Διπλωματική κινητικότητα ενόψει του δείπνου Αναστασιάδη – Ακιντζί

11:01 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη, ενόψει και του δείπνου του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μεθαύριο Κυριακή, για να συζητήσουν το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Το πρωί, ο υφυπουργός Εξωτερικών

της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην Κύπρο για επαφές βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας Τζόναθαν Άλεν, ο οποίος παρακάθησε σε δείπνο με τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ενώ είχε συνάντηση και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα των εγγυήσεων και των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε εκ νέου την αντίθεση της Λευκωσίας τόσο στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων όσο και της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους πολίτες, όπως είναι η αξίωση της Άγκυρας.

Ο Τζόναθαν Άλεν συναντήθηκε και με τον Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα.

Μιλώντας στα κατεχόμενα, ύστερα από συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Τζόναθαν Άλεν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε, ότι η εντύπωση που έχει δοθεί, πως από εδώ και πέρα οι συνομιλίες θα αναλωθούν μόνο σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είναι λανθασμένη.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος και η διαδικασία έως τον Ιούνιο έχουν ιδιαίτερη σημασία, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Μάϊο και στην έναρξη γεωτρήσεων για φυσικό αέριο.

Ισχυρίστηκε ότι στο χρόνο αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να αυξήσουν τη διπλωματία εκ του σύνεγγυς, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται ως επιδιαιτησία.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να επαναρχίσουν μετά από τις επτά Απριλίου, με τη διόρθωση του «λάθους» – κατά την έκφρασή του – της απόφασης της κυπριακής Βουλής, να τιμάται στα σχολεία το ενωτικό δημοψήφισμα του ’50.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ η τηλεόραση του κρατικού ΡΙΚ, κύρια επιδίωξη του διεθνούς παράγοντα στο δείπνο, είναι να υπάρξει ισχυρή δέσμευση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι επιθυμούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της λύσης, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αναφορικά με την παραπέρα πορεία των συνομιλιών» φέρονται να δήλωσαν διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το ΡΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα