«Δημοκρατική Μυτιλήνη» Η διοίκηση της πόλης επιστρέφει στους πολίτες

00:07 3/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Και εγένετο η «Δημοκρατική Μυτιλήνη» στην ιδρυτική συνάντηση πολιτών από τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Λέσβιον.

Μια κίνηση πολιτών της Μυτιλήνης που θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του Μάιου , και αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος του Κλεισθένη 1 , καθώς αποσυνδέεται η εκλογή του Κοινοτικού Συμβουλίου από την εκλογή Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου.

«Δεν

είναι διαδικασία παραγόντων. Η κίνηση αυτή καλεί τους πολίτες να πάρουν την τύχη της πόλης τους στα χέρια τους» τόνισε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Το παρόν στην κίνηση αυτή δηλώνει και ο γιατρός, πρώην βουλευτής Γιάννης Ζερδελής τονίζοντας ότι «Ο κίνδυνος που ελλοχεύει στον τόπο τούτο που άνθισε η Λεσβιακή Άνοιξη , να επικρατήσει ο λεσβιακός χειμώνας, οδήγησε την δημιουργία της κίνησης αυτής . Το προσφυγικό δεν είναι το μόνο πρόβλημα της πόλης αυτής, θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού και της συνθήκης της Γενεύης».

Την πρόσκληση της πρώτης αυτής ιδρυτικής συνάντησης υπογράφουν ακόμα οι Γιάννης Αθηναίος αρχιτέκτονας, Μπάμπης Αράπης επαγγελματίας, Χρύσανθος Μάντζαρης πολιτικός μηχανικός, Ορέστης Μεταξάς υπάλληλος, Μιχάλης Μπάκας περιβαλλοντολόγος υπάλληλος Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρης Πάλλης ιδιωτικός υπάλληλος, Θοδωρής Παραδέλλης συνταξιούχος καθηγητής Πανεπιστημίου, Κώστας Πλωμαρίτης ιδιωτικός υπάλληλος και Τζώρτζια Ρασβίτσου Συμβολαιογράφος ενώ συμμετείχαν πολίτες του δημοκρατικού χώρου που υποστηρίζουν τις συλλογικές λειτουργίες και υπερασπίζονται τον άνθρωπο, κάθε άνθρωπο.

Ο Κλεισθένης 1 δίνει αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Κοινότητα και μάλιστα δικό της προϋπολογισμό για μικρά έργα.

Δεν θα υπάρχει επικεφαλής ψηφοδελτίου, με δημοκρατικές διαδικασίες και με βάση την απλή αναλογική , όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους των δημοτών Μυτιλήνης θα αναδεικνύεται πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, ενώ θα εκλεγούν 13 μέλη .

Η Δημοτική κοινότητα Μυτιλήνης θα περιλαμβάνει την πόλη της Μυτιλήνης, τη Βαρειά , τη Νεάπολη και το Πλιγονι με περίπου 30.000 κατοίκους.

Η δημοτική κοινότητα θα συγκροτηθεί 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι αυτοδύναμη με δικό της προσωπικό και μηχανήματα αν διεκδικηθεί από αυτούς που θα εκλεγούν, ενώ θα της επιστραφεί και η ακίνητη περιουσία που είχε ως καποδιστριακός δήμος Μυτιλήνης.

Δε θα είναι υπό τον εκάστοτε δήμαρχο, ο οποίος όμως χρειάζεται την καλή συνεργασία μαζί της αφού με το νέο σύστημα διοίκησης του δήμου θα χρειάζεται και την τελευταία ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την μάχη για να αποκτήσουν οι κοινότητες τα δικά τους συμβούλια με οντότητα και προϋπολογισμό από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους έδωσε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου και ήδη σε αρκετές περιοχές κατατίθενται αυτόνομοι συνδυασμοί.

Στην συντονιστική επιτροπή της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» σήμερα εκλέχθηκαν κατ αλφαβητική σειρά οι :

Μίνα Αδαλή, Γιάννης Αθηναίος , Λένα Αλτίνογλου, Γιάννης Ζερδελής, Έλλη Καλάργαλη , Στρατής Μπαλάσκας, Κώστας Πλωμαρίτης και Τζώρτζια Ρασβίτσου,. Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει την Πέμπτη 7 Μαρτίου προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια .

The post «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Η διοίκηση της πόλης επιστρέφει στους πολίτες appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα