Ράπτη. Όπως ανέφερε η κ. Ράπτη, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή της «Ένωσης Κεντρώων» Λάρισας Γιώργου Κατσιαντώνη το 16% περίπου των παιδιών στην Ελλάδα έχει υποστεί κάποιου είδους σεξουαλική κακοποίηση.

Και το χειρότερο, πρόσθεσε η κ. Ράπτη, ελάχιστες από τις περιπτώσεις αυτές φτάνουν στην Αστυνομία για να διερευνηθούν περαιτέρω. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε σε 10.000 μαθητές στην ελληνική επικράτεια μέσα από τη συμπλήρωση ανώνυμων ερωτηματολογίων.
Στην Ευρώπη, τόνισε η Συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα, ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Γι’ αυτό και το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών έχει δημιουργήσει κάποια χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν και τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους να τα προστατεύσουν. Μέχρι στιγμής όπως είπε η κ. Ράπτη έχουν γίνει 290 δράσεις σε όλη τη χώρα σε περισσότερες από 50 πόλεις, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία και με το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το Χαμόγελο του Παιδιού και τον ΣΕΓΑΣ.

Στην ημερίδα εκτός από την κ. Ράπτη μίλησαν η κ. Δήμητρα Παπαχρήστου- εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας , η κ. Σοφία Κουσίδου- Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και η κ. Πολυξένη Γιώτσα- Δικηγόρος Αθηνών και διευθύντρια του γραφείου του βουλευτή κ. Γιώργου Κατσιαντώνη.
Τη δική της παρέμβαση στο πολύ σημαντικό θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών έκανε η πρόεδρος της ιστορικής επί 69 χρόνια λειτουργίας, Ελληνικής Μέριμνας Παιδικής Στέγης Λάρισας, κ. Αγγελική Σιτρά.

Στην εκδήλωση διανεμήθηκε το DVD της ιστορίας κινουμένων σχεδίων «To Μυστικό της Νίκης», το παιδικό παραμύθι «Η ΚΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΡΙ», το έντυπο «Ο Κανόνας των Εσωρούχων» με οδηγίες για γονείς καθώς και το φυλλάδιο «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Π. Σάπκας, ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης καθώς και ο κ. Γρ. Λιογκαρίδης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Δήμητρα Τζιότζιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα