Δυναμική της Κρήτης στα σήματα ποιότητας

21:20 29/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δυναμική που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης, στον τομέα των πιστοποιημένων ευρωπαϊκών σημάτων ποιότητας, έχοντας συμπεριλάβει στον Ευρωπαϊκό κατάλογο το 19% των Ελληνικών προϊόντων και τα 13 από τα 153 κρασιά, παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα πρωτογενούς τομέα, Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη στη 1η ετήσια γενική συνέλευση της ολομέλειας της ένωσης AREPO για το έτος 2017 που πραγματοποιήθηκε στις

Βρυξέλλες.

Παράλληλα η Περιφέρεια Κρήτης, έγινε δέκτης θετικών σχολίων της πολυετούς παρουσίας της στην Ένωση και αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου Vincent Labarthe, να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη τον ερχόμενο Οκτώβριο η 2η Γενική Συνέλευση.
Η ένωση εξειδικεύεται στα συστήματα ποιότητας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Ορεινά και Νησιωτικά) στην οποία η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει ως τακτικό μέλος από το 2011. Στην ένωση AREPO συμμετέχουν 26 ευρωπαϊκές περιφέρειες και ένας σημαντικός αριθμός παρατηρητών, που εκπροσωπούν περισσότερα από το 50% των καταχωρημένων προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θ. Βρέντζου στην τοποθέτηση της επεσήμανε το έλλειμμα αναγνώρισης των σημάτων ποιότητας (ΠΟΠ, ΠΓΕ) από τον μέσο καταναλωτή και τον ρόλο της εκπαίδευσης στην διάχυση των σημάτων, επίσης στο σημαντικό ρόλο της Κρητικής διατροφής, στην προώθηση των Κρητικών προϊόντων, στις αρχές του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης στο πρωτογενή τομέα του Πρωτογενούς Τομέα καθώς και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τον πολιτισμό. Τέλος αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης όπως το καλάθι των Κρητικών προϊόντων, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης, το Κρητικό Μπακάλικο, και το περιφερειακό σήμα «ΚΡΗΤΗ».

Keywords
Τυχαία Θέματα