Διαπραγμάτευση: Στόχος η τεχνική συμφωνία έως την Κυριακή -Αντιδράσεις

17:13 28/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην τελική ευθεία της δεύτερης αξιολόγησης μπαίνουν κυβέρνηση και δανειστές, που επικεντρώνονται στα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας. Κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την Κυριακή, αν και σημείωσε με νόημα ότι «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα, ωστόσο, δεν έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία».

Ανοιχτά μέτωπα εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά ενέργειας και στις αποκρατικοποιήσεις.

«Αν δεν υπάρξει λύση

για το χρέος και το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, δεν έχει νόημα η εφαρμογή των μέτρων που ζητά το Ταμείο», δήλωσε στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εφόσον το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, τότε δεν υπάρχει και κανένας λόγος για την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος, και της εφαρμογής μέτρων για τα έτη 2019- 2020, την οποία έχει ζητήσει ο Ταμείο και όχι οι υπόλοιποι εταίροι» επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «με το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας την Κυριακή, θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις γύρω από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και στο Eurogroup θα συζητηθεί ο βαθμός της εξειδίκευσης των μέτρων, έτσι ώστε και η Γερμανία να μην έχει πολιτικό πρόβλημα, αλλά και το ΔΝΤ να καλύπτεται», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση προβλέπει τεχνική συμφωνία την Κυριακή, ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα 10-15 Μαΐου, συμπλήρωση της έκθεσης συμμόρφωσης από τους θεσμούς και εν συνεχεία επικύρωσης της αξιολόγησης τουλάχιστον ως προς το τεχνικό σκέλος στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά της η ΝΔ τονίζει ότι «είναι ορατό πλέον το 4ο μνημόνιο χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση». Περιμένει δε από τον πρωθυπουργό «τον τρόπο με τον οποίο θα δικαιολογήσει τον ένα χρόνο καθυστέρησης στην ολοκλήρωσή της αξιολόγησης, όταν θα φέρει στη βουλή την περικοπή των συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας».

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» ο Βασίλης Κικίλιας σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ενεχυριάζει τη χώρα και για μετά το τέλος της συγκεκριμένης θητείας».

«Η Κυβέρνηση έχει αλυσοδέσει τη χώρα. Προχωρά σε άλλη μια συνθηκολόγηση με όρους ηττημένου. Με τους χειρισμούς της, ανεξάρτητα από σχέδια ,έχει φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στην ουσία «φέρνει το 4ο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση».

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων, με νέα επίθεση στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό, με ανοιχτό το ενδεχόμενο του «δημοσιονομικού κόφτη» το 2018, αν δεν πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα, μαζί φυσικά με το νέο «παράλληλο», δηλαδή το 4ο μνημόνιο με το ΔΝΤ τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο και η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει εσωτερική οικονομική αναδιανομή υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων», Βασίλης Λεβέντης και πρόσθεσε ότι «άν δεν παραχθεί πλούτος, εάν δεν έρθουν στη χώρα επενδύσεις, εάν δεν έχουμε νέες πηγές εσόδων, η χώρα θα καταρρεύσει».

Πηγή: ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα