Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Οι σκέψεις για τους κλειστούς χώρους

21:29 8/6/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολύ κοντά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες υγείας βρίσκεται η πολιτεία όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη γνωμοδότηση της επιτροπής Βιοηθικής.Τα νησιά εφοδιάζονται πλέον με όλους τους τύπους εμβολίων ενώ από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για covid free εστιατόρια.

Μέσα στον Ιούνιο όλοι οι ενήλικες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει «χτιστεί»

το τείχος ανοσίας.Τότε θα επεκταθούν οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους κυρίως με την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid free μαγαζιά στην εστίαση.

«Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Προτιμώ πάντως το καλό να πηγάζει από την κοινωνία και όχι να επιβάλλεται»

Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη σε όλη τη χώρα με τουλάχιστον 1 δόση είναι στο 35,22%.

Οι περιοχές με τη μικρότερη κάλυψη είναι:

Φλώρινα 20,99 %Ευρυτανία 24,78%Ροδόπη 25,36%Ξάνθη 25,52%Σέρρες 25,74 %

Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απασχόλησε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές με MRNA εμβόλια ανοίγουν στα νησιά.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι «άνοιξαν οι εμβολιαστικές γραμμές Johnson & Johnson στα νησιά και τώρα στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμα περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση».

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας εξακολουθεί να είναι στο «κίτρινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή στο μεσαίο επίπεδο συναγερμού, ενώ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση των δεικτών.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.339 νέα κρούσματα, 381 διασωληνωμένους και 30 θανάτους.

«Πιστεύω αυτή την εβδομάδα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα μπει στο κίτρινο» ανέφερε στην εκπομπή “Από τις 6” ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στο μεταξύ το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν.

Πότε επιστρέφον τα… ντεσιμπέλ στην εστίαση

Στην κυβέρνηση μπορεί να εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που καταγράφει η επιχείρηση «Ελευθερία», ωστόσο τα στοιχήματα αλλάζουν συνεχώς επίπεδο. Όπως ανέφερε ο πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάσιος, επιδίωξη της κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι να ανέβουν τα ποσοστά των εμβολιασμών στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες, προκειμένου να μην υπάρξει στον ορίζοντα ενδεχόμενο νέας πίεσης στο σύστημα της υγείας, αλλά και να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα το περιλάλητο τείχος ανοσίας.

Και η στρατηγική θα ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου, έχοντας δύο σημαντικά ορόσημα. Το πρώτο, ακούστηκε και σήμερα από τον πρωθυπουργό, στη Βουλή. Και σχετίζεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», τόνισε, δίνοντας τον τόνο.

Το δεύτερο ορόσημο σχετίζεται με το κομμάτι που ονομάζουμε διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Διευκολύνσεις που θα δώσουν επιπλέον κίνητρα στους επιφυλακτικούς με τα εμβόλια συμπολίτες μας να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

Ο πρωθυπουργός άνοιξε και επίσημα τη σχετική συζήτηση, στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι τις ανακοινώσεις, υπάρχουν βέβαια κάποιες εβδομάδες, καθώς οι αποφάσεις δε σχετίζονται μόνο με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλες τις ηλικίες,  αλλά και με το μέτωπο της συνταγματικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων. Και σε αυτά θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση, πριν τις τελικές αποφάσεις της.

Τα σενάρια για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένωνΤέλος η μάσκα στους εξωτερικούς χώρουςΤέλος στα self testsΕλεύθερη είσοδος σε κλειστούς χώρους (καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος)

Υπάρχουν και τα επόμενα κύματα χαλάρωσης, που θα απασχολήσουν πιο άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα ανακοινωθούν τα εξής:

Παράταση μία ώρας στο ωράριο κυκλοφορίαςΆρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίασηΠερισσότερα άτομα στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι-βαφτίσεις)

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr



Το άρθρο Διευκολύνσεις εμβολιασμένων: Τι εξετάζει η κυβέρνηση – Οι σκέψεις για τους κλειστούς χώρους εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα