Δήμος Ζωγράφου: Νέο κινηματογραφικό ραντεβού

15:20 3/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

To Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου δίνει και φέτος ραντεβού με την Έβδομη Τέχνη φέρνοντας κοντά στο κοινό μεγάλους δημιουργούς του Ελληνικού, Ιταλικού, Ισπανικού και Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου.

Ξεκίνησε το Σάββατο 1 Απριλίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 (Σάββατο και Κυριακή στις 19.00) στον πολυχώρο ΑΛΕΚΑ-ΤΕΧΝΗ ΠΟΛΗΣ (Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας 13, Πλατεία Αλεξανδρή (πρώην Γαρδένια), Ζωγράφου). Θα παρουσιάζει προβολές βραβευμέ­νων ταινιών και θα δημιουργεί το πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους

Έλληνες και ξένους δημιουργούς και σκηνοθέτες.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ και Κριτικός Κινηματογράφου) ο οποίος προλογίζει τις ταινίες και μετά από κάθε προβολή συντονί­ζει τη συζήτηση με το κοινό και τους δημιουρ­γούς.

Η διοργάνωση γίνεται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας , του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου (Istituto Italiano de Cultura), της Ισπανικής Πρεσβείας και του Instituto Cervantes, της Πρεσβείας της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα συλλέγονται τρόφιμα και φάρμακα για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ζωγράφου.

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

19.00 «Ο Δράκος» (1956) του Νίκου Κούνδουρου (105′)

Μία από τις 3 πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το φιλμ νουάρ. Την εκπληκτική μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

19.00 «Αθέμιτος Συναγωνισμός» (1982) μικρού μήκους | Διάρκεια: 22΄ του Δήμου Αβδελιώδη
20.30 «Το Δέντρο που Πληγώναμε» (1986) Έγχρ. | Διάρκεια: 75′ του Δήμου Αβδελιώδη με τους: Γιάννη Αβδελιώδη, Νίκο Μειωτέρη, Μαρίνα Δεληβοριά

Σε κάποιο μαστιχοχώρι της Χίου το 1960 δύο δεκάχρονα αγόρια θα περάσουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ το ένα από τα δύο θα γνωρίσει το πρώτο ερωτικό «σκίρτημα» για μια συνομήλική του κοπέλα.

Από τις τρυφερότερες ιστορίες ενηλικίωσης του ελληνικού σινεμά.

Παρουσία του δημιουργού.

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

19.00 «Άλλος Δρόμος δεν υπήρχε» Ντοκιμαντέρ 2009 | Έγχρ. | Διάρκεια: 87′ του Σταύρου Ψυλλάκη

Εξιστόρηση, από τρεις επιζώντες, των περιπετειών μιας ομάδας μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στην Κρήτη, οι οποίοι κρύβονταν για 14 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου.

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Χαλκίδας.

Παρουσία του Δημιουργού.

21.00 «Γερμανία, Έτος Μηδέν» (Germania, Anno Zero) 1947 | Α/Μ | Διάρκεια: 78′

του Ρομπέρτο Ροσελίνι με τους: Φραντζ Κρούγκερ, Εντμουντ Μέσκε

Οι προσπάθειες επιβίωσης ενός μικρού αγοριού στο μεταπολεμικό κι ερειπωμένο Βερολίνο. Μια κλασική ταινία του ιταλικού νεορεαλισμού.

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

19.00 «Διδακτορική Διατριβή» (Tesis, 1996), | Εγχρ.| Διάρκεια: 125΄, του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ.

Η Άνχελα ετοιμάζει την διδακτορική της διατριβή με θέμα την οπτικοακουστική βία και ο υπεύθυνος της εργασίας της βρίσκεται νεκρός μια μέρα αφού ανακάλυψε τυχαία μια ταινία. Όταν η Άνχελα και ο συμφοιτητής της ο Τσέμα βλέπουν την ταινία, ανακαλύπτουν ότι σ’ αυτήν βασανίζεται και δολοφονείται μια κοπέλα.

Η ταινία κέρδισε επτά Βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων τα καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου ηθοποιού-αποκάλυψη (Fele Martínez).

21.30 «Ένα Πιστόλι σε Κάθε Χέρι» (Una Pistola en Cada Mano, 2012) | Έγχρ. | Διάρκεια: 95′

Ισπανική ταινία, του Σεσκ Γκάιο με τους: Χαβιέ Καμάρα, Εντουάρντο Νοριέγκα, Ρικάρντο Ντάριν

Οι πρωταγωνιστές έξι σπονδυλωτών ιστοριών που ξεδιπλώνονται σε διάφορα σημεία της Βαρκελώνης φανερώνουν με γλυκόπικρη διάθεση τις κρυφές πληγές του σύγχρονου σαραντάρη όπως η ανεργία, η ανασφάλεια για το αύριο, η σεξουαλική ανικανότητα, η ενδοοικογενειακή βία και φυσικά η φιλία.

Σάββατο 6 Μαΐου 2017

19.00 «Η Τάξη» (La clase, 2007) | Έγχρ. | Διάρκεια: 90′ του Jose Antonio Varela

Η Τίτα είναι μια πολλά υποσχόμενη νεαρή που παίζει βιολί, η οποία ζει σε μια γειτονιά του Καράκας. Είναι μέλος μιας συμφωνικής ορχήστρας που της δίνει πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Η παραμονή της σε αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς η οικογένεια και η γειτονιά της δεν είναι συμβατές με τη ζωή ενός μουσικού. Της δίνεται η ευκαιρία να δραπετεύσει σε ένα νέο κόσμο, διαφορετικό από αυτό που γνωρίζει, αλλά οι μοίρα της χώρας την οδηγεί σε ένα διαφορετικό σταυροδρόμι.

21.00 «Γράμματα από το Λένιγκραντ» (Postales de Leningrado, 2007) | Έγχρ. | Διάρκεια: 85′ της Mariana Rondón

Κατά τη διάρκεια της αριστερής εξέγερσης στη δεκαετία του 1960 στη Βενεζουέλα, παρακολουθούμε από τη σκοπιά 2 παιδιών που προσπαθούν να μεταμορφωθούν σε “αόρατους ανθρώπους” προκείμενου να ξεφύγουν από τον κίνδυνο, τις περιπέτειες των ανταρτών γονέων τους, για τους οποίους γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν και το μόνο που λαμβάνουν είναι γράμματα από το Λένινγκραντ.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

19.00 «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου 2013 | Έγχρ. | Διάρκεια: 107′

με τους: Μαρία Ζορμπά, Μανώλη Μαυροματάκη, Γιώργο Γάλλο, Αριάδνη Καβαλιέρου

Στην Αθήνα σήμερα, ο 48χρονος Κώστας, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου, ζει μια συνηθισμένη ζωή με τη γυναίκα του, τον 17χρονο γιό του και την 14χρονη κόρη του. Προοδευτικός και αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά χρόνια στη Γεωπονική, έχει εμφυσήσει στα παιδιά του τις αξίες με τις οποίες ανδρώθηκε. Η λεηλασία του σπιτιού τους από μια συμμορία, θα ανατρέψει ολοκληρωτικά την οικογενειακή ηρεμία και θα φέρει τον Κώστα αντιμέτωπο με το δυσκολότερο δίλημμα της ζωής του. Βραβεία σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Παρουσία του Δημιουργού.

Περισσότερες πληροφορίες:

τηλ.: 210-7713802, 210-7481396

email: [email protected]

blog: culturezografou.wordpress.com

Keywords
Τυχαία Θέματα