Διευθυντής ΕΦΚΑ Βόλου: Διαδικακίες «εξπρές» για έκδοση προσωρινής σύνταξης

18:05 28/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε ενημέρωση των πολιτών για τον χρόνο και τον τρόπο έκδοσης συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, προχώρησε σήμερα ο νέος Περιφερειακός Διευθυντής Συντονισμού και Υποστήριξης Συντάξεων ΕΦΚΑ και Διευθυντής του ΕΦΚΑ Βόλου Ευάγγελος Γεωργολόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Εργατικού

Κέντρου Βόλου Θανάση Παπαδημόπουλο.

Στόχος η ενημέρωση των ασφαλισμένων, ώστε να αποφεύγονται οι εξαπατήσεις και οι παρανοήσεις που τυχόν υπάρχουν γύρω από τα ζητήματα απονομής συντάξεων, ως προς το ποιος φορέας είναι καθ ύλην αρμόδιος.

Ο νέος διευθυντής εγκαινιάζοντας νέα – ευχάριστα- ήθη στην ενημέρωση, στη συνέντευξη υποστήριξε ότι ο χρόνος απονομής των συντάξεων που αφορούν τους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ εκδίδονται πολύ γρήγορα και σε καμία περίπτωση σε χρόνο όχι μεγαλύτερο του 3μηνου και αυτό αφορά όλα σχεδόν τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλία. Εκεί που εντοπίζονται καθυστερήσεις είναι στους ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση και κυρίως όσων είχαν ΟΓΑ ή ΟΑΕΕ. Έχει παρατηρηθεί να καθυστερήσει η απονομή και 1,5 και 2 χρόνια από τον ΟΓΑ.

Αυτή η αρρυθμία και η προβληματική κατάσταση σε βάρος των δικαιούχων είναι μέσα στις προτεραιότητες της νέας Περιφερειακής Υπηρεσίας Συντονισμού και Υποστήριξης ( Π.Υ. Σ.Υ) Θεσσαλίας, υπογράμμισε ο κ. Γεωργολόπουλος, ώστε να υποβοηθηθούν στο έργο της απονομής συντάξεων για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και ΟΑΕΕ και όπου αλλού καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση, λόγω έλλειψης- κυρίως- προσωπικού.

Ερωτηθείς αν το προσωπικό του ΕΦΚΑ Βόλου επαρκεί, είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν τέσσερις εισηγητές και το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό που επικουρεί το έργο τους και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί, ότι μέσα στο πρώτο 3μηνο του 2019 εξέτασε και απέδωσε το υποκατάστημα του Βόλου 870 επικουρικές συντάξεις, εξέτασε αλλά βρίσκονται σε εκκρεμότητα 250-300 αιτήσεις για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, ενώ εν κατακλείδι υπογράμμισε την ταχύτητα έκδοσης προσωρινής σύνταξης για τους πρώην ασφαλισμένους του ΙΚΑ αναφερόμενος σε ένα παράδειγμα. Αν υποβάλει ένας ασφαλισμένος την αίτησή του αρχές του μήνα, στα μέσα του επόμενου μήνα θα του έχει απονεμηθεί η προσωρινή σύνταξη.

Σε ότι αφορά την καταμέτρηση ενσήμων, τόνισε ότι μοναδικός αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΦΚΑ και αν κάποιοι πολίτες προστρέχουν σε ιδιωτικά γραφεία, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ακόμα κι αν πληρώσουν και έχουν στα χέρια τους μια καταμέτρηση ενσήμων, αυτή δεν ισχύει, δεδομένου ότι από την στιγμή που θα αιτηθούν στον ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό τους φορέα, εκείνος θα πραγματοποιήσει καταμέτρηση με βάση τα δικά του δεδομένα. Συνεπώς όχι μόνο δεν κερδίζουν, όπως ίσως πιστεύουν σε χρόνο, αλλά ξοδεύουν χρήματα χωρίς απολύτως κανένα λόγο. Συνεχίζοντας, έκανε έκκληση και προς το Εργατικό Κέντρο του Βόλου και όλων των Εργατικών Κέντρων της Θεσσαλίας, να ενημερώνουν τα μέλη τους για τα παραπάνω δεδομένα, προκειμένου να μηδενιστεί η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος αναφέρθηκε στην συνεργασία των δυο φορέων και στην προσπάθεια που κάνει και ο συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί, ώστε να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι και να μην πέφτουν «θύματα» όσων πουλάνε εκδούλευση και φοροδιαφεύγουν τάζοντας δήθεν απόδοση της σύνταξης σε συντομότερο χρόνο από τον ΕΦΚΑ. Είναι γεγονός, είπε ο κ. Παπαδημόπουλος, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων και οι ασφαλισμένοι απογοητεύονται και ψάχνουν λύσεις. Όμως λύσεις δεν θα βρουν παρά μόνο στον επίσημο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό φορέα τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δραματική καθυστέρηση απόδοσης επικουρικής σύνταξης του Ταμείου Μετάλλου, καθυστέρηση που φτάνει τα 3-3,5χρόνια, αλλά κανένα ιδιωτικό γραφείο δεν μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα.

Είμαστε εδώ, είπε τέλος, να συμβάλλουμε με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να μεγιστοποιηθεί η βοήθεια προς τους ασφαλισμένους- μέλη των συνδικάτων μας και μάλιστα τους παροτρύνουμε εφόσον είναι κοντά στη σύνταξη να αιτούνται καταμέτρησης των ενσήμων τους, προκειμένου να έχουν μια εικόνα της κατάστασης και του ποσό που μπορούν να πάρουν ως απόδοση σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισής τους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα