«Δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια» : Η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης για τη συνάντηση με τον ΠτΔ

10:27 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος

Στο περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στην Αθήνα αναφέρθηκε ενημερώνοντας τα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της, Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα

και εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας παρόν, εκτός από τον κ Παπαστεργιάδη ήταν και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Μάρκος. Κατά τη συνάντηση ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε το ενδιαφέρον να επισκεφθεί την Αυστραλία και την Ομογένεια εντός του 2017.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως γνωρίζει καλά ότι η Κοινότητα έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους ελληνικούς οργανισμούς παγκοσμίως. “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει τεράστια επιρροή στην Αυστραλιανή κυβέρνηση. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς επιτρέπει στον οργανισμό να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε βασικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Η σχέση σας και η επιρροή σας με την κυβέρνηση, πιστεύω, είναι μοναδική στην παγκόσμια ελληνική διασπορά», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη στον κ. Παπαστεργιάδη: «Αισθανόμαστε υπερήφανοι για το νέο Πολιτιστικό Κέντρο που έχτισε η Κοινότητα. Είναι ένας φάρος για όλους τους Έλληνες ασχέτως με το πού ζουν”.

«Ωστόσο, αυτό για το οποίο είμαι εξίσου εντυπωσιασμένος», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, «είναι η ενότητα που η Κοινότητα έχει επιτύχει στη Βικτώρια και την Αυστραλία. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς στην Ελλάδα. Το σεβόμαστε αυτό το πάρα πολύ. Η ενότητα είναι κάτι που οι Έλληνες δυσκολεύονται να το επιτύχουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε στη συνέχεια από τον κ. Παπαστεργιάδη και τον κ. Μάρκο να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μάρκος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που προωθεί η Κοινότητα με πρώτο και σημαντικότερο το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό.

«Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό το θέμα. Πίεσα για ένα νόμο που πέρασε στο κοινοβούλιο πριν από οχτώ χρόνια. Θα θέσω το θέμα αυτό στην κυβέρνηση,» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο κ. Μάρκος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αυστραλίας για τις τουριστικές βίζες με δικαίωμα εργασίας και στο γεγονός ότι δεν είχε ακόμη τεθεί σε εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε να θέσει αυτό το θέμα απευθείας στον αρμόδιο υπουργό.

Άλλα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Παπαστεργιάδης παρατήρησε πως «αιφνιδιάστηκε από το πόσο καλά ήταν ενημερωμένος ο Πρόεδρος για την Κοινότητα, αλλά και για τον ίδιο προσωπικά».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα είναι πάντα στη διάθεση της Κοινότητας για ζητήματα που φορούν την ομογένεια.

ΠΗΓΗ: Αλέκος Μάρκελλος/Αυστραλία

Keywords
Τυχαία Θέματα