Διπλωματική σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την Συρία

21:35 18/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν για λάθος. Υπόσχονται να ερευνήσουν γιατί αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν στρατιώτες του Ασαντ αντί για την ISIS.

Η αιματηρή αυτή αεροπορική επιχείρηση έγινε στην ανατολική επαρχία Νταϊρ ελ Ζορ, την ώρα που ο συριακός στρατός και οι τζιχαντιστές μάχονταν για τον έλεγχο της περιοχής. Η Δαμασκός και η σύμμαχός της Μόσχα κάνουν λόγο για 62 νεκρούς σύρους στρατιώτες και

100 τραυματίες. Η Ρωσία μάλιστα έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ξέσπασε διπλωματική ένταση μετά τους βαρύτατους υπαινιγμούς της για την Ουάσιγκτον.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι υποστήριξε πως η αεροπορική επίθεση, που κατ’ αυτόν στοίχισε τη ζωή σε 83 στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 100, «δεν μπορεί να οφείλεται σε τεχνικό λάθος».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε σήμερα την άποψη πως ο κύριος υπεύθυνος για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία είναι «κατ’ αρχήν και πάντα το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Η σύμβουλός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σάαμπαν, υποστήριξε σήμερα πως η χθεσινή αεροπορική επίθεση από τη διεθνή συμμαχία κατά θέσεων του συριακού στρατού ήταν «σκόπιμη», αλλά πρόσθεσε πως η χώρα της παραμένει προσηλωμένη στην κατάπαυση του πυρός.

«Πιστεύουμε πως η επίθεση ήταν σκόπιμη, διότι κανένα δεδομένο στο θέατρο των επιχειρήσεων καταδεικνύει πως ό,τι συνέβη οφείλεται σε λάθος, ή σε ατύχημα», πρόσθεσε η ίδια σε τηλεφωνικές δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤΑΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο

Keywords
Τυχαία Θέματα