Διατηρεί το προβάδισμα ο Μακρόν-Ενισχυμένη η Λε Πεν μετά την επίθεση στο Παρίσι

11:52 22/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη σκιά της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης, περίπου πενήντα εκατομμύρια Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες αύριο Κυριακή, για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος των αναποφάσιστων, το ποσοστό των οποίων κινείται κοντά στο 30%.

Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, η Μαρίν Λε Πέν φαίνεται να ενισχύεται, κάτι το οποίο εκτίμησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη του στο Associated Press,

αφού όπως θύμισε η υποψήφια της κεντροδεξιάς έχει την πιο σκληρή πολιτική όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων. Ωστόσο, παραμένει δεύτερη με 23% και πρώτος ο Εμμανουέλ Μακρόν με 24,5%.

Στην τρίτη θέση ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν με 19%. Ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει με άνεση τον δεύτεροι γύρο στις 7 Μαΐου έναντι της Μαρίν λεπέν, όπως άλλωστε δείχνουν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λε Πέν και ο Φρανσουά Φιγιόν ακύρωσαν τις τελευταίες τους προεκλογικές συγκεντρώσεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στα Ηλύσια Πεδία, ενώ ο Μελανσόν έκλεισε τον προεκλογικό αγώνα με μία συγκέντρωση σε χαμηλούς τόνους με λίγους εκατοντάδες υποστηρικτές του, έχοντας όμως στο πλευρό του τον Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ισπανών Ποδέμος.

Στο μεταξύ, ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της ομοσπονδιακής αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Στάνλεϊ Φίσερ, εκτίμησε σήμερα ότι η επικράτηση στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία μιας ή ενός υποψηφίου που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «πολύ μεγάλο ζήτημα», που θα προκαλούσε «αναταράξεις» στις αγορές.

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια εκπομπής του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της Fed επισήμανε τη συμμετοχή στην αναμέτρηση «υποψηφίων που λένε ότι θέλουν η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ».

«Με δεδομένη ότι γαλλογερμανική εταιρική σχέση είναι απόλυτα κρίσιμο στοιχεία του ευρωπαϊκού σχεδίου, αυτό θα είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα και είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα μπορούσε να συμβεί» σε αυτή την περίπτωση, τόνισε ο Φίσερ.

«Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή» στις αγορές εάν υπάρξει έκπληξη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, επέμεινε.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 10:00 ώρα Ελλάδας, και κλείνουν στις 8 το βράδυ στις περισσότερες περιοχέςς ενώ στο Παρίσι θα κλείσουν στις 21:00. Γύρω στις 22:30 -23:00 ώρα Ελλάδας, θα γίνει γνωστό ποιοι από τους δύο υποψηφίους θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα