Διαγωνισμός για τη δακοκτονία

08:49 19/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων που θα αναλάβουν το έργο της δακοκτονίας στο νομό Ηρακλείου, για τα έτη 2017, 2018 και 2019, προχώρησε η Περιφέρεια Κρήτης.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι τις 28 Απριλίου. Από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, μετά την απόφαση του δήμου Γόρτυνας, εξαιρούνται οι τοπικές κοινότητες, Ασήμι, Στέρνες, Διονύσι, Στάβιες και Βαγιωνιά. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία

των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο.
Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.
Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα