Δημιουργικό καλοκαιρινό πρόγραμμα TALOS του Π.Θ.

10:07 6/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Πρόγραμμα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διοργανώνει το καλοκαιρινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών με την ομάδα υλοποίησης θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε μικρά και μεγάλα παιδιά να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή πειραμάτων και βιωματικών δραστηριοτήτων της επιστήμης της Μετεωρολογίας.

Συγκεκριμένα, οι

ανεμοστρόβιλοι πολλές φορές είναι επικίνδυνοι όταν συμβαίνουν στη φύση, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε έναν ασφαλή ανεμοστρόβιλο μέσα σε ένα βάζο. Με ένα απλό, διασκεδαστικό πείραμα φτιάχνουμε το δικό μας μίνι ανεμοστρόβιλο! Γνωρίζετε ότι το νερό μπορεί να ανεβαίνει στο αναποδογυρισμένο ποτήρι ενάντια στη βαρύτητα. Πολλές φορές κουραζόμαστε να φουσκώνουμε μπαλόνια, αλλά με ένα εύκολο πείραμα δύο απλά υλικά θα μας βοηθήσουν…Επίσης, όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο δημιουργείται κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα θα παραχθεί στην αίθουσά μας και εμείς πρέπει απλά να το καταλάβουμε… Θα κατανοήσουμε γιατί ο ουρανός είναι μπλε και η δύση κόκκινη και πως μπορούμε να εξαφανίσουμε ένα ποτήρι με τα παιχνίδια της οπτικής. Η αυξημένη θερμότητα είναι ικανή να δημιουργήσει ένα «ζαχαρένιο φίδι» και θα παίξουμε με τους κεραυνούς μέσα στην αίθουσα, ανάβοντας λάμπες!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια για να πάμε σε ένα άγνωστο μέρος χρειαζόταν να έχουμε μαζί μας χάρτες, να ψάχνουμε τις πινακίδες των δρόμων και να ρωτάμε τους περαστικούς. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, χάρις στους τεχνητούς δορυφόρους. Πόσα ξέρουμε όμως γι΄αυτούς; • Γνωρίζετε ποια είδη δορυφόρων υπάρχουν, τι δουλειά κάνουν και πως έχουν ωφελήσει τη ζωή μας; • Έχετε αναρωτηθεί πόσοι περιστρέφονται γύρω από τη γη αυτή τη στιγμή; • Ξέρετε τι σχήμα και τι μέγεθος έχουν, πόσο ζουν και τι γίνεται όταν σταματήσουν να λειτουργούν; • Έχετε ακούσει για τα διαστημικά νεκροταφεία και τα διαστημικά σκουπίδια; • Είστε σίγουροι ότι το πεφταστέρι στο οποίο ευχηθήκατε, δεν ήταν δορυφόρος; • Μπορείτε να φανταστείτε πως οι δορυφόροι θα αλλάξουν τη ζωή μας στα επόμενα χρόνια; Θα σας εντυπωσίαζαν οχήματα που οδηγούνται μόνα τους; Ελάτε να γνωρίσετε τα δορυφορικά μάτια που παρακολουθούν τη γη μέσα από ένα συναρπαστικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο συνδυάζει βίντεο, προσομοιώσεις, πειράματα και κατασκευές. Ελάτε να μάθετε πως η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από το πρόγραμμα Copernicus, στοχεύει να βελτιώσει τη ζωή μας, να προστατέψει το περιβάλλον και να αναπτύξει την οικονομία μας στο άμεσο μέλλον.

Συμμετοχές στο [email protected]. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα