Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή – Κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ

12:10 12/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Γεφυρώνοντας το χάσμα: Από την τεκμηρίωση στην πράξη», είναι το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Αδελφών Νοσοκόμων και σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αδελφών Νοσοκόμων (International Council of Nurses).

Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, καθώς και ειδικευόμενων νοσηλευτών, που αποτελούν, πάγια αιτήματα των νοσηλευτών,  πλέον θα ικανοποιηθούν, με νομοθέτημα που δρομολογεί η κυβέρνηση για τις επόμενες ημέρες. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) αιτούνταν σταθερά

και διαχρονικά τα τελευταία 15 χρόνια τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ).

Ο συνολικός σχεδιασμός αφορά την ένταξη σε ετήσια βάση στο ΕΣΥ 1.500 νοσηλευτών για νοσηλευτική ειδικότητα. Ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και της πανδημίας, οι πρώτες θέσεις για ειδικευόμενους νοσηλευτές θα ανοίξουν στα νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορονοϊό.

Οι νοσηλευτικές ειδικότητες που θα οριστούν είναι εκείνες της Εντατικολογίας, της Παθολογίας, της Χειρουργικής, της Ψυχιατρικής, της Καρδιολογίας. Το 75% των θέσεων κάθε χρόνο θα ανοίγει για τους αποφοίτους των ανώτατων νοσηλευτικών σχολών και το 25% για τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ και επιθυμούν να λάβουν ειδικότητα.

Η Βουλή συμμετέχει στον εορτασμό

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με απόφαση του Προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα, συμμετέχει στον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών με την προβολή στην πρόσοψη της Βουλής, του λογότυπου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, με το οποίο ευχαριστεί τους πολίτες, που αγκάλιασαν και στήριξαν όλους τους νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Σήμερα η παρουσίαση των Κινητών Ομάδων Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ)

Σήμερα στο Ζάππειο, η Περιφέρεια και ο ΙΣΑ παρουσιάζουν τις ΚΟΕΣ (Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι), που θα διενεργούν δειγματοληψίες κατ΄οίκον, όπου θα υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα.

Η εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού, που θα στελεχώσει τις Κινητές Oμάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (ΚΟΕΣ) πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Επιχειρησιακού Κέντρου της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ.

Η εκπαίδευση την οποία παρακολούθησαν 26 άτομα ιατρικό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, περιλάμβανε διαδικασίες όπως η λήψη δείγματος ρινοφάρυγγα, η διαδικασία ένδυσης και απένδυσης κ.τ.λ.. Συζητήθηκε επίσης η διαδικασία τυχαιοποιημένης επιλογής δειγμάτων με βάση το στρατηγικό επιδημιολογικό σχέδιο «Ερμής» της Περιφέρειας και του ΙΣΑ. Με το πέρας της εκπαίδευσης, ο Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στην εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και νοσηλευτών που θα συνεργαστεί με τον ΕΟΔΥ στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, είπε ότι «αποτελεί πρότυπο για Ελλάδα και την Ευρώπη. Στόχος μας είναι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε, με εξειδικευμένο τρόπο, την εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματικότερη προάσπιση της υγείας των πολιτών».

Στις πύλες των νοσοκομείων μέλη της ΠΟΕΔΗΝ


(EUROKINISSI)

Στις πύλες των νοσοκομείων συγκεντρώθηκαν σήμερα, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, προκειμένου να αναδείξουν «τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και Προνοιακών υπαλλήλων».

To Σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο, ανακοίνωσε στάση εργασίας από 12 μ. έως 2 μ.μ. και συγκέντρωση στις 1 μ.μ. στην είσοδο νοσοκομείου.

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή στα Νοσοκομεία

Με συμβολικές συγκεντρώσεις τίμησαν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στο Ιπποκράτειο διοργανώθηκε συμβολική συγκέντρωση και παράσταση επί της Εγνατίας, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία- Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος κ.ά- όπου από τα εργασιακά σωματεία μοιράστηκαν τριαντάφυλλα σε όλες τις νοσηλεύτριες.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ διοργανώθηκε και μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα το ρόλο του νοσηλευτή στη δημόσια υγεία, ενώ τονίστηκε η συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Χαιρετισμό απηύθυνε -μεταξύ άλλων- συγχαίροντάς τους για τη στάση τους στη διάρκεια της πανδημίας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης.

Σε όλες τις συγκεντρώσεις αναδείχθηκαν από τους νοσηλευτές τα πάγια αιτήματά τους για νέες μόνιμες προσλήψεις, αύξηση των κονδυλίων για την υγεία, ένταξη στα ΒΑΕ κ.ά, αλλά και ο προβληματισμός τους για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφεραν, να προχωρήσει στη διαβάθμιση του προσωπικού, σε νοσηλευτές και σε βοηθούς νοσηλευτές, με κριτήριο τη βαθμίδα σπουδών.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα