Διεπιστημονικό Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

16:58 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αυτοί που δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν».

Τζορτζ Σανταγιάνα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διεθνές συνέδριο με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις», που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των επίσημων εορτασμών για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Όπως είπε στο ert.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, Σωτήρης Δεσπότης, ήταν η πρώτη φορά που το τμήμα συνεργάστηκε με τους πολιτιστικούς ακολούθους των προξενείων και τα Ινστιτούτα, υπό την αιγίδα της EUNIC (European Union National Institutes of Culture/ Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε ). Πώς όμως προέκυψε το θέμα του συνεδρίου;

«Σκεφτήκαμε ποιο θέμα φλέγει την Ευρώπη; Η άνοδος της ακροδεξιάς. Βέβαια τότε δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις με τις εκλογές στη Γερμανία. Αποφασίσαμε να εξετάσουμε το ζήτημα του Ολοκαυτώματος όσο γίνεται πιο αποστασιοποιημένα, επιστημονικά. Να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον Ξένο, τον Άλλον, σε μια περίοδο κρίσης, όπως άλλωστε είναι και η σημερινή. Ουσιαστικά θελήσαμε να κάνουμε μία πολιτική παρέμβαση! Είναι ένα είδος αντίστασης να βλέπεις πώς κάποιοι Χριστιανοί έσφαξαν ανθρώπους, τους οποίους είχαν δαιμονοποιήσει. Τι τελικά οδήγησε κάποιον που ακούει Μπαχ, Μπετόβεν, που κάνει επιστήμη, έχει κλασική παιδεία, να βγάλει το κτήνος από μέσα του προς τον Άλλον; Θεωρητικά η παιδεία σε εξανθρωπίζει. Όμως η περίοδος που ζούμε βγάζει εύκολα το κτήνος από μέσα μας. Το να αγαπήσεις τον πλησίον σου, αυτό είναι το δυσκολότερο, όχι κάποιους που υποφέρουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση, ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την έντονη παρουσία μειονοτήτων τις κάνει αντικείμενο στοχοποίησης είτε εξωτερικής, είτε εσωτερικής. Είναι και τώρα μια πολύ μεταβατική περίοδος, όπως και τότε.»

Ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, από ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων – φιλολογία, θρησκειολογία, τέχνη, θέατρο, ιστορία, αρχαιολογία, κοινωνιολογία, εκπαίδευση – προσέγγισαν πολύπλευρα την ιστορία των εβραϊκών πληθυσμών και το Ολοκαύτωμα.

Όπως είπε και ο Δρ. Wolfgang Benz, Ομότιμος Καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βερολίνου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, «Η ερώτηση «γιατί» ακούγεται τόσο συχνά, επειδή δεν υπάρχει απάντηση».

«Ακόμη δεν πράττουμε αρκετά», δήλωσε ο Διευθυντής του ICEAH (International Centre for Education about Auschwitz and the Holocaust) και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κρατικού Μουσείου Auschwitz-Birkenau, Andrzej Kacorzyk, με τη Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Ζανέτ Μπαττίνου, να συμφωνεί, λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά στο ζήτημα της εκπαίδευσης γύρω από το Ολοκαύτωμα, όμως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή.

Στο συνέδριο παρευρέθησαν η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπέν-Άμπα, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δρ. Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Eιδικός Γραμματέας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας και Eπικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον IHRA Δρ. Ευστάθιος Χ. Λιανός Λιάντης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της EUNIC στην Αθήνα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Δρ. Matthias Makowski, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Δρ. Απόστολος Νικολαΐδης, καθώς και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Γερμανίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου και προβολή με δωρεάν είσοδο της ταινίας «Η ανάκριση» του Erez Pery, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα