Διεθνείς πιέσεις στην Τουρκία για αποκλιμάκωση (video)

21:03 2/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την Τουρκία να διατηρεί την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, παρατείνοντας τις NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών και ενισχύοντας την εμπρηστική ρητορική της, οι διεθνείς πιέσεις για αποκλιμάκωση της έντασης αυξάνονται διαρκώς. Με καθυστέρηση μιας μέρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε, μάλλον απρόθυμα, το δημοσίευμα της Die Welt,  το οποίο χαρακτήρισε «προϊόν φαντασίας».

Τουρκική πρόκληση

Η Τουρκία δεν έχει σταματήσει να προκαλεί, ειδικά μετά από τις ιστορικές αποστολές στην Κύπρο

των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Χάλκη.

Εκείνες τις ημέρες- προφανώς εκνευρισμένοι οι Τούρκοι από τις επιτυχίες αυτές- για πρώτη φορά προχώρησαν σε μια κίνηση που ανεβάζει το θερμόμετρο. Δυο φρεγάτες Ελληνική και Τουρκική, να έχουν λίγη απόσταση, όχι δίπλα και από την Τουρκική να εκπέμπονται σήματα ηλεκτρονικά προς την Ελληνική με στραμμένα τα όπλα προς αυτή.

Με τα ραντάρ των όπλων τους, πολεμικά πλοία της Τουρκίας στοχοποίησαν τουλάχιστον μια από τις Ελληνικές φρεγάτες που ήταν σε κοντινή απόσταση και παρακολουθούσε τις κινήσεις των Τούρκων.

Το πλήρωμα του Ελληνικού πλοίου αντέδρασε πολύ ψύχραιμα και αποφασιστικά. Κάτι παρόμοιο είχαν κάνει οι Τούρκοι και με τη Γαλλική φρεγάτα στα νερά της Μεσογείου, όταν στη συνέχεια ο Εμμανουέλ Μακρόν ανέβασε τους τόνους κατά της Άγκυρας τόσο στην ΕΕ όσο και εντός του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση τα Ελληνικά πληρώματα που είναι εν πλω έχουν λάβει εντολές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ήδη από το περιστατικό του ΛΗΜΝΟΣ διότι οι Τούρκοι αναζητούν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες, οι οποίες θα την βοηθήσουν ώστε να κατηγορήσει την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, τις δραστηριότητες του στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο -σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak– θα πραγματοποιήσει έρευνες φτάνοντας 6 μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα Ρόδου και το Καστελόριζου.

Στο Καστελόριζο, σε μια συμβολική κίνηση, για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσής του στις 13 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Εναντίον, πάντως ενός τουρκο-ελληνικού πολέμου τάχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας από τους δύο λαούς δεν θα το ήθελε» -επισήμανε εντούτοις ότι «θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της Τουρκίας».

«Η Τουρκία καταδικάζει έντονα τις ανοιχτές προκλητικές συμπεριφορές. Πρέπει να γίνουν προειδοποιήσεις στην Ε.Ε., την Ελλάδα και τον ΟΗΕ», δήλωσε ο  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Την ίδια ώρα, η απόφαση του αμερικανικού ΥΠΕΞ να ανακοινώσει τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από 33 χρόνια, στο πλαίσιο του «EastMed Act», δεν ικανοποίησε την Άγκυρα.

«Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης χαιρέτισε η Ελλάδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Η Αθήνα συνεχίζει να ενισχύει τις συμμαχίες της. Με τη Γαλλίδα ομόλογό του επικοινώνησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπου και υπογραμμίστηκε η προσήλωση Ελλάδας και Γαλλίας στο Διεθνές Δίκαιο και η επιδίωξη να προωθηθούν, με κοινές πρωτοβουλίες, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να τον ενημερώσει για την διαμορφούμενη κατάσταση και την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η κόντρα Γαλλίας  – Τουρκίας

Με φόντο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα της Άγκυρας, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Γαλλία και Τουρκία επιδίδονται σε έντονους διαξιφισμούς. Εκτός από την Ελλάδα ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο και τη Γαλλία και προσωπικά τον πρόεδρο Μακρόν, τον οποίο έχει «στολίσει» επανειλημμένα με κοσμητικά και ύβρεις.

Ενδεικτική η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στη Βαγδάτη όπου έκανε λόγο για εξωτερικές δυνάμεις που αποδυναμώνουν την περιοχή, φωτογραφίζοντας την Τουρκία και την ανάμειξή της στο Βόρειο Ιράκ.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος: «Η δεύτερη πρόκληση είναι εκείνη των πολλών εξωτερικών παρεμβάσεων, είτε συμβαίνουν εδώ και χρόνια είτε πρόσφατα, οι οποίες σε μία χώρα που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις προκλήσεις, είναι παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν να αποδυναμώσουν την κυβέρνησή σας, το κράτος και τα συμφέροντα των πολιτών».

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, Νεντζιρβάν Μπαρζανί, δεν άφησε χωρίς απάντηση και τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί αποικιοκρατίας της Γαλλίας, λέγοντας: «Είναι απλό, όταν η Τουρκία εισβάλλει στη Συρία για να πολεμήσει τους Κούρδους και όταν εισβάλλει στη Β. Συρία χωρίς την έγκριση του λαού της Συρίας, της κυβέρνησης της Συρίας, αυτό ονομάζεται παρέμβαση. Επομένως, ο κύριος Ερντογάν είναι εξοικειωμένος με την αποικιοκρατία».

Η στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα έχει εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο, που επιδίδεται σε συνεχείς επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου, με τον Ερντογάν να δηλώνει: «Γνωρίζουν οι Γάλλοι πολίτες το τίμημα που θα πληρώσουν εξαιτίας των άπληστων και ανίκανων ηγετών τους»;

Η ένταση των δύο χωρών αποτυπώνεται και σε δύο άρθρα στην γαλλική Le Figaro. Στο κεντρικό και ιδιαίτερα επικριτικό για τον Τούρκο πρόεδρο άρθρο με τίτλο «Οι κακές κινήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν» υπογραμμίζεται πως ο εθνικιστικός λαϊκισμός ισλαμιστικού τύπου τον ωθεί να δημιουργεί συνεχώς νέους εχθρούς. Αναρωτιέται αν δεν τον ικανοποίησε ούτε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και απαριθμεί τα λάθη του. Μεταξύ τους η εμπλοκή στη Λιβύη, η κατοχή της Βόρειας Συρίας εναντίον των Κούρδων, η αγορά των ρωσικών S400, και ο μεταναστευτικός εκβιασμός της Ευρώπης.

Τέλος αναφέρει πως η Γαλλία θέλει από το ΝΑΤΟ να βρει το θάρρος να μιλήσει «στον αυτοκράτορα της Άγκυρας», όπως τον χαρακτηρίζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αυστηρότητα και να τον συμμορφώσει.

Η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων είναι εκ των ων ουκ άνευ και αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση. Εν τω μεταξύ οι συζητήσεις για τα εξοπλιστικά έχουν αρχίσει, σε πρώτη φάση με τη Γαλλία, χωρίς όμως να αποκλείεται καμία αγορά αμυντικών συστημάτων.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Ρένα Δημητρίου, Νίκος Μελέτης, Γιώργος Σιδέρης, Ζέτα Κονταξή

Πηγές: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα