Διεθνείς αντιδράσεις για την τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών

16:04 14/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αντιδράσεις εντός και εκτός Βρετανίας προκαλεί ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον ως υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Αγαπητέ κόσμε, συγγνώμη», γράφει η Daily Mirror στο πρωτοσέλιδό της, ενώ η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς είπε ότι αρχικά νόμιζε πως επρόκειτο για αστείο: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω. Γνωρίζω όμως ότι δεν είναι καλό όταν στην πολιτική επιβραβεύεται η ανευθυνότητα», δήλωσε.

Η τοποθέτηση του Τζόνσον

απαξιώνει το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει η γερμανική Handesblatt, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, δήλωσε ότι ο Τζόνσον είπε πολλά ψέματα στον βρετανικό λαό και τώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Επικριτικός προς τον Μπόρις Τζόνσον ήταν και ο ο γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος κατηγόρησε έμμεσα τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου ότι συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. «Πολιτικοί αξιωματούχοι τράβηξαν τη χώρα προς το Brexit και μετά, μόλις η απόφαση ελήφθη, το ‘βαλαν στα πόδια, δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους και αντί γι’ αυτό πήγαν να παίξουν κρίκετ. Ειλικρινά το βρίσκω σκανδαλώδες», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στο Γκράιφσβαλντ, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει λόγο για «αστείο» και υπενθυμίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Χίλαρι Κλίντον «σαδίστρια νοσοκόμα» και είχε συγκρίνει την ΕΕ με τον Χίτλερ.

Στη Σουηδία, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ έγραψε στο Twitter πως «θα προτιμούσε να ήταν ένα αστείο, όμως δεν είναι».

Keywords
Τυχαία Θέματα