Δ. Γκούρτσας: «Και την… ψυχή μου για τα γκολ»

17:34 13/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πέτυχε το νικητήριο γκολ του Πανσερραϊκού στα Χανιά. Ήταν το έκτο του με τη φανέλα της ομάδας που έχει στην καρδιά του και δεν ξεχνά ποτέ ότι το πρώτο του τέρμα το πέτυχε με αυτήν σε ηλικία 19 ετών. Ήταν Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009 σε παιχνίδι κυπέλλου του Πανσερραϊκού κόντρα στη Λάρισα. Ο Νεοζηλανδός Κρίς Μπράιτ τραυματίστηκε και ο Βέλγος προπονητής Ούγκο Μπρός πέρασε στον αγώνα τον 19χρονο Δημήτρη

Γκούρτσα. Ο πιτσιρικάς τότε την έκανε τη… δουλεία και με τον καλύτερο τρόπο. Ο Γκούρτσας σκόραρε στο 79ο κι έστειλε την ομάδα του στους «8» της διοργάνωσης. Οχτώ χρόνια μετά ο Δημήτρης Γκούρτσας και αφού γέμισε με πολλά γκολ τους αντιπάλους της Λάρισας και του Αιγινιακού επέστρεψε στο… σπίτι του και υπόσχεται πολλά γκολ στους φιλάθλους της ομάδας του για να τους κάνει να επιστρέψουν στο γήπεδο. Ο Δημήτρης Γκούρτσας μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για όλους και για όλα:

-Για τη νίκη στα Χανιά:

«Όταν παίρνεις μία νίκη με ομάδες που είναι στην ίδια βαθμολογική θέση, έχουν διπλή αξία. Είναι αυτό που λέμε εξάποντο».

-Πώς πήγε το παιχνίδι;

«Δεν ξεκινήσαμε καλά. Στα πρώτα 15-20 λεπτά ο ΑΟΧ ήταν καλύτερος, μας έκλεισε στην εστία μας, αλλά μετά το 20λεπτο ισορροπήσαμε. Είχαμε ευκαιρίες και στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο μας ανήκε ολοκληρωτικά το παιχνίδι. Όπως είπε και ο προπονητής μας, ήταν θέμα χρόνου να σκοράρουμε και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Είχαμε δύο, τρεις κλασικές να σκοράρουμε πιο νωρίς. Κάθε ευκαιρία που χάνω προσωπικά χτυπιέμαι, γιατί η δουλειά του επιθετικού είναι να σκοράρει και όταν δεν το καταφέρνω τρελαίνομαι».

-Τώρα, όμως «ζεστάθηκες»…

«Έχει ανεβεί όλη η ομάδα στην απόδοσή της σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια που ήρθα. Τότε δεν είχαμε τα πατήματά μας. Από το παιχνίδι με τον Κισσαμικό και μετά έχει ανεβεί όλη η ομάδα και αναμενόμενο είναι να ανέβω κι εγώ».

-Όσο απομακρύνεται η ομάδα από τις θέσεις του υποβιβασμού, θα φεύγει και το άγχος...

«Φυσικά, αν και ποτέ δεν τέθηκε θέμα υποβιβασμού ή να κινδυνεύσει η ομάδα. Μπορεί να ήμασταν κοντά στις θέσεις αυτές, αλλά δεν τέθηκε ποτέ θέμα. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις, απελευθερώνεσαι και παίζεις πιο άνετα».

-Πολλοί λένε ότι είσαι Πανσερραϊκός…

«Σίγουρα όταν μεγαλώνεις εδώ, κάνεις το πρώτο σου επαγγελματικό συμβόλαιο, τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα, τις πρώτες συμμετοχές και είσαι από τη συγκεκριμένη πόλη, τότε το βλέπεις όχι τόσο επαγγελματικά, όσο και συναισθηματικά. Δεν αρμόζει στον Πανσερραϊκό να βρίσκεται σε αυτές τις θέσεις και όταν η ομάδα είχε υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική δεν είχε γίνει αγωνιστικά. Φυσικά, την πονάω τη φανέλα. Είναι η ομάδα που οφείλω τα πάντα».

