Διαδηλώσεις υπέρ και κατά Ερντογάν στην Κολoνία – Επί ποδός οι αρχές

18:44 31/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περίπου 50.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την τοπική Αστυνομία που επικαλείται το περιοδικό «Focus», έχουν συγκεντρωθεί στην Κολονία, στη Γερμανία, για να υποστηρίξουν τον Τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Συνθήματα υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία

Συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του Ρήνου, οι οπαδοί του ισλαμοσυντηρητικού αρχηγού ανεμίζουν στην πλειονότητά τους τουρκικές σημαίες, τραγούδησαν τον τουρκικό και τον γερμανικό εθνικό ύμνο, και στη συνέχεια τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη

των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και των επιθέσεων στο Παρίσι, στο Μόναχο, στην Άγκυρα και τη Νίκαια.

Σε όλες τις ομιλίες υπάρχουν αιχμές εναντίον των Γερμανών πολιτικών και των τοποθετήσεών τους το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, ενώ εκ των κεντρικών συνθημάτων που ακούγονται είναι αυτό υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στη Γερμανία, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να απαγορεύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στη συγκέντρωση υπέρ του Τούρκου προέδρου, την οποία διοργανώνει οργάνωση που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 21:00 ώρα Ελλάδος, παρίσταται και ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού.

Ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, ο οποίος έχει μάλιστα γεννηθεί στην Γερμανία, δήλωσε ότι η διαδήλωση των υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου αποτελεί μήνυμα ενότητας εναντίον των πραξικοπηματιών.

«Βρισκόμαστε εδώ διότι οι συμπατριώτες μας στην Γερμανία υποστηρίζουν τη Δημοκρατία και τάσσονται κατά της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι στην Τουρκία όλα τα κόμματα και οι ΜΚΟ αντιτίθενται από κοινού στο πραξικόπημα και θέλουν να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Κιλίτς.

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία για την αποφυγή επεισοδίων, με περισσότερους από 2.700 αστυνομικούς να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Από την Δήμαρχο της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ έχει δημιουργηθεί επιτελείο κρίσης σε πυροσβεστικό Σταθμό της περιοχής ώστε να είναι δυνατό, σε περίπτωση ανάγκης, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση αστυνομικού ο οποίος συμμετέχει στην επιχείρηση, και τη μεταφέρει το Focus: «Δεν μπορώ να το καταλάβω. Οι Τούρκοι στην Γερμανία αξιοποιούν όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα για να διαδηλώσουν υπέρ ενός απολυταρχικού ηγέτη, ο οποίος θέλει να ακυρώσει τελείως τη Δημοκρατία στην πατρίδα τους».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Pro NRW» («Υπέρ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας») απαγορεύτηκε, διότι οι συμμετέχοντες παραβίασαν τους όρους και, σύμφωνα με το Focus, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/OLIVER BERG, EPA/HENNING KAISER

Keywords
Τυχαία Θέματα