Δραγασάκης: Δεν τίθεται θέμα 4ου μνημονίου

23:47 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα 4ου μνημονίου.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος παραμένει απολύτως εφικτός. είναι το 2018, ένα χρόνο πριν από το 2019, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας κυβέρνησης, να έχει ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα και να έχουν τερματιστεί η λιτότητα και η επιτροπεία, υπογράμμισε

ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισαν ότι επιθυμούν την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος καθώς και ότι αυτό είναι το τελευταίο.
«Κανείς δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα 4ου προγράμματος. Αυτή ήταν η επωδός των δηλώσεων τόσο του κ. Μοσκοβισί όσο και του κ. Κερέ και ανάλογα μεταδίδονται και από την Ευρώπη. Θεωρώ τη διαπίστωση αυτή σημαντική. Και αυτό διότι απαντά σε ερωτήματα και ανησυχίες εν μέρει δικαιολογημένες. Απαντά, όμως, η διαπίστωση αυτή και σε όσους στο εσωτερικό της χώρας αυτοβούλως προσφέρθηκαν, προκαταβολικά, να υπηρετήσουν νέα μνημόνια» υπογράμμισε.
Δεύτερος στόχος είναι, «παράλληλα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων, να επουλώνονται πληγές και κοινωνικά τραύματα και να μπαίνουν οι βάσεις για τη μετα-μνημονιακή Ελλάδα. Να δημιουργηθούν, δηλαδή, οι οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την υπέρβαση όχι μόνο των μνημονίων, αλλά και της κρίσης και του χρεοκοπημένου μοντέλου του παρελθόντος που μας οδήγησε σε αυτήν» πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος πρέπει όλα τα αναγκαία βήματα να γίνουν εγκαίρως.
«Οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση του Προγράμματος υπάρχουν και η μόνη πηγή αβεβαιότητας παραμένει η αδιευκρίνιστη στάση του ΔΝΤ», ανέφερε o Γιάννης Δραγασάκης.
«Η έξοδος στις αγορές, η ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι μια αναγκαία αλλά όχι επαρκής προϋπόθεση για να βγούμε από τη κρίση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος στην συνέχεια αναφέρθηκε στο ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να επιτύχει η χώρα μετά το 2018.
«Το ύψος των πλεονασμάτων που μπορεί να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια οικονομία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην των συγκεκριμένων συνθηκών και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ερήμην της τεράστιας καταστροφής που έχει συντελεστεί στην οικονομία και την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια» υπογράμμισε, εστιάζοντας στο ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσο πλεόνασμα μπορεί να δημιουργηθεί, αλλά και πώς το εν λόγω πλεόνασμα πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Η μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 θα επιτρέψει τη διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, σε ενίσχυση εξωστρεφών και καινοτόμων επιχειρήσεων, σε στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους και γι’ αυτό αποτελεί έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό.
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «η όποια λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα είναι μέρος και πρόκριμα της λύσης για το συνολικότερο πρόβλημα της Ευρώπης. Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί π.χ. το ελληνικό χρέος θα είναι πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή και το χρέος άλλων χωρών. Η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πρόκριμα για τη τη μελλοντική παρουσία του ή όχι στην Ευρώπη.»
«Η Ελλάδα δεν είναι «λαθρεπιβάτης», αλλά οργανικό τμήμα της Ευρώπης και όχι μόνο με τη γεωγραφική έννοια, αλλά και με την πολιτισμική και τη γεωστρατηγική έννοια» τόνισε.
Ως δεύτερη προϋπόθεση έθεσε την διεκδίκηση και κατάκτηση εκ μέρους της Ελλάδας της «πολιτικής μας αυτονομίας που με τα μνημόνια και την επιτροπεία έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό», προσθέτοντας ότι «κάνουν λάθος όσοι και όσες από αντιπολιτευτικό πάθος κατηγορούν με ευκολία την κυβέρνηση για κάθε καθυστέρηση. Κάνουν λάθος όσοι και όσες υποτιμούν τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα σύστημα επιτροπείας που ενίοτε ασκείται χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και χωρίς δημόσια λογοδοσία, όπως έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από καιρό.»
Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι συνειδητοποιείται με αυξανόμενο ρυθμό η αναγκαιότητα για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα και μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, σημείωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην κινητοποίηση επενδύσεων την προσέλκυση κεφαλαίων, την παραγωγή εισοδημάτων και την αύξηση της απασχόλησης, αναφέρθηκε στον νέο Αναπτυξιακό νόμο, στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων», καθώς και στο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» και την «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό» τα οποία χαρακτήρισε νομοσχέδια-τομές.
Αναφέρθηκε στα κυβερνητικά μέτρα που «προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ενισχύουν την ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «αναδιανομή δε σημαίνει πολιτική ελλειμμάτων, ούτε πολιτική με «δανεικά». Σημαίνει δημοσιονομική πολιτική που ασκείται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης.»
Χαρακτήρισε ως κοινωνικά μη αποδεκτή και οικονομικά αναποτελεσματική την άποψη που υποστηρίζει την προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων και εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, σημειώνοντας ότι ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν με την διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου. Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως ανειλικρινή την θέση πως οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς σβήνουν, σημειώνοντας πως «η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για το μέλλον αναδεικνύει σημεία αντιπαράθεσης, αλλά και σημεία σύγκλισης.»
Πηγή: ΑΠΕ
Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα