Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στο Βόλο

12:07 11/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Συλλαλητήριο και συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας πραγματοποιούν αυτή την ώρα αγρότες από το Πήλιο και το μπλόκο του Αερινού. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν 150 αγροτικά αυτοκίνητα και 4 τρακτέρ από τον κόμβο του αερινού και περίπου 200 αγρότες. Τα αιτήματά τους παρέδωσαν σε υπόμνημα στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη η οποία τόνισε ότι στηρίζει τον αγώνα τους αλλά δεν είναι η διορισμένη Νομάρχης όπως στο παρελθόν και δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση με την οποία έχουν τις διαφορές τους οι αγρότες. Παρόλα αυτά θα προωθήσει τα αιτήματά τους.

Σημείο

προσυγκέντρωσης των αγροτών από Πήλιο και μπλόκο Αερινού ήταν ο κόμβος του περιφερειακού στην Ιωλκού από όπου κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Ιωλκού στην παραλία όπου στάθμευσαν τα αυτοκίνητά τους στο λιμάνι και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας με προπορευόμενα τα τέσσερα τρακτέρ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς και μέλος του Δ.Σ. του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς, Βάιος Κομνηνός δήλωσε: Το Πήλιο είναι εδώ, συντάσσεται με τα αιτήματα της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, είμαστε εδώ για να αναδείξουμε ζητήματα μιας ιδιαίτερης περιοχής όπως είναι το Πήλιο. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που περνάει από τον τόπο μας πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στην αγροτική παραγωγή, είναι φύσει αδύνατο να έχουμε στα χαρτιά μας εδώ και πολλά χρόνια τα ίδια και τα ίδια αιτήματα, χωρίς να βρίσκουν λύση και σωστή αντιμετώπιση. Η κινητοποίηση μας είναι αρκετά δυναμική αν και έπαιξε κάποιο ρόλο και ο εκφοβισμός με τα αγροτοδικεία που γίνονται. Θέλουμε να εκφράσουμε στην αδικία αυτή, που αρχές Μαρτίου τραβούν τους αγρότες σε δικαστήρια. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτό, πρέπει ο αγώνας να είναι ελεύθερος, ο καθένας να εκφράζει με σωστή μορφή αγώνα τα αιτήματά του και να εισακούγεται»

Από την πλευρά του ο Γιώργος Τσακνάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων επισήμανε: Συμπαραστεκόμαστε κι εμείς στο δίκαιο αγώνα των αγροτών , διαμαρτυρόμαστε γενικότερα για όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης και προσπαθούμε να αναδείξουμε κάποια ειδικά προβλήματα του Πηλίου.

Ένα μείζον ζήτημα που αντιμετωπίσαμε ήταν η προσβολή από το δάκο στις ελιές με αποτέλεσμα κεντρικό και νότιο Πήλιο που κατά κύριο λόγο έχει ελιές, να έχει μηδενική παραγωγή και μηδενικό εισόδημα. Υπάρχει άνθρωπος που ετησίως να μην έχει εισόδημα και να μπορέσει να ζήσει;

Ζητάμε να σταθεί η πολιτεία στο πλάι μας ώστε να πάρουμε κάποιες αποζημιώσεις γι αυτή την παραγωγή που στην τελική δεν ευθυνόμαστε εμείς γιατί υπάρχει η οργανωμένη δακοκτονία που γίνεται από το κράτος, και κατά τη γνώμη μας δε γίνεται σωστά, αργεί η διαδικασία, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται και να έχουμε τα αποτελέσματα της προηγούμενης σοδειάς.

Άλλο ζήτημα είναι οι αθρόες εισαγωγές ελαιολάδου , από τρίτες χώρες με αποτέλεσμα την πτώση τιμών και του εισοδήματός μας. Σε ότι αφορά τον ΕΛΓΑ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις περσινές εκτιμήσεις ζημιών στα οπωροφόρα

Συν όλα τα διαδικαστικά που έχουμε, δασικοί χάρτες που θα χαθούν χρήματα από μη επιλέξιμες εκτάσεις , κτηματολόγιο, ανεβάζουν το κόστος το οικογενειακό μας, πως θα αντιμετωπίσουμε την κατασταση αν δε σταθεί η πολιτεία στο πλευρό μας».

Η Μαρία Μαμούχα, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν.Πηλίου, τόνισε: «Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στα βαριά μέτρα εις βάρος μας κι είμαστε εδώ με συναδέλφους από Πήλιο, μπλόκο Αερινού, Σούρπη Αλμυρό, για να διαμαρτυρηθούμε για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνηση. Περιμένουμε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση. Δε σταματάμε τους αγώνες. Θα δημιουργήσουμε επιτροπή αγροτών στη Μαγνησία . Έχει καταλάβει ο κόσμος ότι αν δεν παλέψει με τα λόγια του καφενέ λύσεις δε δίνονται»

Κολυνδρίνη: Συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των αγροτών

Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι είναι δίκαιο το αίτημα των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής. «Είναι σημειολογικός ο αποκλεισμός της Νομαρχίας, καθότι ο διορισμένος Νομάρχης εκπροσωπούσε το κράτος. Εμείς ως αιρετοί εκπροσωπούμε τους αγρότες. Ίσως έχουν εμπιστοσύνη σε μας τελικά ότι έχουμε ευήκωα ώτα και θα προωθήσουμε τα αιτήματά τους προκειμένου οι αγρότες να βρούνε αυτό που τους αξίζει και τους αναλογεί. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με ψηφίσματα και με έργα προσπαθεί με τον τρόπο της να τους βοηθήσει. Τα αιτήματα που εναπόκεινται στους καθ’ ύλην αρμόδιους θα προωθηθούν από εμάς και θα διεκδικήσουμε από κοινού λύσεις στα αιτήματά τους που είναι δίκαια».

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κ. Στεργίου δήλωσε ότι τα εργατικά σωματεία είναι αλληλέγγυα στον αγώνα των αγροτών γιατί είναι κοινός αγώνας αγροτών – εργατών. «Οι βιομήχανοι που παίρνουν φθηνά τα αγροτικά προϊόντα είναι αυτοί που πληρώνουν μισθούς πείνας. Οι βιομήχανοι πουλάνε πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα. Έχουμε κοινό αγώνα και κοινό αντίπαλο την Ε.Ε. που ξεκληρίζει αγρότες κι επιβάλλει εργασιακή ζούγκλα στους χώρους δουλειάς. Έχουμε κοινό αντίπαλο την κυβέρνηση. Εργατιά κι αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά είναι εδώ για να τσακίσει την αδιαλλαξία της κυβέρνησης».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα