Διδυμότειχο: Απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάρρευσης του Τεμένους (νεώτερη ενημέρωση)

12:21 22/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απομακρύνεται προς το παρόν (12 το μεσημέρι), και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κατάρρευσης του μεταλλικού στέγαστρου που καλύπτει το Μεγάλο Τέμενος του Διδυμοτείχου (Βαγιαζήτ), όπου από τις 3 τα ξημερώματα επιχειρεί πολυάριθμη δύναμη των πυροσβεστικών υπηρεσιών από όλη τη Θράκη, κατορθώνοντας να θέσουν υπό έλεγχο, λίγο μετά τις 7 το πρωί, την εκτεταμένη φωτιά που ξέσπασε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Πενήντα τέσσερις (54) πυροσβέστες με 19 οχήματα, με τη συνδρομή και μέσων του Στρατού, έσπευσαν στο σημείο και παραμένουν εκεί συνεχίζοντας

να ρίχνουν νερό, επικεντρώνοντας την προσπάθεια στη συγκράτηση της μεταλλικής κατασκευής, μεγάλο τμήμα της οποίας έχει λιώσει από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Νωρίτερα υπήρξε έντονη ανησυχία υποχώρησης του στέγαστρου, η οποία θα απειλούσε το σύνολο του μνημείου, το εσωτερικό του οποίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το Τέμενος βρίσκονταν υπό αναστήλωση και για την αποκατάστασή του είχαν ήδη δαπανηθεί περισσότερα από 3 εκ. ευρώ, τα οποία είχαν προέλθει από τα προηγούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στο Διδυμότειχο βρίσκεται από το πρωί η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, η οποία επιθεώρησε μαζί με τον δήμαρχο Διδυμοτείχου, τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ και υπηρεσιακούς παράγοντες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκλήθηκαν στο μνημείο. Η κα. Βλαζάκη διαβεβαίωσε, πάντως, ότι το Τέμενος θα αποκατασταθεί πλήρως.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα