Διάσωση στον Όλυμπο για…ταινία – Σώος ο ορειβάτης

12:47 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επί τέσσερις μέρες και τρεις νύχτες οι διασώστες της 8ης ΕΜΑΚ Λάρισας και της 3ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης «πάλευαν» με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στα 2.800 μ. υψόμετρο στον Όλυμπο, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να απεγκλώβισουν τον 30χρονο Ρουμάνο ορειβάτη.
Λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή Μύτικα, ο 30χρονος εγκλωβίστηκε και κάλεσε βοήθεια με την επιχείρηση να αρχίζει το

απόγευμα του Σαββάτου.

Οι διασώστες, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ Λάμπρος Κίτσιος, αντιμετώπισαν πρωτοφανείς συνθήκες.

Στην καρδιά του καλοκαιριού στο σημείο που επιχειρούσαν επικρατούσε χιονοκαταιγίδα και χιονοθύελλα με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και κάτω από το μηδέν.

Οι διασώστες κρέμονταν με σχοινί μέσα σε χαράδρα και δέχονταν στο πρόσωπο και το σώμα ριπές από χαλάζι, χιόνι και βροχή.
Είχαν, επιπλέον, να αντιμετωπίσουν και το σαθρό και διαβρωμένο βραχώδες έδαφος με τον κίνδυνο αυτό να υποχωρήσει, στο κόκκινο.
Αν λίγο κουνιόταν στην κορυφή το σκοινί από το οποίο κρέμονταν, οι βράχοι ξεκολλούσαν και έπεφταν με κίνδυνο να τραυματίσει τους διασώστες σοβαρά, περιγράφει γλαφυρά ο κ. Κίτσιος.

Η εμπειρία και η ομαδικότητα των διασωστών έστεψαν με επιτυχία την εξαιρετικά αυτή δύσκολη επιχείρηση και επιπλέον η εμπειρία και η ψυχραιμία του ίδιου του ορειβάτη έπαιξαν καταλυτικό ρόλο για το θετικό αποτέλεσμα.

Ο 30χρονος είναι μέλος του Ερυθρού Σταυρού, είχε ανέβει μόνος με λιγοστό εξοπλισμό και λίγα μέτρα πριν φτάσει στην κορυφή «κόλλησε» σε δυσπρόσιτη και απομονωμένη ορθοπλαγιά στη θέση Καζάνια.

Με το κινητό του τηλέφωνο έστελνε στους διασώστες σχεδιαγράμματα του σημείου όπου βρισκόταν προκειμένου να τους βοηθήσει να τον εντοπίσουν.

Ο ορειβάτης έμεινε ξύπνιος 3 νύχτες και αντιμετώπισε το τσουχτερό κρύο και τη χιονοθύελλα με ένα αντιανεμικό μπουφάν! Διαχειρίστηκε με σύνεση τη λιγοστή ξηρά τροφή που είχε μαζί του και κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να περπατήσει λίγα, αλλά κρίσιμα μέτρα προς τους διασώστες όταν οι τελευταίοι κατάφεραν να τον βρουν το μεσημέρι της Τρίτης.

Εξαντλημένος αλλά καλά στην υγεία του μεταφέρθηκε πρώτα στο Κ.Υ Ελασσόνας και έπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για προληπτικές εξετάσεις.

Καταπονημένοι, αλλά ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, είναι οι διασώστες που ξεκουράζονται για λίγο, προειδοποιώντας τους επίδοξους κατακτητές του Ολύμπου ότι η ορειβασία στο βουνό απαιτεί εμπειρία, κατάλληλο εξοπλισμό και συνοδοιπόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα