Δήμαρχος Οινουσσών: Τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ- ΦΠΑ να έχουν ουσιαστική επίδραση στα μικρά νησιά (video)

15:06 25/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Χαιρετήσαμε την απόφαση με ικανοποίηση. Βέβαια θα είναι πλήρης η στήριξη όταν συμπεριληφθούν και οι ιδιοκτησίες που αφορούν τις επιχειρήσεις. Γιατί ναι μεν θα στηριχτούν οι κάτοικοι για την κύρια κατοικία που βρίσκεται στις Οινούσσες, αλλά έμειναν έξω τα νομικά πρόσωπα, έμειναν έξω οι μικρές επιχειρήσεις· που πλήττονται από τον αυξημένο ΦΠΑ, που πλήττονται την τρέχουσα περίοδο από τον τουρισμό που ήρθε ο μισός και αυτός με περιορισμούς και με ένα χειμώνα που τον βλέπουμε απειλητικό», σημείωσε ο Δήμαρχος Οινουσσών

Γιώργος Δανιήλ μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΑ Αιγαίου, στη Μυρσίνη Τζινέλλη και στο Θοδωρή Πυλιώτη, σχετικά με την εφαρμογή του μηδενικού ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία σε μικρά νησιά.


«Θα ξαναμιλήσουμε για τον ΕΝΦΙΑ και για το ΦΠΑ, διότι ο σκοπός των μέτρων δεν είναι να εξαγγείλουμε κάτι που ακούγεται πολύ ωραίο, αλλά να έχει μία ουσιαστική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη. Διότι οι μικρές νησιωτικές επιχειρήσεις θα περάσουν ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Στο δικό μας νησί παραμένουν οι επιχειρήσεις ανοικτές, και τους ευχαριστώ δημόσια. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μας που κρατάνε ανοικτά όλα τα μαγαζιά στις Οινούσσες. Αλλά θέλει στήριξη ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.
Πρέπει να δουλέψουν οι δήμαρχοι πιο εντατικά σε αυτό το θέμα. Τα μεγάλα νησιά έχουν μειωμένο ΦΠΑ λόγω προσφυγικού και θα το έχουν ακόμα, διότι δεν μπορεί να το λύσει η Ευρώπη και η Κυβέρνηση το θέμα. Πρέπει να εναρμονιστούμε και εμείς. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε από τη Χίο με 17% και να πουλάμε εδώ στους ανθρώπους μας που δεινοπαθούν να βγάλουν το μήνα με 24%», σημείωσε ο κ. Δανιήλ.

Κάλεσμα σε κατασκευαστικές για τα έργα σε μικρά νησιά

Δήμαρχοι Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ και Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστας Βρατσάνος

Με αφορμή ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και με το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο κ. Δανιήλ σημείωσε:
«Κοιτάμε την επόμενη μέρα, να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών (όπως τον 4674 και άλλες διατάξεις), να αξιοποιήσουμε ότι «κερδίσαμε» την περίοδο του εγκλεισμού που χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μέσα κυρίως την διοικητική πρακτική, και να πιέσουμε την Κυβέρνηση, τον υπουργό Εσωτερικών να θεσπίσει και άλλα μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τους Δήμους μας που είναι απομακρυσμένοι να υλοποιήσουν αυτά τα έργα.
«Έχουμε πρόβλημα υποδομών, το γνωρίζετε» σημείωσε ο κ. Δανιήλ, επισημαίνοντας ότι ενώ δημοπρατήθηκε ο βιολογικός καθαρισμός σε Οινούσσες και Ψαρά δεν εμφανίστηκε κανείς στην πρώτη προκήρυξη και τώρα βρισκόμαστε στην επαναληπτική διαδικασία. Παρότι που το έργο του βιολογικού καθαρισμού για το νησί του δεν είναι καθόλου μικρό, είναι ύψους 1,8 εκ. ΕΥΡΩ (με χρηματοδότηση μέσα από το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ)
«Απευθύνω έκκληση, ελάτε οι κατασκευαστές, να συνεργαστείτε να φτιάξουμε τα νησιά μας!», σημείωσε ο κ. Δανιήλ.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη & Θοδωρής Πυλιώτης

The post Δήμαρχος Οινουσσών: Τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ- ΦΠΑ να έχουν ουσιαστική επίδραση στα μικρά νησιά (video) appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα