Δράσεις σε 20 σημεία της χώρας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

15:03 26/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το πλήρες πεδίο των δράσεών τους στην Ελλάδα, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίες είναι πολυάριθμες και σημαντικές.

Αναλυτικά ο απολογισμός των παρεμβάσεών τους:

Αυτό το καλοκαίρι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι παρόντες σε περισσότερα από 20 σημεία σ’ όλη την Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες

ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και καταπονούνται ψυχολογικά από το άγχος, την αβεβαιότητα και τις συνθήκες παραμονής.

Περισσότεροι από 157.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα μέσα στο 2016. Μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού» περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην ηπειρωτική χώρα και 8.000 στα νησιά. Είναι άγνωστο για πόσο ακόμα θα χρειαστεί να παραμείνουν, καθώς παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα μετεγκατάστασης, οικογενειακής επανένωσης και καταγραφής.

Μετά την εκκένωση της Ειδομένης

Τον Μάιο, έπειτα από την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης πραγματοποιήθηκε η υποχρεωτική μεταφορά των ανθρώπων σε νέα κέντρα, κατά κύριο λόγο σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας σε 6 από αυτά τα κέντρα: στο Καλοχώρι, τη Σίνδο (κτίριο Καραμανλή και Frakapor), στο Κορδελιό (Softex), στο Δερβένι και στο Καβαλάρι.

Στην Ήπειρο

Κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Κατσικά Ιωαννίνων μεριμνά για τη φροντίδα ατόμων με χρόνια νοσήματα, παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αναλαμβάνει τις παραπομπές σε νοσοκομεία. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν κινητές μονάδες σε μικρότερα κέντρα της Ηπείρου. Ειδικότερα, παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ψυχικής υγείας, καθώς επίσης παρακολουθούν ασθενείς με χρόνιες νόσους στα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, την Κόνιτσα και στον καταυλισμό προσφύγων Γεζίντι στη Φανερωμένη.

Στη Σάμο

Στη Σάμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν ιατρικές υπηρεσίες, όπως και ανέλαβαν το κόστος μεταφοράς 10.800 ανθρώπων από τα σημεία άφιξης στα κέντρα υποδοχής. Επίσης, διέθεσαν περίπου 50.000 γεύματα σε πρόσφυγες και έκαναν δωρεές σε είδος σε ομάδες εθελοντών και στο τοπικό νοσοκομείο.

Σήμερα παρέχουν στέγαση και εξειδικευμένη φροντίδα σε 20 περίπου ευάλωτες οικογένειες σε προσωρινές δομές στο Βαθύ της Σάμου. Επιπρόσθετα, έχουν ξεκινήσει πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας για το σύνολο του προσφυγικού πληθυσμού που παραμένει στο νησί.

Στη Λέσβο

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου από τον περασμένο Απρίλιο έχουν μεταφερθεί οι πλέον ευάλωτες περιπτώσεις, σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ψυχολογική υποστήριξη μέσω κινητής κλινικής μονάδας, επτά μέρες την εβδομάδα. Ακόμα εξακολουθούν να ενισχύουν τρίτους φορείς που υποστηρίζουν τους ανθρώπους κατά την αποβίβασή τους στο νησί.

Συγκεντρωτικά, από την αρχή της χρονιάς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν παράσχει ιατρική φροντίδα σε 11.216 ανθρώπους, έχουν πραγματοποιήσει 266 ατομικές συνεδρίες φροντίδας ψυχικής υγείας και 139 ομαδικές συνεδρίες με 599 συμμετέχοντες.

Από τον περασμένο Μάιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου το κέντρο προσωρινής παραμονής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον Μανταμάδο της Λέσβου στέγασε ασυνόδευτους ανηλίκους που προηγουμένως διέμεναν στο hotspot της Μόριας.

Στην Κεντρική Ελλάδα

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων των Θερμοπυλών διαμένουν 450 άνθρωποι, κατά κύριο λόγο οικογένειες συριακής καταγωγής. Κινητή μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επισκέπτεται το κέντρο μία φορά την εβδομάδα, παρέχοντας συμβουλευτική σε θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και υπηρεσίες ψυχικής φροντίδας. Επιπλέον πραγματοποιούνται παραπομπές στο νοσοκομείο για τα περιστατικά που χρήζουν δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

Εμβολιασμοί

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν εκστρατεία ανοσοποίησης, εμβολιάζοντας 6.684 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών σε όλη την Ελλάδα προστατεύοντάς τα απέναντι σε δέκα κοινές παιδικές ασθένειες.

Οι μαζικοί εμβολιασμοί ξεκίνησαν την άνοιξη στην Ειδομένη. Συνεχίστηκαν στο Πολύκαστρο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τον Κατσικά, τη Φανερωμένη, την Κόνιτσα, τα Δολιανά, το Τσεπέλοβο, τη Φιλιππιάδα, το Λαύριο, τον Άγιο Ανδρέα, τις Θερμοπύλες, το Ελληνικό, τον Ελαιώνα και τον Πειραιά.

Η παρουσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο:

– Αττική: πρόγραμμα για θύματα βίας στην Αθήνα, Ελληνικό, Ελαιώνας, πλατεία Βικτωρίας, Μαλακάσα, Λαύριο, Άγιος Ανδρέας

– Λέσβος: Καρά Τεπέ, Μανταμάδος

– Σάμος: Μεσόκαμπος, Βαθύ

– Ήπειρος: Κατσικάς, Φανερωμένη, Δολιανά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα

– Κεντρική Ελλάδα: Θερμοπύλες, Ριτσώνα

– Βόρεια Ελλάδα: Καλοχώρι, Σίνδος (κτήριο Καραμανλή και Frakapor), Κορδελιό (Softex), Δερβένι, Καβάλαρι.

Στην Αττική

Αν και το λιμάνι του Πειραιά εκκενώθηκε από τα τέλη Ιουλίου, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να έχει μεταφερθεί στα κέντρα των Οινοφύτων και των Τρικάλων, περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα στην Αθήνα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ελαιώνα, όπου διαμένουν 2.200 αιτούντες άσυλο, στην πλειοψηφία τους ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαχειρίζεται τις παραπομπές άλλων οργανισμών που δρουν στο πεδίο και παρέχει μεταφραστές για τη συνοδεία των ασθενών στο νοσοκομείο. Από τον Ιανουάριο 2016 μέχρι σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 2.438 ιατρικές εξετάσεις και συνόδευσαν στο νοσοκομείο 250 άτομα.

Τον Φεβρουάριο 2016, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πλατεία Βικτωρίας στο κέντρο της Αθήνας, η οποία αποτελεί ένα άτυπο σημείο συνάντησης για μετανάστες και πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων. Από την έναρξη του προγράμματός τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν παράσχει ιατρική φροντίδα σε 713 ανθρώπους (και παρέπεμψαν σε νοσοκομεία 61 περιστατικά) σε κέντρο νυχτερινής φροντίδας πλησίον της πλατείας. Στην ίδια δομή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας από τον Μάιο 2016.

Υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας παρέχονται ακόμη στα κέντρα της Μαλακάσας, του Λαυρίου και του Αγίου Ανδρέα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στο Ελληνικό, όπου σε τρεις καταυλισμούς (2 στάδια και στον πρώην χώρο αφίξεων) φιλοξενούνται περίπου 3.300 άνθρωποι. Οι κύριες δράσεις αφορούν πρόγραμμα φροντίδας αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας (70 συνεδρίες ανά εβδομάδα), υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας (30 συνεδρίες ανά εβδομάδα), διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες προαγωγής υγείας.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν επιτόπιες επισκέψεις και σε ανεπίσημους χώρους (π.χ. καταλήψεις φιλοξενίας προσφύγων), για την εκτίμηση των ιατρικών αναγκών και εξετάζουν πιθανούς τρόπους παρέμβασης.

Πρόγραμμα Υποστήριξης Θυμάτων Βίας και Βασανιστηρίων στην Αθήνα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη σε μετανάστες και πρόσφυγες – θύματα ακραίας βίας και απάνθρωπης μεταχείρισης στη χώρα καταγωγής τους, κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, του εκτοπισμού ή κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Κέντρο Ημέρας της Βαβέλ.

Από τον Απρίλιο 2016, ο αριθμός των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα έχει τετραπλασιαστεί και για αυτό το λόγο έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών. Μέχρι σήμερα 260 άνθρωποι από 35 χώρες λαμβάνουν βοήθεια και υποστήριξη μέσω 2.058 ατομικών ιατρικών συνεδριών, 828 συνεδριών φυσιοθεραπείας και 723 συνεδριών ψυχικής υγείας.

Πηγή – αναδημοσίευση: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Keywords
Τυχαία Θέματα