–Οι κάρτες που δεχτήκατε στα Χανιά δείχνει και το πάθος;

«Συμφωνώ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει μία ομάδα για να κερδίσει είναι το πάθος, η δύναμη και στις περισσότερες μονομαχίες να είμαστε κερδισμένοι. Δεν πάει τόσο στην ποιότητα και στις τακτικές των ομάδων. Έχει δρόμο το πρωτάθλημα, αλλά έχουμε ρόστερ γεμάτο και μπορούμε να καλύψουμε τυχόν απουσίες».

–Πώς τα βρήκες τα πράγματα στην ομάδα;

«Υπάρχει διαφορά με το πώς ήταν η ομάδα όταν ήμουν ξανά εδώ, πριν 5-6 χρόνια ή πριν εννέα. Είναι λίγο διαφορετικά. Είναι πιο δύσκολα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν και «ματώνουν» για την ομάδα. Είναι μια ομάδα με τη δική της ιστορία στο ποδόσφαιρο και δεν είναι μια ομάδα που θα σβήσει ποτέ. Βλέπουμε ομάδες, οι οποίες στη μέση της χρονιάς τα παρατάνε, υποβιβάζονται και διαλύονται και άλλες που παλεύουν όπως η δική μας με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει είναι η στήριξη από όλους. Κάνουν όλοι αγώνα από την πλευρά τους».

-Σε στενοχωρεί που βλέπεις λίγους φιλάθλους; Στο ματς με τον Παναθηναϊκό που είχε υποβιβαστεί ο Πανσερραϊκός (12.04.2009), χειροκροτούσε όλο το γήπεδο…

«Το θυμάμαι. Η ομάδα είχε υποβιβαστεί και ο κόσμος ήταν πολύς στο γήπεδο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά φώναζε συνθήματα και είχαν εντυπωσιαστεί οι πάντες. Ουσιαστικός στόχος τώρα δεν υπάρχει. Η ομάδα θέλουμε να παίξει καλό ποδόσφαιρο και να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Από τα πόδια μας εξαρτάται αυτό. Μέρα με τη μέρα βλέπουμε ότι βελτιωνόμαστε. Είχαμε κάποια αρνητικά αποτελέσματα και είναι φυσιολογικό να μην αρέσει στον κόσμο. Όταν νικήσαμε τον Κισσαμικό ο κόσμος ζεστάθηκε. Και με τα Τρίκαλα χειροκρότησε. Αυτοί που ήταν στο γήπεδο δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα».

-Αυτός είναι ο κοινός στόχος;

«Είναι η άποψη όλων των παιδιών. Όταν είσαι κοντά στη ζώνη δεν σε ενδιαφέρει το θέαμα, αλλά η ουσία. Να πάρεις τους βαθμούς και να ξεφύγεις. Όταν έχεις τη διαφορά και από τις θέσεις του υποβιβασμού και από αυτές τις ανόδου, τότε στόχος σου είναι να παίξεις καλό ποδόσφαιρο. Να το ευχαριστηθούμε κι εμείς και ο κόσμος».

-Για το σύστημα με ρόμβο:

«Έγινε κάποια αλλαγή από τον προπονητή μας στο Αιγίνιο, όπου δικαιούμασταν τη νίκη. Είδαμε ότι μας πάει σαν ομάδα. Αν εξαιρέσουμε το ματς με τα Τρίκαλα, στα υπόλοιπα φάνηκε ότι μας πάει. Δίνουμε όλοι το 100%. Έχουμε αφομοιώσει αυτό που ζητάει ο προπονητής και φαίνεται στο γήπεδο».

-Για το πώς είναι το κλίμα μεταξύ αυτών που μένουν εκτός αποστολής ή κάθονται στον πάγκο:

«Και από τη δική μου εμπειρία ο κάθε ποδοσφαιριστής θέλει να παίζει όλα τα παιχνίδια, όλα τα λεπτά. Δεν είναι, όμως εφικτό αυτό. Σίγουρα υπάρχει μια στενοχώρια, αλλά έχουν βάλει όλοι το καλό της ομάδας πάνω από όλα. Δεν υπάρχουν γκρίνιες και προβλήματα».

-Υπήρχαν κλίκες στην ομάδα όταν ήσουν;

«Ήμουν αρκετά μικρός για να αντιληφθώ κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αντιληφθεί κάτι. Τη συγκεκριμένη χρονική συμμετοχή το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εξαιρετικό».

-Για τα τρία γκολ που έχει σημειώσει και αν χρωστά κάτι στον Πανσερραϊκό:

«Είναι πολύ μικρή η συγκομιδή σε σχέση με τις συμμετοχές. Σίγουρα χρωστάω και είναι ευτύχημα να δώσω και την ψυχή μου και να σκοράρω όσα περισσότερα γκολ γίνεται για να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τον όποιο στόχο έχει θέσει».

-Για το πρώτο του γκολ με τον Πανσερραϊκό απέναντι στην ΑΕΛ:

«Ήταν αξέχαστη στιγμή για μένα. Ήταν το γκολ που έχει σημαδέψει την καριέρα μου και τη ζωή μου. Είχε χτυπήσει ο Μπράιτ και είχα μπει εγώ αλλαγή».

-Για την περσινή χρονιά, οπότε σημείωσε τα περισσότερα γκολ σε όλες τις κατηγορίες:

«Ήταν καταπληκτική χρονιά και για μένα και για την προηγούμενη ομάδα μου».

-Γιατί φοράει το 97:

«Είναι τα δύο αγαπημένα μου νούμερα. Από μικρός έπαιρνα και τα δύο, γιατί δεν μπορούσα να πάρω το 9 ή το 7».

-Αν είχε πρότυπο:

«Στα πρώτα βήματα ήταν ο Ντρογκμπά. Μου φαινόταν απίστευτος. Η δύναμή του, η ποιότητά του».

-Για το μέλλον:

«Η ομάδα να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο και σιγά σιγά να το γεμίσουμε. Δεν αρμόζει στον Πανσερραϊκό αυτή η εικόνα. Έρχονται κάποιοι κάθε εβδομάδα και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί ιστορικές ομάδες δεν τους αρμόζει να μην έχουν κόσμο».

-Όταν έφυγες επί Όγιος σε είχε πειράξει;

«Σίγουρα, γιατί στο πρώτο επίσημο με τον Μακεδονικό είχα τραυματιστεί. Επέστρεψα μετά από 2 – 2,5 μήνες και δεν πήρα τις ευκαιρίες που θα ήθελα. Όπως σε κάθε ποδοσφαιριστή, έτσι και σε εμένα δεν αρέσει να μην αγωνίζομαι και είχα πάρει την απόφαση να φύγω. Να πάω κάπου για να παίξω. Η καλύτερη χρονιά που είχα με τις άλλες ομάδες, εύχομαι να είναι η χειρότερη με τον Πανσερραϊκό».

-Για τον αγώνα με την Καλλιθέα:

«Για να έχει αξία η νίκη στα Χανιά πρέπει να κερδίσουμε. Έτσι, θα έχει αξία η κούραση και οι δυσκολίες του αγώνα στην Κρήτη. Ήταν δύσκολο το ταξίδι, περίεργη η ώρα, αρκετή βροχή, αέρα. Όταν έχεις τόσες δυσκολίες παίρνει μεγαλύτερη αξία».

-Πού αφιέρωσες το γκολ;

«Κάθε γκολ το αφιερώνω στην οικογένειά μου και την αρραβωνιαστικιά μου που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζουν. Στα δύσκολα ήταν όλοι δίπλα μου και τους ευχαριστώ πολύ όλους. Επίσης στους συμπαίκτες μου, στον προπονητή μου και στους φιλάθλους».

Keywords
Τυχαία Θέματα