«Διέξοδος» για τους κρατούμενους στη Λάρισα

18:35 30/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «χαρτί» αποφυλάκισης έρχεται. Ο κρατούμενος σε λίγες ώρες είναι ελεύθερος. Και μετά τι; Τί κάνει, πού πάει, πώς ζει, πού καταλήγει; Ο Μοχάμεντ δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο του. Μια εβδομάδα από την απόλυσή του από τις φυλακές Λάρισας, έθεσε τέρμα στη ζωή του. Είχε πέντε μέρες να φάει. Και καμία προοπτική. Η περίπτωσή του αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι όσοι αποφυλακίζονται , ειδικά μετά από χρόνιο εγκλεισμό, χρειάζονται στήριξη για να επανενταχθούν στην κοινωνία. Να μην υποτροπιάσουν και να βρουν το δρόμο τους.

Με εξαίρεση την Αθήνα

, σε καμία άλλη πόλη όπου υπάρχουν σωφρονιστικά ιδρύματα, δεν υπάρχει καμία δομή στήριξης και επανένταξης των αποφυλακισθέντων.
Στη Λάρισα, μια ομάδα ανθρώπων ευαισθητοποιήθηκε και ίδρυσε το Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Διέξοδο».

Η «Διέξοδος» έχει διττό σκοπό. Να στηρίζει τους κρατούμενους όσο βρίσκονται στη φυλακή και εκτίουν την ποινή τους και να τους συνδράμει όταν αποφυλακιστούν, ώστε να βρουν το δρόμο τους στη ζωή και να ενταχθούν στην κοινωνία.
« Έχει αποδειχθεί στο εξωτερικό ότι όπου λειτουργούν προγράμματα στήριξης κρατουμένων-αποφυλακισμένων , οι πιθανότητες να υποτροπιάσουν πέφτουν στο μισό.» μας λέει ο Γιώργος Τράντας, πρόεδρος της «Διεξόδου», καλεσμένος στη ραδιοφωνική εκπομπή «Κοινά Ενδιαφέροντα» της ΕΡΤ Λάρισας.

«Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες κινήσεις, ώστε καταρχήν η ζωή των κρατουμένων μέσα στη φυλακή να βελτιωθεί. Υπάρχουν κρατούμενοι που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη, πέρα από όσα τους μοιράζονται στη φυλακή. Έχουμε έρθει σε επαφή με 10 επιχειρηματίες, ώστε για παράδειγμα από τα στοκ και τις επιστροφές που έχουν να παραχωρούν ένα δυο πράγματα στους κρατούμενους, όπως ρούχα, παπούτσια και είδη υγιεινής. Και η ανταπόκριση είναι μεγάλη.» σύμφωνα με την Ειρήνη Δημητρίου, ταμία του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος «Διέξοδος» αριθμεί 23 μέλη, κυρίως εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
Έχουν καταρτίσει λίστες για το πού μπορούν να απευθυνθούν όσοι αποφυλακίζονται, π.χ δομές για εξαρτημένους κλπ. Σκοπός είναι όλοι όσοι το έχουν ανάγκη, όταν βγαίνουν από το ίδρυμα να έχουν ένα «κουτί» με τα βασικά: εισιτήριο για την πατρίδα τους ή για όπου αλλού επιθυμούν να πάνε, φαγητό για τις πρώτες μέρες και έναν «χάρτη» με εναλλακτικές επιλογές μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Ο σύλλογος έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη δημοτική αρχή για την δυνατότητα διανυκτέρευσης των αποφυλακισμένων σε κάποιο χώρο για ένα δυο βράδια και σίτισής τους μέχρι να φύγουν.

Στις 9 Ιουνίου στις 20.00, η «Διέξοδος» διοργανώνει στο Δικηγορικό Μέγαρο ημερίδα με την παρουσία και της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου και τη συμμετοχή του δικηγορικού συλλόγου με θέμα «Παρεμβάσεις εντός και εκτός των καταστημάτων κράτησης για την ένταξη των κρατουμένων» με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Τον Σεπτέμβρη θα γίνει στη Λάρισα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πιλοτικό πρόγραμμα για την κοινή κατάρτιση σωφρονιστικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών σε καταστήματα κράτησης, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρατουμένων που παρακολουθούν προγράμματα επιμόρφωσης μέσα στη φυλακή.

Στις φυλακές της Λάρισας λειτουργεί ήδη εδώ και χρόνια Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για κρατούμενους.

«Το παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 60 κρατούμενοι, μισοί έλληνες μισοί αλλοδαποί. Η φοίτηση είναι 4 χρόνια και στο τέλος παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου. Εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί άτυπα και λύκειο με 9 μαθητές και εθελοντές καθηγητές φιλολογίας, μαθηματικών, φυσικής και χημείας. Είμαστε σε επαφή και με το ΕΠΑΛ που στεγάζεται κυριολεκτικά δίπλα από τις φυλακές Λάρισας, ώστε να συνδράμουν την προσπάθεια και εκπαιδευτικοί από το σχολείο αυτό. Ο στόχος είναι, βέβαια, να μπορούν οι κρατούμενοι μαθητές να μάθουν και κάποια δεξιότητα, όπως τεχνίτες ξύλου κλπ.» τόνισε ο Δ/ντης του Σ.Δ.Ε των φυλακών Λάρισας και πρ . του Συλλόγου «Διέξοδος» Γιώργος Τράντας.

The post «Διέξοδος» για τους κρατούμενους στη Λάρισα appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα