Διαδικτυακό Συνέδριο Μελιού και Συνεργατισμού

14:14 12/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, 10.00-14.00, διαδικτυακά το 11ο e-Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όλοι διαδικτυακά στο www.greekhoneyfestival.gr. Το πρόγραμμα του 11ου e-Συνεδρίου περιλαμβάνει 14 εισηγήσεις το Σάββατο, 6 εισηγήσεις το Σάββατο στις 18.00, και 14 εισηγήσεις την Κυριακή στις 10 το πρωί.

«Ο λαός λέει ‘μόνος μπορεί να πας πιο γρήγορα, αλλά μαζί σίγουρα θα πας πιο μακριά'» τονίζει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, και εξηγεί: «Μακροοικονομικά και ιστορικά μπορούμε να διακρίνουμε τους τελευταίους αιώνες: (1) την επικράτηση

της Δημόσιας Οικονομικής (Φεουδαρχία, κράτος, πουγκί…) τα έτη 1400-1800, (2) τα έτη 1800-2050 επικράτησε η Ιδιωτική Οικονομική (εταιρείες, τράπεζες, αγορά …) και (3) ακολούθως φαίνεται ότι θα επικρατήσει η Κοινωνική Οικονομία (Συνεργατισμοί, ελληνικοί συνεταιρισμοί, αλληλόχρεα κεφάλαια, ιδρύματα κλπ). Το «ΜΟΝΟΣ» ανταποκρίνεται κυρίως στην ιδιωτική οικονομική και στην επίτευξη ατομικού οικονομικού κέρδους, ενώ ο όρος «ΜΑΖΙ» αποτυπώνει καλύτερα μορφές της Κοινωνικής Οικονομίας, με κύριο εκφραστή τους Συνεργατισμούς, οι οποίοι στην Ελλάδα ονομάζονται «Συνεταιρισμοί». Οι Συνεταιρισμοί είναι δομές για την ικανοποίηση των αναγκών ΜΟΝΟ των μελών τους. Όλα τα άλλα είναι συγκαλυμμένες μορφές εταιρειών, ή συνειδητή προσπάθεια νόθευσης, αλλοίωσης και απαξίωσης των συνεταιρισμών, ώστε να παύσουν να υπάρχουν …»
Για να σημειώσει ότι: «Αν ηθική είναι οι κανόνες για την επιβίωση της κοινωνίας, και αν οι κυριότεροι παράγοντες επιβίωσης είναι η διατροφή και το υγιεινό περιβάλλον, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι όταν τα νομίσματα (χρήμα) είναι ο σκοπός μιας επιχείρησης, αυτός ο σκοπός είναι θεμιτός και νόμιμος, αλλά είναι ανήθικος, καθόσον ΔΕΝ συμβάλει στην επιβίωση της κοινωνίας, παρά μόνο εμμέσως και αν …
Οι επιχειρήσεις είναι (1) επιχειρήσεις της Δημόσιας Οικονομικής (όπως Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Οργανισμοί κλπ), είναι (2) επιχειρήσεις της Ιδιωτικής Οικονομικής (Εταιρείες ΟΕ, ΕΕ, ΕΟΕ, ΑΕ, ΙΚΕ, ΑΜΚΕ κλπ) και είναι (3) επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας (Συνεταιρισμοί, Ηθικές Τράπεζες, Αλληλόχρεα Κεφάλαια κλπ).»

Και να καταλήξει ο κ. Μιχαηλίδης λέγοντας: «Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο, μετά από 250 χρόνια πλήρους επικράτησης στην Ελλάδα της Ιδιωτικής Οικονομικής, να μπορούμε να προσεγγίσουμε εύκολα τις έννοιες του Συνεργατισμού, αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι στην περιοχή που γεννήθηκε η έννοια του «ιδιώτη», η οποία στην αρχαία Ελλάδα ταυτιζόταν με την σημερινή έννοια όπως διατηρήθηκε στην αγγλική γλώσσα «idiot» … θα υπερισχύσει ο συνεργατισμός για την επιβίωση της κοινωνίας. Διότι στην Ελλάδα, ως προμαχώνας του δυτικού πολιτισμού, είναι απαραίτητο να υπερισχύει ο συνεργατισμός. Άλλωστε οι μελισσοκόμοι, ως φροντιστές σμηνών μελισσών, ζούνε καθημερινά την συλλογική οργάνωση των μελισσών …»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα