Δήμαρχος Σάμου για μεταναστευτικό : «Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι η ενότητα».

11:50 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, χαιρετίζει την προσχώρηση του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης στην «μέχρι τώρα μοναχική προσπάθεια να τονιστεί έντονα προς την κεντρική κυβέρνηση και τους λειτουργούς της το μέγεθος και οι διαστάσεις του προβλήματος με τον εγκλωβισμό χιλιάδων υπεράριθμων ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης».

Παράλληλα ωστόσο, καυτηριάζει και καταδικάζει κάθε είδους ακρότητα και υπερβολή και κυρίως όταν «άμεσα ή έμμεσα αυτές θίγουν και προσβάλλουν άλλους συμπολίτες μας». Τονίζει επίσης ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα

παγκοσμίου ενδιαφέροντος προσφέρεται για ούτε για μικροπολιτική, ούτε για κραυγές. Σύμφωνα με το δήμαρχο, το συγκεκριμένο ζήτημα «απαιτεί ψύχραιμη, ρεαλιστική και προσεκτική αντιμετώπιση και πάνω απ’ όλα, ομοψυχία και σύμπνοια απ’ όλους μας».

Αναφορικά με τα hot-spots, ο κύριος Αγγελόπουλος εξηγεί:

Το hot-spot στην πόλη της Σάμου δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Παρά τις αντιρρήσεις μας, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να φτιαχτεί πρόχειρα και βιαστικά σε χώρο που ανήκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι στο Δήμο.Με κάθε τρόπο, μεταξύ τους και με τη μεγάλη συγκέντρωση-διαμαρτυρία του περασμένου Νοεμβρίου, η δημοτική αρχή αντιτάχθηκε στη δημιουργία και δεύτερου hot-spot στο νησί μας. Με τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας, το πέτυχε, παρά τις επίμονες απαιτήσεις της κυβέρνησης που, σε στιγμές, έφτασε και στα όρια της απειλής, με συλλήβδην χαρακτηρισμούς και δημόσιους, προσβλητικούς υπαινιγμούς.Από τη στιγμή που στο υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης η κατάσταση έγινε, δυστυχώς, αυτή που έγινε, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και πάλι, η δημιουργία εντός του χώρου ενός κέντρου κράτησης των παραβατικών, υπήρξε απολύτως αναγκαία.

Έτσι λοιπόν, ο δήμαρχος μεταθέτει τις ευθύνες από το Δημοτικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μουζάλα που «αποκλειστικώς και μόνον δικές τους πράξεις, παραλείψεις, αστοχίες και λανθασμένες κινήσεις έχουν φέρει τα πράγματα ως εδώ». Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες, αδιαφορώντας τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης αναφέρει ότι η κυβέρνηση στέκεται αδιάφορη απέναντι στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες για επαρκή στελέχωση των δομών, για επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και παροχής ασύλου, για μετεγκατάσταση των υπεράριθμων στην ηπειρωτική χώρα καθώς και για έλεγχο στις ΜΚΌ που δραστηριοποιούνται –και- στη Σάμο

Ο δήμαρχος Σάμου τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του hot-spot και στη λήψη όλων των μέτρων που είναι απαραίτητα για να απαλυνθούν οι σοβαρές επιπτώσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει στην τοπική οικονομία και κοινωνία η γιγάντωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος».

Όπως αναφέρει οι ευθύνες είναι πολλές και οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματα πρέπει να στραφούν προς τους υπαίτιους του προβλήματος. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται με ακραίο τρόπο αλλά με τον θεσμικώς ορθό «που δε θα δίνει δικαίωμα σε κανέναν να κρύβει το πραγματικό πρόβλημα πίσω από ενέργειες ακραίες». Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι η ενότητα. Ο δήμαρχος καλεί όλους τους πολίτες «να συμπορευθούμε σ’ αυτή την προσπάθεια, παραμερίζοντας εγωισμούς και προσωπικές επιδιώξεις και κρατώντας στο περιθώριο όσους παραφέρονται καθ’ έξιν και συστηματικά και εν τέλει, κάνουν κακό στη Σάμο που υποτίθεται ότι υπεραγαπούν».

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα